1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun ammattikorkeakoulu

Ammattikoululaisten päihteiden käyttöä halutaan suitsia – nuoret otetaan Turussa mukaan keinojen keksimiseen

Turun AMK:n vetämän projektin tuloksista toivotaan syntyvän pysyviä toimintamalleja terveyden edistämiseen.

Turun ammattikorkeakoulu
Tupakantumppi lojuu maassa sadevesiviemärin vieressä
Ankkuri-projektiin liittyy myös ammattikoulujen ympäristön havainnointi. Kuvituskuva.Heidi Brucker/Yle

Turun ammattikorkeakoulu on saanut THL:ltä 300 000 euron määrärahan ammattikoululaisten hyvinvointia tukevaan Ankkuri-projektiin.

Kolmevuotisella projektilla pyritään luomaan matalan kynnyksen toimintamalleja ammattikoululaisten päihteiden käytön ennaltaehkäisyyn ja lopettamisen tukemiseen.

Ammattikoululaiset on koettu ryhmäksi, jota on hankala tavoittaa ja osallistaa, selviää Turun ammattikorkeakoulun tiedotteesta.

– Erityisesti kuntien, alueellisten toimijoiden ja järjestöjen terveyden edistämistyön johtamisen yhteistyökäytännöt ovat pirstaleiset ja koordinoimattomat, toteaa hankevalmisteluja johtanut, päätoiminen tuntiopettaja Minna Salakari Turun ammattikorkeakoulusta.

Nuorten oma ääni kuuluviin

Ammattikoulua käyvistä nuorista kootaan helmikuussa raadit, jotka osallistuvat projektin suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Ammattikouluopiskelijat käyttävät tutkimusten mukaan enemmän tupakkatuotteita ja päihteitä kuin muut toisen asteen opiskelijat.

Vuonna 2019 tehdyn kouluterveyskyselyn mukaan ammattikoululaiset kokevat terveytensä heikommaksi kuin muiden samanikäisten.

Mukana projektissa ovat Turun kaupungin hyvinvointi- ja sivistystoimialat, Turun ammatti-instituutti, EHYT ry ja Lounais-Suomen syöpäyhdistys.

Lue seuraavaksi