Useat lentoyhtiöt, kuten British Airways ja Lufthansa, lakkauttavat lentojaan Kiinaan – Nämä lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet muutoksista

Finnair keskeyttää kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 6. helmikuuta alkaen.

koronavirus
British Airways lentokoneita Heathrown lentokentällä.
British Airways lakkautti lennot Kiinaan keskiviikkona.Andy Rain / EPA

Kiinassa koronavirukseen on kuollut yli 200 ihmistä ja tauti leviää kiihtyvää vauhtia.

Taudin leviämisen myötä monet valtiot ovat pyytäneet kansalaisiaan välttämään turhaa matkustamista Kiinaan.

Myös monet lentoyhtiöt ovat ilmiottaneet joko lopettavansa Kiinaan suuntautuvan liikenteen tai vähentävänsä sitä. Seuraavat lentoyhtiöt ovat tähän mennessä ilmoittaneet muutoksista.

Air Canada

Yhtiö ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä valikoituja lentoja Kiinaan.

Air France

Lentoyhtiö keskeytti kolmesti viikossa Wuhaniin operoineen liikenteen viime viikolla. Keskiviikkona yhtiö ilmoitti, että se jatkaa normaalia liikennettä Pekingiin ja Shanghaihin, mikä tarkoittaa yhteensä 23:a viikoittaista lentoa.

Air India

Mumbai-Delhi-Shanghai-lennot keskeytetään tammikuun lopusta helmikuun 14:een päivään asti.

Air New Zealand

Uusiseelantilainen yhtiö ilmoitti perjantaina vähentävänsä väliaikaisesti lentoja maan suurimman kaupungin Aucklandin ja Shanghain välillä. Normaalisti lentoja on päivittäin, mutta yhtiö vähentää lennot neljään viikossa 18.2.–31.3. väliseksi ajaksi.

Air Seoul

Eteläkorealainen halpalentoyhtiö ilmoitti tiistaina lopettaneensa kaikki lennot Kiinaan.

Air Tanzania

Tansanialaisyhtiö siirtää uuden yhteyden avaamista Tansanian suurimmasta kaupungista Dar es Salaamista Kiinaan. Yhtiö oli aikeissa aloittaa charter-lennot helmikuussa.

American Airlines

Yhdysvaltojen suurin lentoyhtiö keskeyttää lennot Los Angelesista Pekingiin ja Shanghaihin 9.–27.3.

Asiana Airlines

Etelä-Korean toiseksi suurin lentoyhtiö pysäyttää liikennöinnin Guiliniin, Changshahan ja Haikouhun.

British Airways

Yhtiö ilmoitti keskiviikkona keskeyttävänsä välittömästi kaikki Manner-Kiinan-lennot. British Airways ilmoitti, että se haluaa noudattaa viranomaisten neuvoa, jonka mukaan Kiinaan matkustamista on syytä välttää.

Cathay Pacific

Hongkongilainen lentoyhtiö sanoi alkuviikosta, että yhtiö laskee Kiinan-liikenteen alle puoleen normaalista. Lentojen määrää leikataan asteittain torstaista lähtien. Rajoitukset ovat voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Delta Air Lines

Yhdysvaltalaisyhtiö vähentää lentojaan kiinaan 42 lennosta 21:een 6. helmikuuta ja 30. huhtikuuta väliseksi ajaksi.

Egyptair

Egyptiläisyhtiö peruu kaikki lentonsa Kiinaan helmikuun alusta alkaen.

El Al Israel Airlines

Yhtiö keskeyttää lentonsa Pekingiin 25. maaliskuuta asti. Israelin terveysministeriö ilmoitti, ettei anna Kiinasta tulevien lentojen laskeutua lentokentilleen.

Ethiopian Airlines

Afrikkalaisyhtiö kiisti peruneensa lentoja Kiinaan. Uutistoimisto Reutersin yhtiön asiakaspalvelusta saamien tietojen mukaan lennot kuitenkin olisi peruttu.

Eva Air

Taiwanilainen yhtiö keskeyttää osan Manner-Kiinaan kulkevista lennoistaan helmikuun alussa. Tämän lisäksi lentoyhtiö ei enää jaa lennoillaan pyyhkeitä, sanomalehtiä ja lautasliinoja. Se myös rajoittaa vilttien ja tyynyjen käyttöä lennoillaan.

Finnair

Finnair ilmoitti perjantaina peruvansa kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 6.–29. helmikuuta, ja Guangzhouhun 5. helmikuuta ja 29. maaliskuuta välisellä ajalla. Lennot Hongkongiin jatkuvat normaalisti. Aiemmin Finnair oli ilmoittanut peruvansa vain osan viikoittaisista lennoista.

Jetstar Asia

Singaporelainen Jetstar Asia lakkauttaa väliaikaisesti lennot Hefeihin, Guiyangiin ja Xuzhouhun kysynnän laskun takia.

