Osa Lapissa lomailevista kiinalaisista ei haluaisi palata kotimaahansa – tiedustelevat mahdollisuutta jatkaa viisumeita

Viisumien jatkamiselle on kuitenkin tiukat perusteet, Lapin poliisilaitokselta kerrotaan.

koronavirus
Aasialaisturisteja ei häiritse väentungos turistikohteissa.
Kiinalaiset matkailevat Suomessa pääasiassa Rovaniemellä ja Inarissa. Tässä turistiryhmä Joulupukin pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä.Vesa Vaarama / Yle

Osa Lapissa lomailevista kiinalaisturisteista haluaisi jäädä koronavirusepidemian vuoksi joksikin aikaa Suomeen.

Lapin poliisilaitos on tällä viikolla saanut useita kyselyjä mahdollisuuksista jatkaa kiinalaisten viisumeita. Kyselyjä on tullut sekä yksittäisiltä matkailijoilta että myös matkailuyrityksiltä.

– Meille on tullut kyselyjä viisumien pidentämisen mahdollisuuksista sekä Rovaniemellä että Ivalossa. Asiaa ovat selvittäneet sekä matkailijat että majoitusliikkeet asiakkaidensa puolesta. Osa turisteista ei haluaisi palata kotimaahansa tässä tilanteessa, kertoo lupapäällikkö Maarit Koivuniemi Lapin poliisilaitokselta.

– Me olemme ohjanneet kyselijät hakemaan tietoa asiasta poliisin nettisivuilta, siellä on omat ohjeensa viisumien jatkamiseen.

Koivuniemen tietojen mukaan yhtään virallista viisumin jatkohakemusta ei kuitenkaan ole vielä Lapin poliisille jätetty.

Äkillinen sairaus tai lentojen peruutus voi toimia perusteena

Kiinasta Suomeen matkustava henkilö tarvitsee viisumin, jonka myöntävät Suomen viranomaiset.

Viisumien pidentämiselle on tiukat perusteet. Poliisi voi jatkaa matkailijan viisumia lähtökohtaisesti vain niin kutsutussa force majeure -tilanteessa. Viisumia voidaan jatkaa esimerkiksi jos Suomen ulkoministeriö kieltää alueelle matkustamisen, jos alueella on sotatilanne tai luonnonkatastrofi tai jos lennot alueelle perutaan.

Monet lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet joko lopettavansa Kiinaan suuntautuvan liikenteen tai vähentävänsä sitä. Myös Finnair ilmoitti perjantaina, että se peruu kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 6.–29. helmikuuta.

– Henkilöllä täytyy olla jokin ylivoimainen este, jonka vuoksi hän ei voi poistua maasta viisumin voimassaoloaikana. Lentojen peruuntuminen on lähtökohtaisesti sellainen.

– Humanitäärinen syy voi olla esimerkiksi jokin äkillinen sairaus, jonka vuoksi henkilö ei voi matkustaa. Myös Suomessa asuvan lähisukulaisen sairastuminen voidaan katsoa ylivoimaiseksi esteeksi. Sairaustapauksissa henkilön täytyy esittää lääkärinlausunto, selventää lupapäällikkö Maarit Koivuniemi Lapin poliisilaitokselta.

Lupaviranomaiset eivät ole vielä saaneet ohjeistusta siitä, kuinka tällaisessa tilanteessa toimitaan kiinalaisten suhteen. Tilannetta seurataan.

– Ministeriön ja poliisihallituksen taholta ei ole vielä tullut mitään ohjeistusta valtakunnallisella tasolla. Me seuraamme tilannetta ja katsomme, miten asia etenee.

– Jos Suomen ulkoministeriö kieltäisi Kiinaan matkustamisen, niin siinä tapauksessa meitä tietenkin ohjeistettaisiin myös Suomessa lomailevien kiinalaisturistien suhteen.

Suomen ulkoministeriö ei ole kieltänyt matkustamista Kiinaan. Ministeriö on kehottanut matkustajia noudattamaan tavallista varovaisuutta sekä välttämään tarpeetonta matkustamista Hubein maakuntaan.

Kiina jatkoi kansalaisensa lomaa

Koronavirusepidemian ympärillä on mediassa liikkunut monenlaisia huhuja Kiinan omasta toiminnasta.

Inarin Saariselältä tavoitettu kiinalaismatkailija Hekan kertoo, että Kiinan viranomaiset ovat jatkaneet hänen seurueensa lomamatkaa. Kotiinpaluu koittaa odotettua myöhemmin.

Hekan
Kiinalainen Hekan lomailee parhaillaan Inarin Saariselällä. Matka jatkuu Suomen jälkeen odottamattomasti toiseen maahan.Vesa Toppari / Yle

– Lomamme kestää suunniteltua kauemmin, päätös on tullut Kiinan viranomaisilta. Jatkamme Saariselän jälkeen toiseen maahan ja palaamme Kiinaan vasta myöhemmin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Lue myös:

Ei uusia koronaviruslöydöksiä Lapin keskussairaalassa

Suomalaiset saataneen kotiutuslennoille Kiinasta viikonlopun aikana

Koronavirustartunta ei aiheuta hysteriaa Lapissa – sekä Saariselällä että Rovaniemellä suhtaudutaan tilanteeseen rauhallisesti

Vertasimme koronavirusta maailmalla riehuneisiin tauteihin – katso, mitä virus ihmisessä aiheuttaa

Näin Suomen ensimmäinen koronavirus varmistui – Tämä tapauksesta tiedetään

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus