1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talousrikokset

Virolaiset ammattirikolliset saivat isot vuokranantajat kiristämään käytäntöjään – avain annetaan vain vuokralaiselle, valtakirja ei kelpaa

Poliisin mukaan vuokra-asunnoissa on silti kirjoilla satoja ulkomaalaisia bulvaaneja, joiden nimissä tehtaillaan rikoksia.

Poliisin mukaan niin sanotut virolaismuulit vuokraavat asuntoja nimiinsä, mutta jättävät ne rikollisten käyttöön. Kuvassa oleva talo ei liity rikosepäilyihin. Kuva: AOP

Isot vuokranantajat ovat tiukentaneet käytäntöjään virolaisten ammattirikollisten toiminnan vuoksi. Saton ja Lumo-asuntoja vuokraavien on haettava asuntojensa avaimet itse ja todistettava henkilöllisyytensä.

Yhtiöt eivät enää luovuta avaimia valtakirjan perusteella vuokralaisen edustajalle. Käytäntöihin on tehty myös muita tiukennuksia, mutta niistä yhtiöt eivät halua kertoa tarkemmin

Huijarivuokralaisista ainakin osa kytkeytyy poliisin arvion mukaan virolaiseen ammattirikollisuuteen. Helsingin poliisilaitoksen nettipetosyksikkö varoitti vuokranantajia huijareista kesällä 2018.

Rikollisten Suomeen tuomat niin sanotut virolaismuulit hankkivat vilpillisesti suomalaiset henkilötunnukset, pankkitilejä ja verkkopankkitunnuksia ja luovuttavat ne rikollisten käyttöön. Sen jälkeen he poistuvat maasta.

Poliisin mukaan bulvaanien nimissä vuokrattuja asuntoja muun muassa vuokrataan edelleen ja käytetään rikollisen toiminnan tukikohtina ja huumekätköinä.

Helsingin poliisilaitoksen nettipetostiimin tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen sanoo, että rikollisilla on ollut tiedossa, mikä huoltoyhtiö luovuttaa uudelle asukkaalle avaimet.

Rikolliset ovat saaneet avaimia käsiinsä, kun bulvaanivuokraajat ovat kirjoittaneet valtakirjoja niiden noutamista varten.

Bulvaanivuokraajia lähinnä pääkaupunkiseudulla

Huijaukset ovat paljastuneet vuokranantajille useimmiten poliisilta saadun tiedon perusteella tai kun vuokrat on jätetty maksamatta heti ensimmäisestä erästä lähtien eikä vuokralaiseen ole saatu yhteyttä.

Saton ja Kojamon asunnoista bulvaanivuokralaisia on löytynyt lähinnä pääkaupunkiseudulla. Kojamo vuokraa valtaosan asunnoistaan Lumo-nimen alla.

Yhtiöistä kerrotaan, että valtakirjojen käytön lopettaminen ja muut poliisin yhteydenoton jälkeen tehdyt tiukennukset vuokrauskäytännöissä ovat vähentäneet väärinkäytöksiä.

Tällä hetkellä ongelmia ei ole kun valvontaa on lisätty

Janne Ojalehto, Sato

Saton vuokrauksesta ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Janne Ojalehto kertoo, että kesän 2018 jälkeen ei merkittäviä väärinkäytöksiä ole ilmennyt.

– Tällä hetkellä ongelmia ei ole kun valvontaa on lisätty, sanoo Ojalehto.

Lakimies Pia Pynnä Kojamolta kertoo, että epäilyjä löytyy vain satunnaisesti pääasiassa pääkaupunkiseudulta.

Poliisi: Vuokra-asunnoissa satoja bulvaanivuokralaisia

Poliisi on toista mieltä. Rikoskomisario Hannu Kortelainen sanoo, että tiukennukset ovat parantaneet tilannetta jonkin verran. Ilmiötä ei kuitenkaan ole saatu kitkettyä pois.

