1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Auton pesu

Auton pesukerrat lisääntyvät, kun kuukausimaksulliset autopesulat valtaavat markkinoita – ympäristöasiantuntija toppuuttelee pesuintoa

Sopimusasiakas pesettää autoaan jopa 12 kertaa enemmän kuin muut suomalaiset. Alan yrittäjät ovat yhä ympäristötietoisempia.

Auton pesu
Auto pesukadulla harjattavana
Osa autopesuloista kierrättää pesuveden suljetussa järjestelmässä useita kertoja. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Etelä-Suomen lämmin alkutalvi on ollut autopesuloille kovaa aikaa. Ovipumppu ei ole käynyt toivottuun tahtiin.

– Tämä talvi on ollut hyvinkin haastava, sanoo Boss Gloss -autopesuloiden Pirkanmaan aluepäällikkö Heimo Niskakari.

– Pesulukemat ovat olleet kaikkein alhaisimmat kymmeneen vuoteen, Gowash-pesukatuketjun toimitusjohtaja Markus Jordan kuvailee alan tilannetta pääkaupunkiseudulla viime vuonna. Arvio perustuu keskusteluihin muiden pesulayrittäjien kanssa.

Autot jonottavat pesukadulle
Aurinkoinen päivä möhräisen jakson jälkeen on autopesulan tilipäivä. Tampereen Hatanpäällä sijaitsevan pesukadun eteen synti pientä jonoa tammikuussa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Viime vuosina Suomeen on rantautunut kiinteään jäsenmaksuun perustuva autopesulapalvelu. Kuukausisopimuksen tehneet asiakkaat tasaavat sään vaikutusta kysyntään, sillä he käyvät pesettämässä autoaan säännöllisesti.

Pirkkalalainen Harri Rasimus on ollut kuukausiasiakkaana vuoden verran. Hän kertoo, että hänen autonsa pesukerrat ovat lisääntyneet sopimuksen myötä selvästi.

– Koen sen todella kätevänä kokonaispakettina, jos haluaa pitää autosta huolta. Pystyn käymään pesettämässä autoani niin usein kuin huvittaa, vähintään ainakin kerran viikossa. Auto tarvitsee samanlaista puhdistushuoltoa kuin itsekin.

Harri Rasimus autossaan
Monet Harri Rasimuksen tuttavista ovat autopesulan kuukausijäseniä.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

"Kuukausijäsenyyksien määrä kasvaa merkittävästi"

Kuukausisopimuksia tarjoavat autopesulat ovat keskittyneet erityisesti kasvukeskuksiin. Toimijoita on Suomessa jo useita ja lisää uskotaan tulevan. Myös jo toimivat ketjut laajentuvat: esimerkiksi Pirkanmaalla ja Oulun seudulla toimiva Boss Gloss ja pääkaupunkiseudun Gowash aikovat kumpikin avata ainakin yhden uuden pesukadun tänä vuonna.

Osa kuukausisopimuspesuloista toimii kännykkäsovelluksella ympäri vuorokauden, osa perustuu palveluun pesukadulla.

Kuukausihinta vaihtelee 20–30 eurosta 50–70 euroon. Takseille ja muille yrityksille on omat hintansa.

Ohjeita autopesulan seinässä
Juhlapesu Oy:llä on käytössään sovellus, jolla autopesun voi maksaa ketjun pesuloissa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tällä hetkellä kuukausi- tai vuosisopimusten osuuden autopesualan noin 50–70 miljoonasta eurosta arvioidaan olevan 10–15 prosenttia vuodessa.

Boss Glossin toimitusjohtajan Juha Ignatiuksen mukaan kuukausimaksullisen autopesun osuus vaihtelee paikkakuntakohtaisesti huomattavasti sen mukaan, missä palvelu on hyvin saatavilla.

– Esimerkiksi Tampereen talousalueella arvioisin, että jo noin puolet koneellisista autopesuista tapahtunee kuukausisopimuksia tarjoavissa pesuloissa.

Gowashin toimitusjohtaja Markus Jordan muistuttaa, ettei kuukausiasiakkuus sovi kaikille auton omistajille esimerkiksi siksi, että autoa käytetään niin vähän. Silti hän uskoo kasvuun.

