Tuusniemi suunnittelee terveyspalveluiden siirtoa Kuopiosta Kysteriin

Jatkosopimus Kuopion kanssa muuttaisi Tuusniemen terveyskeskuksen vuodeosaston toimintaa.

Tuusniemi
Tuusniemen terveyskeskuksen sisäänkäynti
Tuusniemen terveyskeskus. Arkistokuva.Sini Ojanperä / Yle

Tuusniemen kunta harkitsee terveyspalveluidensa siirtoa Kuopion kaupungin alaisuudesta liikelaitos Kysteriin.

Kunta haluaa käynnistää pikaisesti terveyspalvelujen tuottamista koskevan selvitystyön Kysterin kanssa. Jos selvityksen tulos sitä puoltaa, myös sopimusneuvottelut aloitettaisiin nopeasti.

Kuopio on tuottanut Tuusniemen perusterveydenhuollon palvelut vuodesta 2008 alkaen. Kuopion kaupunki on käyttänyt Tuusniemen vuodeosaston vapaita paikkoja, mutta viime aikoina tarve tähän on vähentynyt.

Sopimus on katkolla ensi vuodenvaihteessa. Sen jatkaminen tarkoittaisi kunnan mukaan sitä, että tuusniemeläisiä hoidettaisiin nykyistä enemmän erikoissairaanhoidossa ja Kuopion kaupungin vuodeosastoilla. Kunnan arvion mukaan Tuusniemen vuodeosaston käyttö vähenisi selvästi ja kunnan terveyspalvelujen kustannukset nousisivat.

Tuusniemellä arvioidaan, että Kuopion kaupungin esittämät muutokset tarkoittaisivat käytännössä Tuusniemen terveyskeskuksen vuodeosaston toiminnan lakkaamista ja korvaamista sosiaalitoimen alaisilla asumispalveluilla ja avohuollolla.

Kysteri on perusterveydenhuollon liikelaitos, jossa ovat mukana Kaavin, Rautavaaran, Leppävirran, Pielaveden, Keiteleen, Tervon ja Vesannon kunnat.