Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo 132 ihmistä, lähes 6 000 tartuntaa – WHO kertoi uudesta hätäkokouksesta

Ensimmäiset evakuointilennot Kiinasta on tehty. Ikea ilmoitti sulkevansa noin puolet Kiinan myymälöistään.

koronavirus
Wuhanin kaduilla oli hiljaista 26. tammikuuta.
Wuhanin kaduilla oli hiljaista 26. tammikuuta. AOP

Kiinassa koronavirustartuntaan kuolleiden määrä on noussut 132:een, kertovat maan viranomaiset.

Hubein maakunnan terveysviranomaiset vahvistivat keskiviikkona 25 uutta kuolonuhria sekä 840 uutta tartuntatapausta.

Kiinan kansallinen terveyskomissio kertoi myöhemmin, että koronavirukseen sairastuneita on maassa vahvistetusti lähes 6 000. Kuolemantapauksia Kiinassa oli vielä tiistaina reilut 100 ja tartuntatapauksia yli 4 000.

Maailman terveysjärjestö WHO on ilmoittanut pitävänsä huomenna torstaina uuden hätäkokouksen koronaviruksen vuoksi. Kokouksessa asiantuntijat päättävät, julistetaanko koronavirus kansainväliseksi terveysuhkaksi.

Uuteen hätäkokoukseen päädyttiin, koska tartuntojen määrä on kasvanut ja koronavirus on vahvistetusti tarttunut ihmisestä toiseen Kiinan ulkopuolella.

– Koko maailman pitää olla nyt varuillaan, WHO:n terveysuhkaohjelman johtaja Mike Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kokosimme kartan tartuntatapauksista

Koronavirustapaukset eri maissa, tilanne 30.1.2020
Koronavirustapaukset eri maissa, tilanne 30.1.2020Lähde: AFP, Reuters, grafiikka Leena Luotio / Yle

Ensimmäiset evakuointilennot on tehty Japaniin ja Yhdysvaltoihin

Useat maat ovat kertoneet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta alueilta, joille uusi virus on levinnyt.

EU:n komissio ilmoitti tiistai-iltana, että se aikoo lennättää kansalaisiaan Wuhanista viruksen vuoksi. Ensimmäisellä lennolla on noin 250 ranskalaista, ja toiselle lennolle osallistuu yli sata henkilöä muista Euroopan maista. Italia ilmoitti keskiviikkona järjestävänsä erikoislennon kansalaisilleen Wuhanista.

Noin 200 japanilaisen tilauslento on jo saapunut Japanin pääkaupunkiin Tokioon, ja toinen kone on lähetetty hakemaan lisää japanilaisia Wuhanista.

Japanin terveysviranomaisten mukaan yhdeksän evakuoiduista on viety sairaalaan kuumeen ja yskän takia. Heistä kahdella on havaittu keuhkokuume, mutta koronavirustartuntaa ei ole vahvistettu.

Myös Yhdysvallat on lennättänyt noin 200 kansalaistaan Wuhanista kotimaahan.

Lähteet Valkoisesta talosta ovat kertoneet uutistoimisto Reutersille, että Valkoinen talo harkitsee kokonaan keskeyttävänsä lennot Kiinasta Yhdysvaltoihin viruksen takia.

Lue lisää: Useat lentoyhtiöt, kuten British Airways ja Lufthansa, lakkauttavat lentojaan Kiinaan – Nämä lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet muutoksista

BBC: Wuhanista evakuoidut karanteeniin

Britannia aikoo laittaa satoja koronaviruksen takia Kiinasta evakuoituja kahden viikon karanteeniin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Britit eivät vielä ole aloittaneet evakuointeja Wuhanista ja sitä ympäröivästä Hubein provinssista. Alueella on tällä hetkellä arviolta 300 Britannian kansalaista.

Ikean huonekaluliike Megabox-ostoskeskuksessa Hongkongissa.
Ikean huonekaluliike Megabox-ostoskeskuksessa Hongkongissa. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, onko kuvan liike koronaviruksen takia suljettujen joukossa.AOP

Ikea sulkee puolet Kiinan liikkeistään

Ruotsalainen huonekalujätti Ikea ilmoitti keskiviikkona sulkevansa lähes puolet 30:tä liikkeestään Kiinassa koronaviruksen takia.

Kahvilaketju Starbucks kertoo sulkeneensa kaikki Hubein provinssissa sijaitsevat toimipisteensä kiinalaisen uudenvuoden ajaksi. Yhtiön mukaan arviolta puolet sen myymälöistä kiinni Kiinassa.

Tauti puhkesi keskisessä Kiinassa

Tauti on lähtöisin Hubein maakunnan pääkaupungista Wuhanista. Suurin osa vahvistetuista kuolemantapauksista sekä tartunnoista on todettu Wuhanissa.

Tartuntoja on todettu myös muualla maailmassa, enimmäkseen muissa Aasian maissa. Kourallinen tapauksia on todettu Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Tiistaina kerrottiin koronaviruksen tarttuneen ihmisestä toiseen ensimmäistä kertaa Euroopassa, kun Saksassa vahvistettiin neljän ihmisen sairastuneen tautiin samassa työpaikassa.

Suomen ensimmäinen tartunta varmistui

Epäilty koronavirustapaus Lapissa on varmistunut. Matkailija on kotoisin Kiinan Wuhanista. Kyseessä on ensimmäinen varmistettu tapaus Suomessa.

Lue lisää: Suomen ensimmäinen koronavirustartunta varmistui, THL: Tapaus valitettava, mutta ei odottamaton – Yle seurasi hetki hetkeltä

Asiantuntijat varoittavat, että virustartunnat saattavat jatkua vähintään kuukausia ja koskevat kymmeniätuhansia ihmisiä.

Ennestään tuntematon koronavirus aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisia oireita ja on geneettisesti samankaltainen kuin 2000-luvun alussa Kiinassa jyllännyt sars-virus. Tällä hetkellä koronavirustartuntojen määrä on ohittanut sars-epidempian tautitapaukset.

Aiheesta aiemmin:

Koronavirus tarttui Saksassa ihmisestä ihmiseen, yhteensä neljä on sairastunut – EU:n komissio lennättää kansalaisiaan pois Wuhanista viruksen vuoksi

Kiinan koronaviruksen oireet muistuttavat hyvin paljon SARS:ia – tutkijat julkaisivat kuvauksen oireista

Finnair peruu viisi viikoittaista lentoaan maaliskuun loppuun asti koronaviruksen takia

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT