Stora Enson liiketuloksesta katosi yli puolet viimeisellä vuosineljänneksellä – UPM:n tulosta painoi sellun hinta

Yhtiön operatiivinen liiketulos laski nyt viidennen peräkkäisen vuosineljänneksen ajan.

Stora Enso
Stora Enson tuotteista tehty Renewable future -teos metsäyhtiö Stora Enson pääkonttorin aulassa Helsingissä 29. lokakuuta 2019.
Stora Enson tuotteista tehty Renewable future -teos metsäyhtiö Stora Enson pääkonttorin aulassa Helsingissä 29. lokakuuta 2019.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Metsäyhtiö Stora Enson operatiivinen liiketulos yli puoliintui loka-joulukuussa. Tulos oli 112 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 271 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski lähes kymmenellä prosentilla 2 411 miljoonaan euroon. Vuoden takaisena vastaavana ajankohtana se oli 2 657 miljoonaa euroa.

Yhtiön uusi toimitusjohtaja Annica Bresky kuvailee yhtiön tiedotteessa viimeistä vuosineljännestä haasteelliseksi. Yhtiön tulokseen vaikutti hänen mukaansa erityisesti sellun alhainen hinta.

Yhtiön operatiivinen liiketulos laski nyt viidennen peräkkäisen vuosineljänneksen ajan. Yhtiö ennustaa, että näkymät vuodelle 2020 ovat myös haasteellisia. Syiksi yhtiö listaa geopoliittiset epävarmuustekijät ja Pohjoismaiden lauhan talven, joka voi vaikuttaa puun korjuuseen sekä siten nostaa kustannuksia tehtailla Pohjoismaissa.

Säästöohjelma puolivälissä

Yhtiö julkaisi vuosi sitten säästöohjelman, jota se kiristi useaan kertaan vuoden mittaan. Viime vuoden helmikuussa se ilmoitti tavoittelevansa 120 miljoonan euron säästöjä, mutta syksyyn mennessä vuosittainen säästötarve oli kasvanut 275 miljoonaan euroon.

Säästötavoite on tarkoitus saavuttaa vuoden 2021 loppuun mennessä. Breskyn mukaan vuonna 2019 toteutetut kustannussäästöt olivat yhteensä 150 miljoonaa euroa.

Stora Enso kertoi viime vuonna paperikoneen sulkemisesta Imatralla sekä Kiteen sahan sulkemisesta.

Koko vuoden 2019 operatiivinen liiketulos oli 953 miljoonaa euroa, ja se putosi edellisvuoden 1 325 miljoonasta noin 30 prosenttia. Koko vuoden liikevaihto oli 10 055 miljoonaa euroa, ja se laski vuodesta 2018 vain vähän.

– Kun katsomme koko vuotta 2019, liikevaihtomme pysyi yli 10 miljardissa eurossa. Operatiivinen liiketuloksemme laski, mihin emme voi olla tyytyväisiä, Bresky summasi yhtiön tiedotteessa.

Sellun hinta painoi UPM:n tulosta

Myös UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto laski loka-joulukuussa. Liikevoitto laski 15 prosentilla 343 miljoonaan euroon. Liikevaihto puolestaan laski kymmeneksellä 2 447 miljoonaan euroon.

UPM:n liikevaihtoa painoivat sellun myyntihintojen ja painopaperin toimitusmäärien lasku, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Vuotta aiemmin yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto vastaavana ajankohtana oli 404 miljoonaa euroa ja liikevaihto 2 731 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Stora Enson tulos heikkeni yli kolmanneksen ja yhtiö hakee yhä suurempia säästöjä – osakekurssi sukelsi

Sellun hinta on romahtanut ja sellubuumi on tältä erää ohitse – Suomeen suunnitellaan silti samaan aikaan jättimäisiä uusia sellutehtaita