Ministeri Kiuru: Jyväskylän ja Kuopion täytyy päästä syöpäleikkauksista sopuun, jotta potilasturvallisuus säilyy

Jyväskylässä ja Kuopiossa on kiistelty vaativien syöpäleikkausten paikasta jo pitkään. Lakimuutos veisi ne Kuopioon.

Syöpäkirurgia
Kirurgit leikkaa potilasta leikkaussalissa.
Vaativia syöpäleikkauksia ollaan siirtämässä Keski-Suomen keskussairaalasta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Kuvituskuva.Simo Pitkänen / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Keski-Suomen keskussairaalan täytyy päästä sopuun syöpäleikkauskiistassa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Keski-Suomen keskussairaalan ja Kuopion yliopistollisen sairaalan välillä on kiistelty jo kaksi vuotta siitä, tehdäänkö tietyt vaativat syöpäleikkaukset Jyväskylässä vai Kuopiossa. Pian voi kuitenkin käydä niin, että riidan ratkaisee laki.

Hallitus on suunnittelemassa lakimuutosta, joka keskittäisi vaativat syöpäleikkaukset pelkkiin yliopistollisiin sairaaloihin.

Kiurun mukaan eduskunta päättää leikkausten paikan, jos alueet eivät sitä itse tee.

– Toivon potilasturvallisuuden näkökulmasta, että alueilla käydään neuvotteluja itse ja etsitään ratkaisuja siihen, että saadaan koottua näitä leikkauksia yhteen. Jos sitä päätöstä ei tule täältä kentältä, niin se ratkaistaan sitten valtioneuvostossa, sanoo Kiuru.

Keski-Suomen keskussairaalassa muutosta vastustetaan voimakkaasti.

Ministeri Krista Kiuru Kuopiossa
Sosiaali- ja terveysministeriö käy parhaillaan alueiden kanssa keskusteluja sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä. Sami Takkinen / Yle

Kiistaa on sisäelinsyöpien, kuten ruokatorvi-, keuhko-, maha- ja peräsuolisyöpäleikkausten kohtalosta. Tällä hetkellä niitä tehdään molemmissa sairaaloissa.

Kiuru huomauttaa, että siirtouhan alla on noin 300–350 leikkausta vuosittain. Se ei ole paljon: KYS tekee vuosittain yhteensä 20 000 leikkausta.

– Tämä on sitä terveydenhuoltoa, johon mennään toivottavasti vain kerran elämässä tai ainakin hyvin harvoin. Silloin se voi olla keskitetympää. Potilaan kannalta on järkevää, että muutamia syöpiä ei leikata siellä täällä.

Sairaaloiden välillä ehdittiin jo sopia liikkuvasta leikkaustiimistä, mutta se ei sosiaali- ja terveysministeriön mukaan täytä asetuksen kriteerejä.

– Vaativan syöpähoidon toteuttamisessa ei ole kyse yksittäisestä kirurgista, vaan koko hoitoketjusta. Osaamista pitää olla tarjolla ympärivuorokautisesti leikkauksen jälkeenkin, Kiuru perustelee.

Ministeri ei kuitenkaan ota kantaa siihen, kumpi sairaaloista olisi parempi vaihtoehto.

Keskittämisasetuksen muutos on nyt lausuntokierroksella. Sen on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa.