Hyppää sisältöön

Kova opettajapula on johtanut epäpätevien opettajien palkkaamiseen Kainuussa – ratkaisua haetaan muuntokoulutuksesta

Suunnitelmat koulutuksesta ovat jo valmiina, mutta rahoitus puuttuu.

Opettajia havitellaan Kainuuseen nyt suoraan yliopistoista. Kuvituskuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Opettajankoulutuksen seitsemän vuoden takainen alasajo on aiheuttanut Kainuuseen opettaja- ja sijaisopettajapulan. Hakijamäärät avoimiin virkoihin ovat pudonneet jopa neljännekseen aiemmasta. Suurin puute on erityis- ja kieltenopettajista, mutta koulujen arjessa hankaluuksia aiheuttavat etenkin nopeasti tehtävät sijaistukset.

– Kajaanissa 13 koulua kamppailee samoista sijaisista. Käsitykseni mukaan pätevät henkilöt ovat työllistyneet hyvin, mutta sitten joudumme käyttämään epäpäteviä. Lyhyitä sijaisuuksia tekevät esimerkiksi koulunkäyntiavustajat, työkokeilijat ja opiskelijat, Kajaanin Nakertajan koulun rehtori Jukka-Pekka Similä kertoo.

Kajaaniin havitellaankin takaisin opettajakoulutusta, tosin ilman rakennuksia. Kainuun kunnat ja Oulun yliopisto ovat valmistelleet paikallista muuntokoulutusta luokanopettajille ja erityisopettajille. Vastaavaa on jo tehty varhaiskasvatuksen puolella ja tätä aiotaan myös jatkaa.

Suunnitelmat ovat valmiina, mutta rahoitus puuttuu. Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläisen mukaan Kainuussa odotetaan, että rahat muuntokoulutukseen löytyvän valtiolta tavalla tai toisella.

Siihen saakka Kainuuseen pyritään saamaan päteviä opettajia rekrykampanjoilla lähialueen yliopistoista.

– Se on nähty, että opiskelijat jäävät helposti opiskelupaikkakunnalle, missä he ovat opiskelleet, harjoitelleet ja tehneet päättötyönsä. Jos ei ole omaa koulutusta, on hankalampi saada päteviä ihmisiä, Hämäläinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.