Hyppää sisältöön

Kajaanin Vuottolahdessa avattiin retkiluistelurata – Oulujärven jäällä voi nyt luistella kahdeksan kilometrin matkalla

Radalle ovat tervetulleita kaikki, oli sitten jalassa retkiluistimet tai vaikkapa hokkarit.

Lumisateen jälkeen kajaanilainen Henry Leinonen auraa luistelubaanan ja jäädyttää sen itse rakentamallaan koneella. Kuva: Henry Leinonen

Kajaanin Vuottolahdessa, Oulujärven jäälle on avattu ensimmäistä kertaa retkiluistelurata. Radalla on pituutta kahdeksan kilometriä ja leveyttä kymmenen metriä.

Radan ylläpidosta vastaa kyläläisten talkooporukka. Idean isä, Henry Leinonen kertoo, että radalle ovat tervetulleita luistelemaan kaikki, oli sitten jalassa retkiluistimet tai vaikkapa hokkarit.

– Jos löytyy nurkasta vanhat tai uudemmat luistimet ja laittaa talvivaatteet päälle, sen kummempia varusteita täällä ei tarvita. Veikkaan kuitenkin, että kun lajia käy kokeilemassa, joutuu hakemaan retkiterät alleen, Leinonen sanoo.

Näin kävi myös Leinoselle itselleen. Hän hankki retkiluistimet itselleen, ja jo ensimmäinen kokemus peilikirkkaalla jäällä osoitti varusteiden välillä suuren eron.

– Samanlainen kuin ajaisi Minillä ja Ferrarilla.

Leinosen mukaan Vuottolahden rata kestää hyvin luistelun, vaikka talvi onkin ollut jäiden suhteen kehno. Hän arvioi, että kohvajäätä on tällä hetkellä useita kymmeniä senttejä, mutta teräsjäätä on korkeintaan 20 senttiä. Se kestää kuitenkin muutaman tonnin painon.

– Kävin sunnuntaina luistelemassa 25 kilometrin lenkin ja tunsin, miten jää voukui alla aina, kun terä viilsi jäätä. Jää kestää kuitenkin varmasti, Leinonen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

.
.