1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammatillinen koulutus

Ammattiin opiskeleminen alkaa WinNovassa jo kesäkuussa ja viikon jälkeen koittaa kesäloma – aikaistaminen tuo opistolle lisää rahaa

Koulu myös suunnittelee kesäloman lyhentämistä neljään viikkoon.

WinNova järjestää ammatillista koulutusta Raumalla, Porissa, Laitilassa, Ulvilassa ja Uudessakaupungissa. Kuva: Rami Koivula / Yle

Satakunnassa ja Vakka-Suomessa ammatillista opetusta antava WinNova suunnittelee aloittavansa uusien opiskelijoiden opinnot tänä vuonna poikkeuksellisesti jo keskellä kesää.

WinNova ottaa ensimmäisen vuoden opiskelijat kouluun kesäkuun viimeisellä viikolla, yhdeksi viikoksi.

Kesäkuun viimeinen viikko olisi uusille opiskelijoille niin sanottu orientaatioviikko, jossa he tutustuisivat ammatilliseen koulutukseen ja heille tehtäisiin henkilökohtaisia osaamisen kehittämisen suunnitelmia. Sen jälkeen alkaisi neljän viikon kesäloma, ja opiskelijat palaisivat kouluun elokuun kolmantena päivänä.

Jatkossa WinNovan suunnitelmissa on käyttää kesiä opiskeluun niin, että kaikkien opiskelijoiden kesäloma olisi vain neljä viikkoa.

Rehtori Juha Vasama perustelee uudistusta valtion taloudellisen tuen muutoksella ja sillä, että näin opiskelijat valmistuisivat ammattiin nykyistä nopeammin. Myös opettajien muuttunut työaikalaki mahdollistaa opetuksen teettämisen kesällä.

Opintojen aloituksen aikaistaminen kesäkuulle, vaikkakin vain viikon ajaksi, tarkoittaa suurempaa rahoitusta oppilaitokselle.

– Meillä pääluku on yli 4 000 opiskelijaa, joten kyllä sillä aika iso merkitys on, Juha Vasama sanoo.

Syynä on vuodenvaihteessa muuttunut ammatillisen koulutuksen rahoitus. Perusrahoitus määräytyy niin sanottujen opiskelijavuosien mukaan. Opiskelijavuosien laskenta alkaa siitä päivästä, kun opiskeluoikeus alkaa.

Nopeammin työelämään

Vastaavaa on kokeillut aiemmin ainakin Koulutuskeskus Salpaus. Siellä uudet opiskelijat aloittivat viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) opiskelut jo kesäkuussa ja jäivät yhden viikon jälkeen kesälomalle. Oppilaitos myös lyhensi kesälomansa neljään viikkoon.

WinNovassa neljän viikon kesälomaa kaavaillaan kaikille opiskelijoille vuodesta 2021 alkaen.

– Kyllähän valtionosuusjärjestelmä lähtee siitä, että kesällä on enintään neljä viikkoa vapaata ja muilta osiltaan opintoja. Kesällä opiskelu voi tarkoittaa hallittua ja ohjattua etäopiskelua, se voi tarkoittaa sitä että ollaan työelämässä kesätöissä ja tehdään samalla opintoja oppisopimuksella. On erilaisia vaihtoehtoja, joilla opinnot etenee, rehtori Juha Vasama sanoo.

WinNovan rehtori Juha Vasama. Kuva: Rami Koivula / Yle

Vasaman mukaan yhtenä perusteena uudistukselle on, että opiskelijat pääsevät aikaisemmin kiinni työelämään, armeijaan tai jatko-opintoihin.

– Jo nyt kolmen vuoden tutkintoja tehdään nopeammin kuin kolmessa vuodessa. Se johtuu tuntikehyksestä ja raha-asioista, mutta myös siitä, että on halukkuutta opiskella, nopeuttaa opintoja ja päästä töihin. Nuorten lisäksi opiskelemassa on hyvin paljon aikuis- ja maahanmuuttajaopiskelijoita.

Valmistuneista opiskelijoista koulu saa tietysti myös rahaa: suoritusrahoituksen osuus valtiolta tulevasta rahoituksesta on 20 prosenttia ja siihen vaikuttavat suoritetut tutkinnot ja niiden osat.

Ministeriö seuraa tarvittaessa tilannetta

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Mika Tammilehdon mukaan ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö mahdollistaa opintojen järjestämisen vaikka ympärivuotisesti ja opintojen aloittamisen milloin tahansa vuoden aikana.

– Oleellista on se, että kun opiskelija otetaan opiskelijaksi, lähtee toiminta mahdollisimman nopeasti käyntiin. Opiskelijalle tulee tehdä henkilökohtainen opiskelun kehittämissuunnitelma ja sitä pitää pystyä toteuttamaan, jotta koulutus voidaan ilmoittaa rahoituksen perusteeksi, Tammilehto sanoo.

Jos kesällä ei ole mitään toimintaa, opiskelupäiviä ei voida rahoituksen perusteeksi ilmoittaa.

– Ministeriö varmasti tulee seuraamaan, jos tämän tyyppinen asia lähtee yleistymään, ja siihen tullaan tarvittaessa puuttumaan, Tammilehto sanoo.

Juttua korjattu 30.1. kello 14.21: Poistettu lause, jossa kerrottiin virheellisesti perusrahoituksen osuuden kasvaneen 50 prosentista 70 prosenttiin. Todellisuudessa perusrahoitus on laskenut 95:stä prosentista 70:een.