1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Näin ehkäiset koronatartuntaa ja toimit, jos epäilet sairastuneesi

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta varmistui keskiviikkona Lapissa.

Koronavirus
käsien pesua palasaippualla
Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa.Danil Roudenko / AOP

THL:n mukaan paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa. Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan terveydenhuollon toimipisteiden henkilöstölle ja koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille, esimerkiksi samassa taloudessa asuville. Tartunnan saaminen oireettomalta henkilöltä on tämänhetkisen tiedon mukaan epätodennäköistä

Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinan Hubein maakuntaan. Mikäli epidemia-alueelta saapuvilla vierailla ei ole hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta, ei ole syytä toimenpiteisiin.

Yskää ja kuumetta

Wuhanin koronavirukseen sairastuneilla on todettu kuumetta, yskää ja hengenahdistusta sekä lihassärkyä ja/tai väsymystä. Oireet ovat olleet pääosin lieviä. Vakavia oireita saaneilla on yleensä ollut jokin pitkäaikaissairaus.

Jos sairastuu korkeaan kuumeeseen, johon liittyy hengitystieoireita, kuten yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa epidemia-alueelta poistumisen jälkeen tai on ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön, tulee ottaa puhelimitse yhteyttä oman alueen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen ja hakeutua hoitoon sieltä annettujen ohjeiden mukaan.

Tautia hoidetaan taudinkuvasta riippuen joko kotona tai tarvittaessa sairaalassa. Koronavirukseen tehoavaa viruslääkettä ei ole käytettävissä. Ennaltaehkäisevää rokotetta ei ole olemassa.

Lisää tietoa koronaviruksesta löytyy Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta varmistui, THL: Tapaus valitettava, mutta ei odottamaton – Yle seurasi hetki hetkeltä

Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo 132 ihmistä, lähes 6 000 tartuntaa – WHO kertoi uudesta hätäkokouksesta

Suomalaismiehet asuvat koronaviruksen vuoksi suljetussa hotellissa Zibon miljoonakaupungissa – osan paluulento Eurooppaan on peruttu

Ensimmäiset suomalaiset saattavat palata evakuointilennolla Kiinan Wuhanista jo tällä viikolla

Koronavirus täytti uutiset ja somen, mutta tavallista ihmistä ei juuri pelota – uusi epäily herättää silti huolta