1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistökauppa

Osakehuoneiston omistaminen kannattaa Pohjois-Pohjanmaan kasvukeskuksissa – hiipuvilla alueilla hinnat ovat laskeneet

Väestöltään vähenevillä seuduilla hinnat ovat laskeneet 2010-luvulla, kasvukeskuksissa nousua on kahdeksan prosenttia.

kiinteistökauppa
Kerrostalo Oulun Toivoniemessä.
Oulussa vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen ennustetaan nousevan reilun puoli prosenttia. Kuvassa kerrostalo Oulun Toivoniemessä.Pekka Loukkola / Yle

Pohjois-Pohjanmaan kasvukeskuksissa asuntojen hinnat ovat nousseet, kun taas muualla maakunnassa varsinkin osakeasunnot menevät aiempaa halvemmalla kaupaksi.

Pellervon taloustutkimuksen selvityksessä kerrotaan, että väestöltään kasvavilla alueilla osakeasunnon myyntihinta on noussut kahdeksan prosenttia vuosina 2010–2018. Vähäväkisissä paikoissa taas osakeasuntojen kauppahinnat ovat laskeneet viisi prosenttia vuosien 2015–2018 aikana.

Omakotitalojen hinnat ovat pysyneet tuona aikana samalla tasolla Pohjois-Pohjanmaan reuna-alueilla. Kasvukeskuksissa omakotitalojen hinnat taas ovat tulleet ylöspäin seitsemän prosenttia.

Koko maassa asuntomarkkinat ovat yhä syvemmin jakautuneet kasvavien ja hiipuvien alueiden välillä. Hinnat laskevat jopa menestyvissä maakunnissa ja valtaosissa maakuntakeskuksia.

Oulussa kuitenkin varsinkin vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousussa, arvio on 0,6 prosenttia lisää myyntihintoihin. Samoin vapaarahoitteisten vuokrien ennustetaan nousevan 1,6 prosentilla.

Lisää aiheesta:

Asuntojen hinnat kääntyneet laskuun myös maakuntakeskuksissa – omakotitaloissa pudotus erityisen jyrkkää

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi