Eurooppa-kirje: Tänään on Britannian viimeinen päivä EU:ssa – Maa pysyy silti Euroopassa, halusi se tai ei

Saat uutiskoosteen Euroopan unionista kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Pasi Myöhänen, Lontoo

– Nyt EU:n täytyy neuvotella kanssamme, arvioi tuttu kahvilanpitäjä Britannian EU-erotilannetta brexitin toteutumispäivän kynnyksellä.

Puolalaisen kanssa avioituneelle EU-mieliselle britille brexitin toteutuminen lauantaina on kova takaisku.

Hän toivoo silti monen maanmiehensä tavoin, että puheet nyt toden teolla alkavien (siirryt toiseen palveluun) brexit -neuvottelujen vaikeudesta olivat vain EU:n yritys saada Britannia pyörtämään eropäätöksensä.

En hennonut kertoa tutulleni, että hän on todennäköisesti väärässä.

Se, että EU:n ja Britannian tulevaisuuden suhteita koskevia neuvotteluja kuvaillaan äärimmäisen vaikeiksi, ei ole taktiikkaa vaan kauppaneuvotteluja tuntevien mukaan (siirryt toiseen palveluun) kiistaton tosiasia.

EU ja Kanada pukersivat kauppasopimusta kasaan seitsemän vuotta (siirryt toiseen palveluun). Ja koska Britannian ei ole EU:n jäsenenä tarvinnut käydä omia kansainvälisiä kauppaneuvottelujaan viime vuosikymmeninä, on maassa huutava pula (siirryt toiseen palveluun) neuvotteluissa tarvittavasta tietotaidosta.

EU pitää nyt alkavissa vapaakauppaneuvotteluissa valttikortteja kourassaan isomman oikeudella (siirryt toiseen palveluun), sanoivatpa EU-eron puolustajat mitä tahansa.

Saksan Angela Markel kuvaili Financial Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että EU saa lauantaina vahvan kilpailijan rajalleen. EU:n täytyy ja se voi vastata kilpailijan haasteeseen, sanoi Merkel – ja tämä unionia monoliittisen muuttumattomana pitäviltä Britannian brexitööreiltä usein unohtuu.

EU voi olla hidasliikkeinen jätti, mutta reagointikyvytön se ei ole. EU voi rakentaa kaupan suojamuureja, jos se katsoo, että Britannia lyö unionia vyön alle.

Brexitöörien haaveet Britanniasta matalalla verotuksella ja sääntelyn purkamisella kilpailevana “Euroopan Singaporena” (siirryt toiseen palveluun) voivat valua hukkaan – sen hintana olisi suhteiden näivettyminen tärkeimpään kauppakumppaniin EU:hun.

Britannian EU-eromieliset toistelevat nyt eropäivän alla mantraansa uudesta “globaalista Britanniasta” (siirryt toiseen palveluun), jonka maailmanlaajuiset bisnekset korvaavat EU-kaupan.

Globalisaatiosta huolimatta suurin osa kaupasta tapahtuu edelleen valtioiden lähimpien naapureiden kanssa (siirryt toiseen palveluun).

Uskon sanotaan siirtävän vuoria, mutta kukaan ei ole luvannut, että se siirtäisi kokonaisen saaren. Britannia ei lennähdä lauantaina valtameret ylittävään joogalentoon, vaikka “globaalin Britannian” mantraa hokisi tauotta.

Samalla vaikutusvalta ja veto-oikeus EU:n jäsenenä on menetetty kauppakysymyksissä. EU-jätin tehdessä päätöksiään Britannia ei voi enää esittää uhkavaatimuksia – maan aseiksi jää ennen kaikkea lobbaus ja omien ratkaisujen hyödyllisyyden perustelu.

Brexitöörien tarjoaman sapelinkalistelun sijaan Britannian pitäisi pian löytää sovitteleva äänensävy. Britannian riippuvaisuus EU:sta on suurempaa kuin unionin Britanniasta brexitin jälkeenkin, vaikka maan EU-eron arkkitehdit kieltäytyvät tätä tosiasiaa uskomasta.

Brittimepit muuten viettivät keskiviikkona läksiäisiä EU-parlamentissa. Osa poistui itkien, osa juhlien. Samana iltana brexitille saatiin vihoviimeinen sinetti, kun parlamentti hyväksyi Britannian erosopimuksen.

#SOMESSA: Hyvä vai paha Huawei?

Kuva: Twitter

Salliako Huawein osallistuminen kehitteillä oleviin 5G-verkkoihin Euroopassa ja miten laajasti? Jännitteitä kysymyksen tiimoilta on ollut jo pitkään, Twitterissä aiheesta pulpahtelee keskusteluja (siirryt toiseen palveluun) taajaan. Keskiviikkona Britannia ilmoitti päästävänsä Huawein 5G-markkinoilleen.

Digikehitystä seuraavan TechCrunch-verkkolehden asiantuntija hermostui keskustelun laadusta alkuviikolla. Mike Butcher huomauttaa twiittiketjussaan (siirryt toiseen palveluun), että Huawei on paitsi suurin, myös halvin ja eniten valtion tukea tuotekehitykseensä saava verkkotoimittaja. Jos länsimaat olisivat tukeneet omia valmistajiaan yhtä paljon kuin Huawei, kiinalaisyhtiö olisi voitu kammeta markkinoilta. Nyt se voi olla liian myöhäistä (siirryt toiseen palveluun).