– Rikolliset ovat joutuneet tekemään hieman enemmän investointeja toimintaansa, mutta se ei ole loppunut. Takuuvuokra on maksettu rikoksilla hankituilla rahoilla jonkun bulvaanin tililtä, jotta avaimet on saatu haltuun.

– Tällä hetkellä tilanne on yhä sellainen, että vuokra-asunnoissa on satoja bulvaaneja "haamuasukkaina" aiheuttamassa viralliseen rekisteriin vääriä tietoja ja edesauttamassa rikollista toimintaa.

Jokunen aika sitten poliisi löysi bulvaanipetossarjan tutkinnan yhteydessä Kojamon pääkaupunkiseudulla sijaitsevan asunnon, jossa oli kirjoilla kolme henkilöä. Kenelläkään heistä ei ollut vuokrasopimusta asuntoon vaan se oli tehty netissä neljännen henkilön nimissä.

Rikolliset ovat joutuneet tekemään hieman enemmän investointeja toimintaansa, mutta toiminta ei ole loppunut.

Rikoskomisario Hannu Kortelainen

Kortelainen toivoo, että yhtiöt ilmoittaisivat niiden tietoon tulevista ilmeisen vääristä ja valheellisista rekisterimerkinnöistä Digi- ja väestötietovirastoon, jotta ne poistettaisiin.

Merkinnän poistoa voi pyytää vain asunnon tai rakennuksen omistaja tai uusi vuokralainen. Yksittäiset vuokralaiset tosin harvoin selvittävät, keitä muita asunnossa on mahdollisesti kirjoilla.

Kojamon Pia Pynnä sanoo, että tällaisella ilmoituksella voi olla merkittäviä oikeusvaikutuksia henkilölle, joten sille tulee olla vahvat perustelut.

Pyrimme toimimaan poliisin pyyntöjen mukaisesti.

Pia Pynnä, Kojamo

Kojamossa ei ole koettu tarpeelliseksi muuttaa käytäntöjä yksittäistapausten vuoksi.

– Pyrimme toimimaan poliisin pyyntöjen mukaisesti. Mutta vaikka pyyntö tuleekin viranomaistaholta, emme voi lähteä toimimaan ilman, että selvitämme ensin kaikki asiaan liittyvät seikat ja miten ne vaikuttavat muun muassa asukkaidemme oikeuksiin. Pynnä sanoo.

Vuokrasopimus velvoittaa vuokralaista ilmoittamaan huoneistossa asuvien henkilöiden tiedot vuokranantajalle tai sitä edustavalle kiinteistönhoitoyhtiölle.

Kojamon ja Saton tiedot asukkaista perustuvat yksinomaan vuokralaisten antamiin tietoihin eikä laajamittaista tietojen tarkistamista tehdä.

Rikoskomisario Hannu Kortelainen on huolissaan väestötietojärjestelmään ilmoitetuista vilpillisistä tiedoista. Vääriä tietoja käytetään hyväksi rikollisessa toiminnassa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Poliisi on turhautunut tilanteeseen

– Poliisi, väestörekisterin ylläpitäjä ja asunnon omistaja tietävät, että asunnossa on kirjoilla rikollisessa tarkoituksessa rekisteröityjä henkilöitä, jotka aiheuttavat viralliseen rekisteriin virheellisen merkinnän, mutta kukaan ei voi tehdä asialle mitään, sanoo Kortelainen.

Kortelaisen mukaan väärien rekisteritietojen perusteella täysin sivulliset voivat jopa joutua keskelle poliisioperaatiota.

"Karmit kaulassa" asuntoon meno sunnuntaiaamuna saattaa herättää tunteita.

Rikoskomisario Hannu Kortelainen

Jos poliisi on arvioinut jonkun tai jotkut asunnoissa kirjoilla olevista vaarallisiksi henkilöiksi, voidaan heidät päättää ottaa kiinni. Silloin poliisi voi käyttää erityisryhmiä kiinniottoapuna.

– "Karmit kaulassa" asuntoon meno sunnuntaiaamuna saattaa herättää tunteita laillisessa vuokralaisessa, joka asunnossa oikeasti asuu.

