Metsähallitus varoitti jo lappilaisyrityksiä: Sovituissa puunkorjuu- ja kuljetusmäärissä ei ehkä pysytä lakon vuoksi

Metsäteollisuuden lakko voi pitkittyessään koetella rajusti kuljetus- ja metsäkoneyrityksiä.

lakot
Lumen peittämä puupino metsätien varrella
Puiden jättäminen teiden varsille ja välivarastoihin tietää teollisuudelle lisää kustannuksia.Juha Kemppainen / Yle

Lapissa Metsähallitus on jo antanut ennakkovaroituksen yrittäjille, ettei sovituissa puun toimitusmäärissä ehkä pysytä, jos lakko pitkittyy.

Metsähallituksen puunkorjuussa työskentelee Lapissa noin 30 ja kuljetuksissa 15 yritystä.

Metsähallituksen Lapin korjuupäällikkö Ossi Miettinen kertoo, että puunkuljetuksia hoitavia yrityksiä on toistaiseksi ohjeistettu toimittamaan puuta junaterminaaleihin ja välivarastoihin.

Lapissa Metsähallituksen puuta toimitetaan tehtaisiin ja sahoille noin 150 000 kuutiota kuukaudessa.

– Parissa viikossa asiakkaille jää siis toimittamatta 75 000 mottia puuta. Puutavara-autojen määrässä puhutaan yli tuhannesta kuormasta. Se on merkittävä määrä, Ossi Miettinen sanoo.

Metsähallitus pyrkii seuraamaan tarkasti varastotilannetta. Ossi Miettisen arvio on, että kuluvan viikon ajan puuta voidaan ajaa vielä normaalisti varastoihin, mutta jo ensi viikolla joudutaan asettamaan rajoituksia.

– Jos lakko kestää kolme viikkoa, on aivan selvää, että meidän yrittäjät joutuvat suunnittelemaan toiminnan sopeuttamista tähän tilanteeseen.

– Tällä lakolla on merkittäviä vaikutuksia Metsähallituksen korjuuta ja kuljetuksia hoitaville yrityksille. Kevään kulusta sitten riippuu, jäävätkö vaikutukset kokonaan miinusmerkkiseksi vai onko niitä mahdollista korvata korjuun ja kuljetusten lisämäärinä keväällä.

Lue myös:

Paperiteollisuuden lakosta tuli kuljetusyritysten painajainen – ajankohta pahin mahdollinen: "Tässä pelätään, että kuljettajat lähtevät"

Metsäteollisuuden lakot jatkuvat – molempien lakkojen sovittelua jatketaan perjantaina