Tuore tutkimus: Sinkki-imeskelytabletti ei lyhennä flunssan kestoa

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin suomalaisissa apteekeissa myytäviä sinkkitabletteja.

sinkki
Sinkkitablettipakkauksia apteekin hyllyssä
Tuoreessa tutkimuksessa sinkki-imeskelytabletteja ei voitu osoittaa tehokkaiksi flunssan hoidossa.Miro Karhunen / Yle

Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) ilmeni, ettei sinkki-imeskelytabletti lyhennä flunssan kestoa.

Tutkimuksessa selvitettiin sinkki-imeskelytablettien vaikutusta flunssaan Helsingin kaupungin työntekijöillä. Koehenkilöt saivat kotiinsa pakkauksen, jossa oli sinkkitabletteja tai lumetabletteja.

Koehenkilöitä ohjeistettiin ensimmäisten flunssaoireiden ilmaannuttua imeskelemään kuusi tablettia päivässä mahdollisimman hitaasti viiden päivän ajan. Sinkkitabletteja saaneessa ryhmässä päivittäinen sinkin annos oli 78 milligrammaa.

Tutkimuksen aikana flunssaan sairastui 88 koehenkilöä. Viisipäiväisen hoidon aikana toipumisessa ei ollut eroa sinkkiryhmän ja vertailuryhmän välillä.

Osa ihmisistä kokee sinkkitablettien maun epämukavana, mutta maku ei vähentänyt imeskelytabletin keskimääräistä käyttöä.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa 37 prosenttia sinkkiryhmän koehenkilöistä ei kokenut minkäänlaisia haittavaikutuksia sinkkitableteista. Imeskelytablettien käytön määrällä ei ollut eroa ryhmien välillä.

Ainakin kahdeksassa aiemmassa tutkimuksessa sinkki-imeskelytabletit ovat lyhentäneet flunssan kestoa, mutta monissa muissa tutkimuksissa sinkki on ollut tehoton. Tulosten ristiriitaisuus voi selittyä sinkkitablettien eroilla.

Uusimassa tutkimuksessa käytettiin suomalaisissa apteekeissa myytäviä 13 milligramman sinkkiasetaattitabletteja, joista sinkin on todettu liukenevan hyvin.

– Emme voineet osoittaa sinkki-imeskelytabletteja tehokkaaksi, mutta tutkimuksemme ei myöskään kumoa kahdeksan aikaisemman tutkimuksen havaitsemaa hyötyä, dosentti Harri Hemilä sanoo tiedotteessa.

Helsingin yliopiston tutkimuksen tulokset on julkaistu BMJ Open -tiedejulkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös nämä:

Sinkkituotteiden myynti on moninkertaistunut parissa vuodessa – imeskelytabletista toivotaan vientituotetta

Tutkija: Sinkki toimii flunssan hoidossa – Sillä on merkitystä, missä muodossa sen otat

Vinkit flunssan selättämiseen vähissä – lääkkeistä ja vitamiineista ei juuri apua irtoa, sinkki voi hieman helpottaa