Lina kuihtuu kosketuksen puutteeseen ja Maggie rakastuu opettajaansa – Ainutlaatuinen dokumenttikirja pureutuu naisen haluun

Kirjailija Lisa Taddeo seurasi kahdeksan vuoden ajan kolmen amerikkalaisen naisen seksielämää.

seksuaalisuus
Lisa Taddeo
Yhdysvaltalainen kirjailija Lisa Taddeo kannustaa naisia arvostamaan seksuaalisuuttaan ilman häpeää.J. White

Kirjailija ja toimittaja Lisa Taddeo vastaa puhelimeen kotonaan Yhdysvaltain itärannikolla Connecticutissa. Kiireinen kirjoittaja on varannnut Yle uutisille parikymmentä minuuttia puhuakseen viime vuonna kohua herättäneestä kirjastaan Kolme naista.

Vastikään suomennetun teoksen kansien välissä kolme yhdysvaltalaista naista avaa raadollisen rehellisesti ja perusteellisesti elämänsä.

– Heidän intohimonsa oli suurta, mutta niin oli myös siitä koituva tuska, Taddeo kiteyttää.

Naiset kertovat rakkaudesta, seksistä, kosketuksen janosta, omien seksuaalisten halujen tunnistamisen vaikeudesta ja käänteentekevistä valinnoista. Lisa Taddeo halusi tuoda tavallisten naisten tarinat esiin näyttävästi, koska koki, että naisen seksuaalisuus on jäänyt kirjallisuudessa piiloon.

– Miehen halusta on kirjoitettu kirjoja läpi historian. Todellinen ymmärrys naisen halusta on yhä puutteellinen.

Liikaa tai vääränlaista halua?

Kirjailija paneutui aiheeseensa poikkeuksellisen perusteellisesti. Hän sukelsi syvälle amerikkalaisten naisten seksuaalisuuteen seuraamalla vuosien ajan ensin 20 naisen elämää.

Lopulta kirjaan valikoitui kolme naista, joiden kanssa Taddeo oli yhteydessä peräti kahdeksan vuoden ajan.

– Heidän tarinoillaan oli mielestäni eniten annettavaa naisen seksuaalisuuden ymmärtämiseen uudella tavalla.

Kirjassa elämästään kertovat rakkaudettomassa avioliitossa elävä ja aviomieheltään turhaan kosketusta toivova Lina, keski-ikäiseen miesopettajaansa rakastunut ja suhteen paljastuttua oikeudenkäyntiin ryhtynyt teini-ikäinen Maggie sekä kaikin puolin menestyvä Sloane, jonka mies nauttii katsellessaan vaimoaan harrastamassa seksiä muiden ihmisten kanssa.

Naisia yhdistää seksuaalinen halu. Linan tapauksessa se ei saa täyttymystään ennen intohimoista syrjähyppyä, Maggien halu johtaa julkiseen häpeään ja Sloane puolestaan päätyy toteuttamaan puolisonsa haluja, koska ei hahmota mitä itse haluaa.

Omien seksuaalisten halujen tunnistaminen ei aina ole helppoa, muun muassa seksiin nuivasti suhtautuvan kasvatuksen ja seksiin liittyvän häpeä takia. Kirjan naisetkin miettivät oikeastaan vasta pakon edessä, mitä he itse haluavat.

Seuraava askel on uskaltaa kertoa toiveistaan kumppanille tai kumppaneille. Vasta itsensä tuntemisesta voi alkaa matka kohti vahvempaa ja nautinnollisempaa seksielämää.

Nainen makaa yksin parivuoteella pää  pois kääntyneenä katsojasta.
Seksuaalinen torjunta satuttaa, koska ihmisillä on tarve tulla hyväksytyksi. David Ribeiro / AOP

Seksuaalisuuden haltuunotto voimaannuttaa

Yhdysvalloissa viime heinäkuussa ilmestynyttä ja myyntimenestykseen noussutta kirjaa sekä ylistettiin että arvosteltiin. Arvostelijat olivat sitä mieltä, että se piirtää seksuaalisesti halukkaat naiset olosuhteiden tai kumppaneidensa uhreina. Lisa Taddeo on asiasta eri mieltä.

– Minun mielestäni tarinat eivät ole masentavia. Nehän kuvaavat, miten naiset kasvavat ottamaan seksuaalisuutensa omaan hallintaansa. Varsinkin Linalle oli vapauttavaa irrottautua pitkästä seksittömästä avioliitosta.

Myös teinistä parikymppiseksi aikuiseksi kasvanut Maggie koki kirjaprojektin auttavan häntä parantumaan suhdekohun aiheuttamista kolhuista.

Kertomuksissa kuuluu vuosien mittaan rakentunut luottamus kirjailijan ja haastateltujen naisten välillä. Yhteydenpito oli ajoittain jopa päivittäistä. Puhelinkeskustelujen ja viestittelyn lisäksi Taddeo osallistui naisten jokapäiväiseen elämään vierailemalla heidän kotonaan ja hikoilemalla yhdessä heidän kanssaan jooga- ja kuntosaleilla.

Halut ovat erilaisia, eikä niitä tarvitse hävetä

Naiset avaavat ajatuksiaan, tunteitaan ja epävarmuuksiaan koskettavasti ja syvällisesti. Tekstiä lukiessa on helppo unohtaa sen perustuvan tositapahtumiin ja siksi lukijalle voi ajoittain tulla tunne sopimattomasta tirkistelystä.

Turhaan, lohduttaa Lisa Taddeo. Hän toivoo, että toisten naisten tarinoiden kuuleminen avartaisi itse kunkin ajattelua.

– Kunpa emme niin herkästi paheksuisi ja tuomitsisi toisten naisten tekemiä valintoja rakkaudessa. Esimerkiksi ystävänä tehtävämme on kuunnella toisen kertomusta, ei antaa omia neuvoja.

Kirjailija muistuttaa, että jokaisen ihmisen halu on erilaista. Kaikille yhteistä on halu tulla nähdyksi, arvostetuksi ja hyväksytyksi.

– Minun mielestäni meidän pitäisi paremmin arvostaa intohimoamme ja seksuaalista haluamme. Ollaan ylpeitä seksuaalisuudestamme!

Jutun kommenttiosio on auki perjantaihin klo 23 saakka.