Huojentunut suomalaisopiskelija pääsee kotiuttamislennolle Wuhanista – "Pois päästyäni elämä voi taas jatkua"

Pohjoismaat eivät ole järjestämässä yhteistä paluukuljetusta koronaviruksen vuoksi.

koronavirus
Vid utfarten från Wuhan mäter man kroppstemperaturen på bilister 21.1.2020
Wuhanista evakuoitavaksi pääsy riippuu siitäkin, sallivatko viranomaiset lähtijöiden siirtyä lentoasemalle.AFP / Lehtikuva

Suomalainen Markus Tietäväinen vastaa pirteästi puhelimeen Kiinan Wuhanissa.

– Oloni on huojentunut. Tilanne täällä näyttää kuitenkin uutisten perusteella pahentuvan joka päivä.

Mies on huojentunut, koska kotimatka häämöttää. Vaihto-opiskelija on saanut tietää pääsevänsä mukaan etupäässä ranskalaisia kotiuttavalle lennolle loppuviikosta.

Tietäväinen täyttää terveystietojaan lomakkeelle, sillä lennolle hyväksytään vain oireettomia. Hän arvelee, että lentoasemalla on vielä edessä jonkinlainen terveystarkastus.

Milloin koronaviruksen tieltä lähtevä suomalainen on lopulta kotonaan saakka, ei tiedetä.

Markus Tietäväinen
Markus Tietäväinen on ollut yliopistokampuksella jumissa viikon.Markus Tietäväinen

– Lennon määränpää on vielä tuntematon. Ei se välttämättä edes lennä Ranskaan. Ja onko Euroopaan saapuville edessä karanteeni, selviää myöhemmin.

Markus Tietäväinen kertoo, että koronaviruksen piinaamassa Wuhanissa pahinta on ollut eristyksissä oleminen. Kaikki paikat on suljettu, ei voi tehdään mitään muuta kuin odotella. Pois päästyäni elämä voi taas jatkua, mies uskoo.

– Henkisesti olin varautunut pidempään odotteluun. Ilmeisesti tilanne eskaloitui niin, että Euroopassa alettiin toimia nopeammin.

Kourallinen suomalaisia odottaa kotiuttamista

Kotimatkalle pääseminen ei ole helppoa, muistuttaa ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä vastuuvirkamies Raimo Pahkasalo. Kiinan viranomaiset eivät välttämättä päästä lähtijöitä lentoasemalle.

Ministeriön mukaan Pekingissä oleva Suomen suurlähetystö on tavoittanut Wuhanin kaupungissa tai Hubein maakunnassa olevista noin kymmenestä suomalaisesta suurimman osan, Pahkasalo kertoo heistä osan jo poistuneen alueelta.

Tavoitetuista suomalaisista osa on ilmoittanut halukkuudestaan palata Suomeen jonkun EU-maan järjestämällä lennolla.

Suomalaiset tulevat Eurooppaan jollakin EU-maan järjestämällä lennolla, sillä Suomi ei järjestä omia lentoja. Pohjoismaat eivät ainakaan toistaiseksi järjestä myöskään yhteistä paluukuljetusta.

Tällä viikolla EU-lennoilla on tarkoitus tuoda Kiinasta 250 ranskalaista ja noin 100 muiden maiden kansalaista.

Pahkasalon mukaan mahdollinen karanteeni Eurooppaan saapuville on eri maiden terveysviranomaisten, ja Suomessa lähinnä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, asia.

Lue lisää:

Finnair poisti varausjärjestelmästään lennot koko Manner-Kiinaan helmi–maaliskuulta

WHO julisti koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi

Suomalaismiehet asuvat koronaviruksen vuoksi suljetussa hotellissa Zibon miljoonakaupungissa – osan paluulento Eurooppaan on peruttu

Suomalainen vaihto-opiskelija koronaviruksen piinaamassa Wuhanissa: "Asuntolan ovella mitataan joka kerta kuume"