Kenya Airways

Yhtiö ilmoitti perjantaina peruvansa kaikki Kiinan-lentonsa toistaiseksi.

Korean Air

Korean suurin lentoyhtiö liikennöi neljästi viikossa Wuhanin, mutta yhtiö lakkautti lennot kaupunkiin 23. tammikuuta. Nyt yhtiö kertoo harkitsevansa myös joidenkin muiden Manner-Kiinaan kulkevien lentojen kohtaloa kysynnän laskun takia.

Lion Air

Kaakkois-Aasian konemäärältään suurin lentoyhtiö, indonesialainen Lion Air, tiedotti keskiviikkona keskeyttävänsä Kiinaan suuntautuvat tai sieltä lähtevät lennot. Keskeytys astuu voimaan lauantaina ja se vaikuttaa 15 kiinalaiseen kaupunkiin, joihin yhtiö operoi.

Lufthansa

Saksalaisyhtiö keskeyttää kaikki lentonsa Kiinaan 9. helmikuuta saakka. Päätös koskee myös Swiss- ja Austrian Airlines -tytäryhtiöiden operoimia lentoja. Kaikki yhtiöt lentävät vielä yhden kerran Kiinaan, jotta matkustajilla ja henkilöstöllä on mahdollisuus palata Saksaan, Sveitsiin ja Itävaltaan, Lufthansa kertoo tiedotteessaan. Yhtiö jatkaa lentoje Hongkongiin, mutta ei ota uusia varauksia ennen kuin helmikuun lopussa.

Royal Air Maroc

Marokkolaisyhtiö on keskeyttänyt suorat lentonsa Kiinaan. Yhtiö oli aloittanut kolme viikoittaista lentoa Casablancasta Pekingiin vasta tammikuun puolivälissä.

Rwandair

Ruandalaisyhtiö on keskeyttänyt Kiinan-lentonsa toistaiseksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiö katsoo tilannetta uudelleen helmikuussa.

SAS

Pohjoismaiden lentoyhtiö SAS ilmoitti torstaina keskeyttävänsä kaikki lentonsa Shanghaihin ja Pekingiin 9. helmikuuta asti. SASilla on 12 viikoittaista lentoa kaupunkeihin.

Shanghai Airlines

Shanghai Airlines ilmoitti perjantaina keskeyttävänsä lentonsa väleillä Chengdu–Budapest ja Xi'an–Budapest. Peruutukset ovat voimassa 6.2.–26.3. Yhtiön lennot Shanghain ja Budapestin välillä lennetään normaalisti.

Singapore Airlines

Singaporen lentoyhtiö ilmoitti perjantaina vähentävänsä lentoja Manner-Kiinaan helmikuussa. Vähennykset koskevat lentoja pekingiin, Shanghaihin, Guangzhouhun, Shenzeniin, Chengduun, Xiameniin ja Chongqingiin. Osaa lennoista operoi SilkAir.

Turkish Airlines

Turkkilaisyhtiö vähentää lentojaan Pekingiin, Guangzhouhun, Shanghaihin ja Xianiin 5. helmikuuta alkaen helmikuun loppuun.

United Airlines

Yhdysvaltalainen lentoyhtiö tiedotti tiistaina, että se vähentää Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä liikennettä kysynnän laskun vuoksi. Lentoja on ostettu vähemmän sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen terveysviranomaiset pyysivät kansalaisia välttämään turhaa matkustamista Kiinaan. United Airlinesin mukaan vähennys koskee helmikuun ensimmäiselle viikolle kaavailtuja Kiinan-lentoja. Perjantaina yhtiö ilmoitti peruvansa lisäksi lentoja Yhdysvalloista Pekingiin, Hongkongiin ja Shanghaihin.

Yhtiö peruu yhteensä yli 300 lentoa maaliskuun 28. päivään asti.

Vietjet

Vietnamin Vietjet keskeyttää kaikki lentonsa Kiinaan ja sieltä pois helmikuun alusta alkaen.

Virgin Atlantic

Brittiyhtiö Virgin Atlantic peruu Shanghain-lentonsa kahdeksi viikoksi alkaen helmikuun 2. päivästä.

Ural Airlines

Venäläinen Ural Airlines lakkauttaa Euroopasta kulkevia lentoja alueilta, joiden kautta on saapunut suuria kiinalaisia turistiryhmiä. Yhtiö sulkee Jekaterinburgista Müncheniin, Pariisiin ja Roomaan. Yhtiö on myös lakkauttanut kaksi lentoyhteyttä Hainanin paratiisisaarelle.

Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla 31.1. klo 14.30.

Lue myös:

Australia aikoo eristää koronavirukselle altistuneet Joulusaarelle

Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo 132 ihmistä, lähes 6 000 tartuntaa – WHO kertoi uudesta hätäkokouksesta

Lähteet: AFP, AP, YLE, Reuters