Asunnoista ei löytynyt suuria yllätyksiä

Huijarivuokralaisista ei yhtiöiden käsityksen mukaan ole aiheutunut haittaa naapurustoon.

– Oli hieman pelkoa, että muille asukkaille olisi aiheutunut haittaa. Mutta mitään valituksia ei ole tullut, vakuuttaa Ojalehto Satosta.

– En ole kuullut, että näistä olisi ollut häiriöitä, sanoo Pynnä Kojamosta.

Kun vuokrasopimuksen tehnyttä ei tavoiteta, asuntoa on vaikea saada takaisin vuokrattavaksi. Vaikka epäilys huijauksesta olisi vahva, vuokranantaja ei voi tulla tyhjentämään asuntoa ja vaihtamaan lukkoja noin vain.

Enemmänkin kannoimme huolta siitä, että asuntoja käytetään rikollisiin tarkoituksiin.

Janne Ojalehto, Sato

Kun asuntoihin lopulta viranomaisyhteistyön jälkeen päästiin, vuokranantajat eivät löytäneet mitään suuria yllätyksiä.

– Osa asunnoista oli tyhjillään, osassa oli tavaraa, lähinnä pahvilaatikkoja. Joissakin tapauksissa löytyi jopa useampia asukkaita, kertoo Pynnä.

– Asunnot olivat pääosin normaalissa kunnossa. Yksi kiuas oli jostakin vuokralaisen mukaan lähtenyt. Näistä vuokralaisista ei ole aiheutunut merkittäviä tappioita, enemmänkin kannoimme huolta siitä, että asuntoja käytetään rikollisiin tarkoituksiin, Ojalehto korostaa.

Pynnä sanoo, että vuokrien menetyksistä aiheutuneet vahingot ovat tapauskohtaisia.

Vuokravakuuksia pyydetään nyt useammin

Yhtiöt eivät halua kertoa yksityiskohtaisesti kaikkia tiukennuksia, joita vuokrauskäytäntöihin on tehty. Sopimusehtoihin on kuitenkin tehty muutoksia ja vakuuksia vaaditaan tapauskohtaisesti.

Sato ei pääsääntöisesti peri vuokravakuuksia. Joissakin asunnoissa vakuus on 250 euroa. Lumo-asunnoista vuokravakuutta ei peritä, jos vuokrasopimus tehdään netissä. Muissa tapauksissa vakuus on samoin 250 euroa.

Vuokrahuijausten ilmi tulon jälkeen vakuuksia ja niiden määriä on kuitenkin harkittu tapauskohtaisesti, jos esimerkiksi vuokralaiselta ei saada kaikkia vuokraamisessa yleensä käytettäviä tietoja.

Tiedossani olevat bulvaaniepäilyt ovat kohdistuneet yksittäisiin henkilöihin.

Pia Pynnä, Kojamo

Sato vaatii vakuuksia myös, jos vuokraajana on esimerkiksi vasta toimintansa aloittanut yritys.

– Yritysvuokrauksissa ei ole ollut pulmia. Minun tiedossani olevat bulvaaniepäilyt ovat kohdistuneet yksittäisiin henkilöihin, kertoo Pynnä.

Kojamo pyrkii saamaan tulevat asukkaat asuntonäyttöön ennen vuokraamista. Hyvin selkeissä väärinkäyttötapauksissa tehdään asuntotarkastuksia.

Kummastakin yhtiöstä otetaan nykyisin aiempaa herkemmin yhteyttä vuokralaiseen, jos vuokria ei makseta ajallaan.

Satolla on lähes 26 000 ja Kojamolla yli 35 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea. Kojamo vuokraa pienen osan asunnoista VVO-asuntoina.

Lue lisää:

Rikosmaailmaan juurtui uusi ilmiö: Virolaiset ammattirikolliset junailevat "muuleja" Baltiasta Suomeen – tuloksena miljoonavahingot nettipetoksilla