Australia aikoo eristää koronavirukselle altistuneet Joulusaarelle

Noin 600 australialaista on jumissa Kiinassa. Brisbanessa laitettiin koko Kiinan naisten jalkapallojoukkue karanteeniin.

koronavirus
Vastaanottokeskus Joulusaarella.
Joulusaari tunnetaan vastaanottokeskuksestaan.Lukas Coch / EPA

Australia aikoo sijoittaa Kiinan koronavirusalueilta evakuoitavat ihmiset karanteeniin Joulusaarelle. Suunnitelmasta kertoi keskiviikkona maan pääministeri Scott Morrison.

Vastaanottokeskuksestaan tunnettu Joulusaari sijaitsee noin 1 400 kilometriä Australiasta luoteeseen Intian valtameressä. Kiinasta sinne lennätettävät australialaiset joutuisivat jäämään eristykseen kahden viikon ajaksi.

Viranomaisten mukaan Hubein maakunnassa Kiinassa on tällä hetkellä noin 600 Australian kansalaista. Miljoonia ihmisiä on jumissa maakunnan pääkaupungissa Wuhanissa, jonka viranomaiset ovat määränneet karanteeniin. Kiinassa kaikkiaan 16 kaupunkia on eristetty, ja liikennerajoitukset koskevat yli 50 miljoonaa ihmistä.

Australia toimii yhdessä Uuden-Seelannin kanssa Tyynenmeren valtioiden kansalaisten evakuoimiseksi Kiinasta, mutta pääministerin Morrisonin mukaan "juuri nyt tärkeintä on varmistaa australialaisten turvallisuus".

Australia ja Joulusaari kartalla
Leena Luotio / Yle

Useat maat aloittaneet evakuoinnit

Australian ulkoministerin Marise Paynen mukaan maa käy parhaillaan Kiinan viranomaisten kanssa neuvotteluita järjestelystä, joka mahdollistaisi australialaisten poistumisen Wuhanista.

Japani ja Yhdysvallat ovat jo evakuoineet satoja kansalaisiaan kaupungista.

– Painotan, että meillä on nyt vähän aikaa ja me etenemme hyvin, hyvin nopeasti. Päämäärämme on varmistaa, että saamme tämän suunnitelman ja operaation toimimaan, Morrison kertoi lehdistötilaisuudessa Canberrassa.

Kiinassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut 132 ihmistä. Maan terveysviranomaiset vahvistivat keskiviikkona 26 uutta kuolonuhria.

Lue lisää: Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo 132 ihmistä, lähes 6 000 tartuntaa – WHO kertoi uudesta hätäkokouksesta

Kiinan naisten jalkapallojoukkue eristetty hotelliin Brisbanessa

Australian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Brisbanessa viranomaiset ovat asettaneet koko Kiinan naisten jalkapallojoukkueen karanteeniin viruksen takia.

Kaikkiaan 32 henkilöä, eli joukkueen pelaajat ja henkilökunta, on asetettu hotellikaranteeniin, joka kestää ensi viikon keskiviikkoon saakka.

Tiettävästi yksikään joukkueen jäsenistä ei ole sairastunut virukseen tai kenelläkään ei ole havaittu oireita. Toimiin ryhdyttiin, sillä joukkue matkusti Kiinan Wuhanin kautta viikko sitten. Australian rajaviranomaiset eristivät joukkueen pian sen jälkeen kun kiinalaiset saapuivat maahan Shanghaista tiistaina.

Lue lisää:

Useat lentoyhtiöt, kuten British Airways ja Lufthansa, lakkauttavat lentojaan Kiinaan – Nämä lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet muutoksista

Koronavirus tarttui Saksassa ihmisestä ihmiseen, yhteensä neljä on sairastunut – EU:n komissio lennättää kansalaisiaan pois Wuhanista viruksen vuoksi

Viruksen kantajan kulkureitit kartoitetaan bussimatkan tarkkuudella – Koronan takia ei tarvitse pelätä kauppakeskukseen astelemista

Lähteet: AFP, AP