Hyppää sisältöön

Infektioylilääkäri: koronavirukselle mahdollisesti altistuneita Suomessa jo 24 – altistuneiden mahdollisesta karanteenista päätetään vielä tänään

Altistuneeksi katsotaan Broaksen mukaan henkilö, joka on oleskellut samassa tilassa sairastuneen kanssa yli 15 minuutin ajan.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas haastattelussa 29. tammikuuta.
Infektioylilääkäri Markku Broas Yle aamun haastattelussa.
Tekijät

Koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden henkilöiden määrä Suomessa on noussut 24:ään, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Vielä keskiviikkona tartunnalle altistuneita arvioitiin olevan noin 15 henkilöä. Nyt arvio on tarkentunut.

Lapin sairaanhoitopiirin kartoituksen mukaan suurin osa mahdollisesti altistuneista on ulkomaalaisia, mutta osa myös suomalaisia. Yksi altistuneista on Broaksen mukaan lähtenyt jo kotiin Aasiaan maahan, jota Broas ei tarkemmin kertonut. Kyseisessä maassa viranomaiset ovat myös tietoisia tilanteesta.

Altistuneiden henkilöiden mahdollisesta karanteenista päätetään vielä tänään. Tällä hetkellä ohjeistus on, että eristykseen otetaan vasta oireilevat potilaat.

– Pohdinnassa on, käytetäänkö myös mahdollisesti altistuneiden kohdalla karanteenimahdollisuutta. Se tarkoittaisi, että heille järjestettäisiin yksityinen tila, jossa voidaan seurata, tuleeko oireilua. Tämä linjataan tämän päivän aikana, Broas sanoo.

Altistuneiden tavoittaminen vaikeaa

Osaan altistuneista on otettu yhteyttä jo keskiviikkona, mutta osaa tavoitellaan edelleen. Työtä hankaloittaa se, että mahdollisesti altistuneet ovat pääosin matkailijoita, ja heidän tavoittamisensa on vaikeaa.

– Merkittävä osa näistä altistuksista on matkailuun liittyviä kontakteja, kuten safareja. Jos safarivaraus on tehty vain etunimellä tai nimimerkillä, henkilön löytäminen voi olla haastavaa.

Altistuneeksi katsotaan Broaksen mukaan henkilö, joka on oleskellut samassa tilassa sairastuneen kanssa yli 15 minuutin ajan. Broas myös muistuttaa, että ulkoilmassa, kuten safarilla, tartuntariski pienenee.

– On arvioitu, että lyhytaikainen kontakti ei johda tartuntaan. On syytä myös muistaa, ettei tämmöinen tauti ole kauhean helposti tarttuva, hän rauhoittelee.

Broas sanoi aamulla Yle Aamun haastattelussa, että muutama altistuneista oli viettänyt sairastuneen kanssa useita tunteja. Heillä tartuntariski on kohtalainen. Muilla riski on Broaksen mukaan epätodennäköinen, sillä heidän altistuksensakin on ollut lyhytaikainen.

Tila riittäisi vaikka sairastuneiden määrä kasvaisi

Broaksen mukaan 32-vuotias naispotilas voi torstaiaamuna erinomaisen hyvin. Hän on Lapin keskussairaalassa eristyshuoneessa, joka on alipaineistettu ja varustettu omalla ilmastoinnilla. Se ja suojaimien käyttö estävät taudin leviämisen muihin potilaisiin ja henkilökuntaan.

Välttämätön tällainen ilmavarotoimitason tila ei infektioylilääkärin mukaan olisi. Niinpä tilaa riittäisi, vaikka sairastuneita ilmaantuisi enemmänkin.

– Pisaratartuntaan riittää yhden hengen huone, joten huoneiden pitäisi riittää hyvin. Tarvittaessa voimme myös järjestellä kokonaisen osaston erityistarpeisiin.

Elämä Lapissa voi Broaksen mukaan jatkua täysin normaalisti, sillä kyseessä on tavallisen flunssan tai influenssan tyyppinen tauti.

– Matkailun ollessa vilkasta, tällaisia tapauksia voi tulla vastaan. Meillä on hyvät keinot havaita näitä ja pystymme estämään lisätartuntoja.

Hän toteaa myös, ettei koronavirus ole kansanterveyden kannalta minkäänlainen ongelma. Enemmän pitäisi kiinnittää huomiota meneillään olevalla flunssa- ja influenssakaudella normaaliin käsihygieniaan ja yskimiskäytäntöihin.

Päivitys 30.1. klo 13.10: Päivitetty Broaksen tuoreilla kommenteilla.

Lue lisää:

.
.