Alva nostaa sähkönsiirtohintaa – veden ja lämmön hintoihinkin odotettavissa muutoksia

Alva Sähköverkon hinnat nousevat keskimäärin 2,7 prosenttia.

Jyväskylä
Kuvakaappaus Alva-yhtiöiden verkkosivuilta.
Jyväskylän Energian nimi muuttui Alvaksi viime lokakuussa.Yle

Jyväskylässä energiayhtiö Alva nostaa sähkönsiirtohintoja 1. maaliskuuta alkaen.

Alva Sähköverkon hinnat nousevat keskimäärin 2,7 prosenttia. Myös veden ja lämmön hinnat saattavat tänä vuonna nousta.

Yhtiön mukaan viime syksynä tehty arvio hintojen pysymisestä ennallaan ei ole pitänyt kutiaan muun muassa kustannusten nousun ja investointitarpeiden takia.

Myös varautuminen entistä suurempaan uusiutuvan energian osuuteen heijastuu hintoihin.

Alva Sähköverkon toimitusjohtaja Janne Pirttimäki sanoo, että yhtiön siirtohinnat ovat hinnanmuutoksenkin jälkeen valtakunnan tasolla tarkasteltuina edullisia.

– Energiaviraston ylläpitämän vertailun mukaan sähkönsiirto pienissä kerrostaloasunnoissa on maan edullisinta jakelualueellamme. Suurin osa asiakkaistamme kuuluu kyseiseen asiakasryhmään. Siirtohintaa peritään, jotta sähköverkon rakentaminen ja ylläpito on mahdollista. Siirtolaskulla peritään myös sähkövero, toteaa Pirttimäki.

Alva on lähettänyt sähkönsiirron asiakkaille muutoksesta kirjeen sekä uuden hinnaston.

Mahdollisista veden ja lämmön hintamuutoksista yhtiö tiedottaa tarkemmin myöhemmin.

– Veden hintaan vaikuttavat erityisesti yleinen kustannustason nousu, Nenäinniemen puhdistamon saneeraus- ja laajennusinvestointi sekä muut investointitarpeet. Ensi vuoden vesihuollon investointeihin on budjetissamme varattu noin 16,5 miljoonaa euroa, josta 10 miljoonaa kohdistuu toimitusvarmuuden parantamiseen laajasti koko verkostoalueellamme. Loppu 6,5 miljoonaa euroa kohdistuu esimerkiksi Savulahden, Kangasrinteen ja Kankaan tyyppisiin aluerakennuskohteisiin sekä yksittäisiin uusiin liittyjiin, joten saadut tulot palautuvat kyllä takaisin verkostoon. Kuten sähköverkkoa, myös vesihuoltoverkostoa on huollettava ja uudistettava pitkäjänteisesti, toteaa verkkojohtaja Kari Kautto.

Lämmön hintoja ei ole Alvan mukaan nostettu viimeiseen viiteen vuoteen.