Nelivuotias poika kiipesi portin yli, löytyi lähikaupasta tikkari kädessä – päiväkodin työntekijöille tuomio

Tilanne sattui viime kesänä Espoossa. Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto pitää oikeustapausta poikkeuksellisena.

tuomio
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus
Tuomio annettiin tiistaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.Johan Gullmets / Yle

Espoossa kaksi päiväkodin työntekijää on tuomittu sakkoihin nelivuotiaan pojan heitteillepanosta.

Tapaus sattui viime vuoden kesäkuussa. Hoidossa ollut lapsi oli kiivennyt päiväkodin portin yli, ylittänyt autotien ja kulkenut yksin noin 250 metrin matkan läheiseen kauppaan.

Syyttäjän mukaan ulkopuolinen ihminen oli löytänyt lapsen kaupasta ja ollut yhteydessä hätäkeskukseen. Myös päiväkodista oli soitettu hätäkeskukseen, ja lopulta poliisit olivat palauttaneet pojan takaisin hoitopaikkaan noin tunnin kuluttua katoamisesta.

Todistaja kertoi oikeuden mukaan, että lapsi oli ollut kassajonossa tikkari kädessään ja vastannut kysyttäessä tulleensa kauppaan yksin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan ulkoilua valvoneet päiväkodin työntekijät olivat syyllistyneet heitteillepanoon. Heidän velvollisuutensa olisi ollut huolehtia, ettei lapsen hengelle tai terveydelle aiheutuisi vaaraa.

Oikeus toteaa, ettei rikoksen tunnusmerkistön toteutumisen kannalta ole merkitystä, että työntekijät olivat ryhtyneet asianmukaisiin toimiin lapsen löytymiseksi huomattuaan tämän katoamisen.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa asiassa tänään tiistaina. Molemmat työntekijät tuomittiin maksamaan 40 päiväsakkoa.

Tuomiosta uutisoi ensin MTV (siirryt toiseen palveluun).

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitosta todettiin Ylelle tiistaina, että oikeustapaus kuulostaa poikkeukselliselta. Liitosta ei muistettu, että vastaavia olisi tullut ilmi aivan hiljattain.