Kuntapäättäjien riidat kärjistyvät Pelkosenniemellä: Nyt vaaditaan kunnanhallituksen erottamista

Aloitteen mukaan kunnanhallituksen puheenjohtaja on ylittänyt toimivaltansa ja aiheuttanut taloudellista haittaa.

Pelkosenniemi
Pelkosenniemen kyltti
Kiista koulun rakentamisesta repii kuntapäättäjiä Pelkosenniemellä.Sauli Antikainen / Yle

PelkosenniemiPelkosenniemen kunnanhallituksen erottamisesta on tehty valtuustoaloite.

Hallituksen eroa vaatii viisi valtuutettua. Heikki Honkanen (kesk.), Markku Kallio (kesk.), Tero Luoma-aho (kesk.), Sari-Anne Kiemunki (Yl. sit.) ja Pentti Pyykönen (Yl. sit) jättivät aloitteen kunnanvaltuuston kokouksessa tiistaina.

Heidän mielestään esimerkiksi kunnanhallituksen puheenjohtaja Annika Kostamo (Pel. kyl.) on ylittänyt toimivaltansa, huonontanut kunnan imagoa ja aiheuttanut taloudellista haittaa. Kostamo kiistää väitteet ja pitää niitä perusteettomina.

– Erimielisyyksien taustalla on pitkään jatkunut riita koulun rakentamisesta. Kunnanhallituksen erottamista vaativat vastustivat päätöstä rakentaa uusi koulu Pelkosenniemen kirkonkylälle.

Tutkintapyyntö poliisille, joka lopetti esitutkinnan

Osa kuntapäättäjistä teki kolmesta kunnanhallituksen jäsenestä tutkintapyynnön poliisille lokakuussa 2018. Poliisi päätti viime syksynä, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta ja lopetti esitutkinnan.

Valtuustoaloite menee seuraavaksi kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Asiaa käsittelevät todennäköisesti varajäsenet, eivät varsinaiset kunnanhallituksen jäsenet.

Asiasta päättää myöhemmin kunnanvaltuusto, joka voi perustaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kunnanhallituksen erottamista. Jos valiokunta päätyy esittämään erottamista, valtuusto päättää siitä erikseen.

Pelkosenniemen kunnanhallituksen erottamisaikeista kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun).

Myös kunnanjohtaja haluttiin erottaa

Pelkosenniemen kuntapolitiikka nousi otsikoihin viimeksi pari viikkoa sitten, kun kaksi kunnanhallituksen jäsentä vaati kunnanjohtaja Päivi Vauhkosen erottamista koeaikana. Kunnanhallitus päätti viime viikolla, että aloite raukeaa perusteettomana.

Kostamon mukaan Vauhkosen puolen vuoden koeaika oli jo ohi, sillä hän aloitti määräaikaisena kunnanjohtajana viime keväänä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus