Trumpin puolustus paketoi puheenvuoronsa, senaattorit vaativat Bolton-käsikirjoituksen arvioitavakseen

Virkarikosoikeudenkäynnissä puolustus päätti tiistaina oman osuutensa.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Yhdysvalloissa jatkuu virkarikosoikeudenkäynti, puolustus päättää vuoronsa
Yhdysvalloissa jatkuu virkarikosoikeudenkäynti, puolustus päättää vuoronsa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkui tiistaina puolustuksen puheenvuoroilla. Kyseessä oli puolustuksen kolmas ja viimeinen puheenvuoropäivä.

Puolustus paketoi argumenttinsa kahdessa tunnissa.

Valkoisen talon lainopillinen neuvonantaja Pat Cipollone, joka vetää puolustajien tiimiä, vaati senaattia vapauttamaan Trumpin syytteistä.

– Vaalit ovat vain kuukausien päästä. Amerikkalaisilla on oikeus valita presidenttinsä. Edellisten vaalien kumoaminen sekä tulevien vaalien massiivinen häiritseminen aiheuttaisivat vakavia ja kestäviä vahinkoja Yhdysvaltain kansalaisille sekä hienolle maallemme. Senaatti ei voi antaa tämän tapahtua, Cipollone sanoi.

– Tämän on aika päättyä tällä ja nyt. Kehotamme senaattia hylkäämään nämä virkarikossyytteet.

Oikeudenkäynnin seuraavassa vaiheessa senaattorit esittävät kysymyksiä Trumpin puolustukselle sekä syyttäjinä toimineille edustajainhuoneen demokraateille.

Senaatin on tarkoitus äänestää perjantaina tai lauantaina mahdollisten todistajien kutsumisesta oikeudenkäyntiin. Jos todistajia ei kutsuta, senaatti todennäköisesti äänestyksellään vapauttaa Trumpin syytteistä. Jos todistajia päätetään kutsua, oikeudenkäynti jatkuu.

Edustajainhuoneen tiedustelukomiteaa johtava demokraatti Adam Schiff sanoi tiistaina toimittajille, että reilussa oikeudenkäynnissä on mukana todistajia.

"Ei voi syyttää väitteestä, jonka lähdettä ei ole vahvistettu"

Keskustelu on käynyt alkuviikon ajan kuumana Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin tulevan muistelmanteoksen sisällöstä. Sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun) kertoi sunnuntaina Boltonin kertovan kirjassaan yksityiskohtaisesti, miten presidentti halusi jäädyttää sotilastuen, kunnes Ukraina tutkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin perheen toimet.

Tähän asti Trumpin puolustuksen pääargumentti on ollut, ettei presidentti ole sitonut sotilasapua Biden-tutkintaan. Trumpin puolustus pyrki pienentämään Boltonin väitteiden merkitystä senaatille tiistaina.

– Presidenttiä ei voi asettaa virkarikossyytteeseen väitteestä, jonka lähdettä ei ole vahvistettu, Trumpin asianajaja Jay Sekulow perusteli senaatille.

Republikaanisenaattori James Lankford ehdotti maanantaina, että senaatin olisi saatava Boltonin käsikirjoitus nähtäväkseen. Myös republikaanisenaattori Lindsey Graham on sanonut tukevansa Lankfordin ehdotusta.

Senaattorit haluaisivat arvioida käsikirjoitusta yksityisesti. Heidän mukaansa käsikirjoituksen tietojen arvioiminen auttaisi senaattia punnitsemaan oikeudenkäynnin loppuratkaisua eli sitä, vapautetaanko Trump syytteistä vai tuomitaanko hänet.

Demokaattisenaattori Chuck Schumer kertoi pitävänsä republikaanisenaattoreiden pyyntöä tarkastella kirjaa "yksityisissä olosuhteissa" naurettavana.

– Näkemyksemme on yksinkertainen: haluamme neljä todistajaa, neljä dokumenttia, Schumer sanoi Reutersin mukaan.

Voit katsoa tiistain istunnon tästä artikkelista.

Lue lisää:

Trumpin puolustus vastasi syytteisiin, tunnelma oli sähköinen Bolton-paljastusten jälkeen – Yle seurasi maanantain oikeudenkäyntiä

Trumpin ex-neuvonantaja tulevassa kirjassaan: Presidentti halusi jäädyttää tuen Ukrainalle, kunnes maa tutkii Bidenien toimintaa

Historiallinen oikeudenkäynti alkaa tänään – Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää Trumpin virkasyytteiden käsittelystä

Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä puolustuksen vuoro: Presidentti ei ole tehnyt mitään väärää

"Trumpille ei ole Amerikka ensin, vaan Donald Trump ensin" – Kuusi nostoa virkarikossyytteiden esittelijöiden pääargumenteista

Lähteet: Reuters