1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Trumpin eilinen rauhansuunnitelma keräsi tyrmäyksiä ja varovaista komppausta, Länsirannalla osoitettiin mieltä

Palestiinalaisalueilla osoitettiin tänään kiivaasti mieltä ja israelilaiset rauhanjärjestöt tylyttivät ehdotusta.

Presidentti Trumpin tiistaista Lähi-idän rauhansuunnitelmaa vastustavat palestiinalaiset mielenosoittajat polttivat Yhdysvaltain lipun keskiviikkona Betlehemissä, Länsirannalla. Kuva: Abed al-Hashlamoun / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tiistai-iltana Suomen aikaa esittelemän Lähi-idän rauhansuunnitelman kansainvälinen vastaanotto vaihteli keskiviikkona laidasta laitaan toiveikkaista reaktioista täystyrmäykseen.

Palestiinalaisjohtajat torppasivat heti suunnitelman, jota palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas nimitti salaliitoksi. Yhtenä suunnitelman kipukohdista ovat Israelin siirtokunnat Länsirannalla, jotka suunnitelman mukaan säilyisivät osana Israelia. Palestiinalaiset eivät tätä hyväksy.

Samaten palestiinalaisia raivostuttaa se, että Trump lupasi Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi, vaikka palestiinalaiset vaativat oman, perustettavan valtionsa pääkaupungiksi Itä-Jerusalemia. Sen alueella sijaitsee myös Vanha kaupunki ja sekä islamilaisille että juutalaisille pyhä Temppelivuori.

Palestiinalaiset voisivat Trumpin mielestä perustaa pääkaupungin "itäiseen Jerusalemiin" eli Abu Disin kaupunkiin. Se on muurilla erotettu Jerusalemin kaupungista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kehui Trumpin rauhanponnisteluita voitoksi, jonka Israel ansaitsi hänen valtakaudellaan. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, miellyttääkö suunnitelma Netanjahun äänestäjiä maaliskuun alun vaaleissa. Joka tapauksessa pääministeriä odottavat korruptiosyytteet, joiden kanssa hän painiskelee tulevan uudelleenvalintakampanjansa aikana.

Israelilaiset rauhanjärjestöt hyvin kriittisiä

Israelissa kaikki eivät silti yhdy oikeistosta ja uskontopuolueista koostuvan hallituksen kantaan. Ihmisoikeusjärjestö B'tselem kommentoi Trumpin ehdotusta reikäjuustoksi:

– "Vuosisadan diili" enemmänkin kuin reikäjuusto, jossa juusto tarjoillaan israelilaisille ja reiät palestiinalaisille, sanoo järjestö nettisivuillaan. (siirryt toiseen palveluun)

Järjestön mielestä Trumpin suunnitelma palkitsee Israelin kansainvälisen lain pitkäaikaisesta rikkomisesta salliessaan Israelin pitää miehittämälleen Länsirannalle rakentamansa siirtokunnat. Palestiinalaiset sen sijaan suljettaisiin pieniin, irrallisiin taskuihin, joissa heillä ei ole mahdollisuutta päättää omista asioistaan ja elämästään.

Trumpin ehdottaman palestiinalaisvaltion sirpaleisuus näkyy hyvin hänen Twitter-viestissään esittämästä kartta-ehdotuksesta:

Rauhanjärjestö Peace Now puolestaan katsoo (siirryt toiseen palveluun), että ehdotus on yhtä irrallaan todellisuudesta kuin se on silmäänpistäväkin.

– Sopimus antaa vihreää valoa Israelille liittää siirtokunnat itseensä vastineeksi palestiinalaisten sirpaleiselle valtiolle. Suunnitelma on elinkelvoton, eikä tuo vakautta.

Ulkoministeriö: Suomi perehtyy

Suomessa ulkoministeriö otti monien muiden maiden tapaan lausunnossaan varovaisesti kantaa rauhansuunnitelmaan. Lausunnon mukaan Suomi perehtyy aloitteeseen huolellisesti yhdessä muiden EU-maiden kanssa.

Palestiinalaisia hermostuttaa Trumpin rauhanehdotuksessa, että se antaisi koko Jerusalemin Israelille. Israelin rajapoliisi tarkasti päivällä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin kuuluvassa Damaskos-portilla ihmisiä sen jälkeen, kun kahdelta henkilöltä oli löydetty veitsiä Temppelivuorella. Kuva: Atef Safadi / EPA

Ulkoministeriön lausunnossa korostetaan neuvotteluiden merkitystä ja todetaan, että Suomi jatkaa tukeaan Israelin ja Palestiinan väliselle kahden valtion ratkaisulle.

Lausunnon mukaan Yhdysvaltain aloitteen tuoma uusi sysäys Lähi-idän rauhanprosessiin olisi tervetullut. Ministeriö sanoo, että kaikkia kansainvälisen oikeuden vastaisia yksipuolisia toimia tulee kuitenkin välttää.

Johnson: Mikään rauhansuunnitelma ei ole täydellinen

Sen sijaan EU-eron keskellä olevan Britannian pääministeri Boris Johnson otti suunnitelman vastaan ylistyksin, kirjoittaa brittilehti Guardian. Pääministerin mukaan Trumpin suunnitelmassa on ansioita kahden valtion ratkaisulle.

– Mikään rauhansuunnitelma ei ole täydellinen, mutta tässä on meriittejä kahden valtion ratkaisun hyväksi. Se takaisi Jerusalemin aseman sekä Israelin että palestiinalaisten pääkaupunkina, Johnson sanoi.

Saudi-Arabia sanoi puolestaan arvostavansa presidentti Trumpin ponnisteluja Lähi-idän rauhansuunnitelman eteen ja kehottaa Israelia ja palestiinalaisia suoriin keskinäisiin neuvotteluihin.

Samalla Saudi-Arabia kertoi seisovansa palestiinalaisten rinnalla ja tukevansa palestiinalaisten oikeuksia. Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen pitkäaikainen liittolainen.