Kauppakamari huolestui osaajakadosta – koulutetut nuoret halutaan pitää Hämeessä

Ulkomaalaistaustaisten nuorten on vaikea saada harjoittelu- ja työpaikkoja.

työvoima
Sveitsiläinen oppisopimusopiskelija Samuel Binz opiskelee puusepänverstaassa
Hämeen kauppakamari on huolissaan, kuinka alueen yritykset pärjäävät kilpailussa osaavasta työvoimasta. Juha Kivioja / Yle

Hämeen kauppakamari on suunnitellut alueensa yrityksille käsikirjan vauhdittamaan yritysten ja alueen oppilaitosten yhteistyötä.

Yrityslähtöinen oppilaitosyhteistyö -käsikirja sisältää konkreettisia esimerkkejä yritysten ja ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välisistä yhteistyömahdollisuuksista.

– Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy entisestään. Haluamme käsikirjan avulla aktivoida alueemme yrityksiä varmistamaan työvoiman saatavuuden tulevaisuudessa, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Perinteisesti oppilaitokset ovat olleet yhteydessä yrityksiin esimerkiksi harjoittelupaikkojen saamiseksi. Nyt tämä kuvio halutaan kääntää päälaelleen ja käsikirja neuvoo yrityksiä laatimaan oman oppilaitosyhteistyösuunnitelman.

– Vain tällä yhteistyöllä voimme saavuttaa sen tavoitteen, että koulutetut osaajat jäävät alueellemme, painottaa Eerikäinen.

Koulutetut nuoret halutaan pitää Hämeessä

Yksi syy käsikirjan laatimiseen on koulutetun työvoiman siirtyminen Suomen suuriin kaupunkeihin, etenkin pääkaupunkiseudulle. Niinpä Hämeessä vallitsee tilanne, jossa yrityksiä piinaa työvoimapula ja samalla vallitsee korkea työttömyys.

Samalla Suomessa vallitsee tilanne, jossa syntyvyys on laskenut yhtäjaksoisesti lähes kymmenen vuotta ja työvoimaa siirtyy jo nyt selvästi enemmän eläkkeelle, kuin uusia työntekijöitä tulee tilalle.

– Työ on tehokas houkutin pitämään koulutetut nuoret kotiseudullaan. Yksi hyvä tapa varmistaa pätevän työvoiman saatavuus on palkata nuoria kesätöihin. Tästä voi käynnistyä putki, joka johtaa siihen, että valmistuessaan koulutetulla nuorella on valmis työpaikka jo tutuksi tulleessa yrityksessä, selvittää Eerikäinen.

Kansainvälistyminen on tärkeää

Käsikirjassa on oma lukunsa ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden ja maahanmuuttajien tuomista mahdollisuuksista.

– Hämeen kauppakamarin alueella opiskelee myös lähes 4 000 ulkomaalaistaustaista nuorta, joille harjoittelupaikkojen löytäminen on erityisen vaikeaa. Toivomme, että yrityksissä ymmärretään ne mahdollisuudet, joita tämä ryhmä voi tarjota esimerkiksi vientiyrityksille, sanoo Eerikäinen.

Käsikirjassa muistutetaan siitä, että kansainväliset opiskelijat ovat usein motivoituneita, osaavia ja heillä on vahva tahto jäädä Suomeen.