#FAKTA: Hyödyt EU:n sisämarkkinoista jäävät usein huomiotta, kun puhutaan jäsenyyden kuluista

EU-komisso ja -parlamentti kertovat, että esimerkiksi Suomi hyötyy sisämarkkinoiden (siirryt toiseen palveluun) kautta moninkertaisesti suhteessa siihen, paljonko se maksaa nettomaksuna unionin jäsenyydestä. EU-instituutioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomi olisi voiton puolella yli 2 000 eurolla per kansalainen. Eniten yhteiset sisämarkkinat hyödyttävät kolmen maan rajalla keskellä Eurooppaa sijaitsevaa Luxemburgia.

ÄLÄ MISSAA NÄITÄ: Lisää investointikohteita tarvittaisiin – entä olisiko euroalueen johdossa paikka suomalaiselle?

Myönnetyn EU:n aluekehitysrahan määrä vaihtelee vuosittain Suomen eri alueilla. Jotta hankkeeseen saisi EU-tukea, sillä pitää olla myös muita rahoittajia. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla investoinnit ovat vähentyneet ja hankkeiden keskikoko on pienentynyt – niinpä myös EU-tuki on pienentynyt. Viime vuonna aluekehitysrahalla työllistyi alueella kuitenkin 800 ihmistä.

Kuva: Anna Karismo / Yle

Lapissa aluekehitysrahoilla tuetaan nyt muun muassa Utsjoen lasi-iglujen ja Pyhän lasketteluhissin rakentamista.

Aluekehitysmiljardit ovat Suomessakin poliittisesti herkkä asia.

Brysselin koneessa Turun yliopiston dosentti Eero Kuparinen kertoo, minkälaista eri ihmisryhmien juutalaisvastaisuus on ollut historiassa ja miten antisemitismi on muuttunut EU-alueella. Juutalaisia vastaan tehdyt hyökkäykset ovat lisääntyneet (siirryt toiseen palveluun) taas viime vuosina EU:ssa.

Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleiriltä selviytynyt David Marks (oik.) ja puoliso Kathy Peck Auschwitzin vapautuksen 75-vuotismuistotilaisuudessa Oświęcimissä Puolassa 27. tammikuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapauttamisen 75-vuotispäivää muistettiin maanantaina Puolassa. Natsit murhasivat leirillä noin 1,1 miljoonaa ihmistä.

Olisiko vihdoin suomalaisen eurotyöryhmän puheenjohtajan aika? Hollannin entinen valtiovarainministeri Hans Vijlbrief ilmoitti yllättäen keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun) eroavansa tehtävästä. Suomesta virkaan oli viime kierroksella ehdolla valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri (siirryt toiseen palveluun) Tuomas Saarenheimo. Hän jättäytyi kisasta, kun kävi ilmeiseksi, että hänen tukensa ei ollut kovin laajaa. Nyt Eurooppa-kirjeen tiimi jännittää, hakeeko hän paikkaa uudestaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa, että Euroopan unioni aloittaa maaliskuussa jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Merkel saattaa näin tehdä pesäeroa Ranskan presidentti Emmanuel Macroniin, joka haluaa uudistaa EU:n laajentumisprosesseja ennen kuin uusia jäsenhakijoita hyväksytään.

Italian paikallisvaaleissa vasemmistopuolueet säilyttivät valtansa tärkeällä tukialueellaan Emilia-Romagnassa viime sunnuntain paikallisvaaleissa. Vaaleja seurattiin silmä kovana, koska sisäministeri Matteo Salvinin johtama oikeistopopulistinen Lega-puolue kampanjoi siellä voimakkaasti. Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen arvioi "Sardiinien" ratkaisseen vaalit.

LÄHIAIKOINA: Vinkkejä brexit-tilanteen seuraamiseen

Huomisesta alkaen EU:n brexit-agenda menee uusiksi, kun tulevaa suhdetta Britanniaan aletaan rakentaa tyhjältä pöydältä. Uusi suhde on monin verroin vaikeampi pala neuvottelijoiden pureskeltavaksi kuin varsinainen erosopimus. Nyt pitäisi sopia kauppasuhteista, kalastusoikeuksista, tutkimusyhteistyöstä, tavaroiden standardeista, maataloustuotteiden ja lääkkeiden liikkumisesta rajojen yli...

EU-komission on tarkoitus jo maanantaina tehdä ehdotus jäsenmaiden muodostamalle EU-neuvostolle tulevasta neuvottelumandaatista. Unionin puolella neuvotteluja vetää ranskalainen Michel Barnier kuten tähänkin asti.

Jos haluat seurata brexit-tilanteen etenemistä tarkemmin, tänään kannattaa pysyä Yle-kanavilla! Luvassa on kattavaa uutisseurantaa ja analyysejä. Ylen toimittajat raportoivat niin Lontoosta, Edinburghista kuin Brysselistäkin. Verkossa ja TV1:ssä voit seurata suoraa erikoislähetystä tapahtumista klo 23 alkaen.

Tässä vielä muutama vinkki kansainvälisen median brexit-sivustoista:

Brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) seuraa brexit-tapahtumia lähinnä Britannian poliittisten tapahtumien kautta, Brysselissä toimitettu Politico.eu (siirryt toiseen palveluun) taas manner-Euroopan politiikan näkökulmasta.