– Markkina on aika neitseellinen. Väitän, että jäsenyyksien määrä kasvaa merkittävästi, mutta se keskittyy kasvukeskuksiin ja isoihin kaupunkeihin.

Jordanin mukaan kuukausijäsenyyteen perustuvat mallit voivat laajentua myös ruuhka-Suomen ulkopuolelle, jos hinnoittelu on kohdillaan.

Autot jonottavat pesukadulle
Liikkuva vetohihna kuljettaa auton pesukadun läpi.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Suomalainen pesettää autoaan harvoin, sopimusasiakas usein

Kuukausisopimuksen tehnyt asiakas hakee vastinetta rahoilleen eli pesettää autoaan usein.

– Sanotaan, että suomalainen pesee autoaan 3–4 kertaa vuodessa. Sopimusasiakas pesee saman verran eli 3–4 kertaa kuukaudessa, Heimo Niskakari sanoo.

Auto pesukadulla
Boss Gloss aloitti kuukausisopimusten tarjoamisen vuonna 2015. Tuolloin ketjussa pestiin noin 25 000 autoa vuodessa. Tänä vuonna on tarkoitus avata ketjun viides pesukatu. Pesukertojen ennakoidaan nousevan yli 300 000 pesuun vuodessa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Vaikka kiinteä jäsenmaksu mahdollistaa auton pesun niin usein kuin ehtii ja haluaa, ympäristöasiantuntija toppuuttelee pesuintoa.

– Yleisesti voi sanoa, että mitä vähemmällä kemikaalimäärällä tulee toimeen elämässä, sitä parempi. Tämä koskee mitä tahansa kulutusta, sanoo erikoissuunnittelija Jukka Mehtonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Autopesuloissa käytetään erilaisia kemikaaleja pesun eri vaiheissa. Viemäriin valuu lian lisäksi esipesuaineita, autoshampoota ja vahaa. Mitä useammin autoja pestään, sitä suuremmat päästöt päätyvät kuntien jätevedenpuhdistamoille.

Mehtosen mukaan on vaikea arvioida, miten suuri lisäkuormitus pesukemikaaleista aiheutuu ympäristölle.

– Ihmisten pitäisi miettiä kuinka usein autoaan tarvitsee pestä: joka viikko vai riittääkö esimerkiksi kerran kuukaudessa tai tarpeen mukaan, kuten itse hoidan auton pesuni.

Autopesula on ystävällisempi ympäristölle kuin käsipesu kotipihassa

Autopesulat ovat alkaneet kiinnittää huomiota ympäristönsuojeluun. Suomessa on tällä hetkellä ainakin kolme hanketta, jotka tähtäävät Joutsenmerkkiin eli pohjoismaiseen ympäristömerkintään, jossa on tiukat kriteerit.

Autopesulassa käytettäviä kemikaaleja
Autopesuloissa kuluu monenlaisia pesukemikaaleja, joita käytetään pesun eri vaiheissa kuten liuotuksessa, itse pesussa, huuhtelussa ja vahauksessa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Ympäristöasiantuntija Juha Hopponen Ympäristömerkintä Suomi Oy:stä muistuttaa, että auton peseminen pesulassa on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin käsipesu. Kotipihassa veden määrää ei säännöstellä ja likavedet valuvat puhdistamattomina ympäristöön.

Autopesulat esikäsittelevät jätevetensä eli vedestä erotellaan hiekka ja öljy. Lisäksi osa pesuloista kierrättää vettä useita kertoja.

– Olemme huomanneet toimijoiden olevan nykyään tietoisia toimintansa ympäristövaikutuksista. Suljettujen vesikiertojen, ympäristöystävällisten pesukemikaalien ja energiapihien teknologioiden käyttö on lisääntymään päin.

Hopposen mukaan sekin auttaa, että veden ja kemikaalien käytön väheneminen kääntyy helposti säästetyiksi euroiksi.

Voiko autoa pestä liikaa? Kuinka usein sinä pesetät autosi? Aiheesta voi keskustella 3.2.2020 kello 23 saakka.

Lue myös:

Auton pesu kotipihalla voi saastuttaa ympäristöä

Auton maalipinta kestää vaikka tinneripesun, mutta viisas pääsee vähemmällä

Lue seuraavaksi