1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Hovioikeus pysytti tuomiot Sunny Car Center -jupakassa – sovitteli ex-kuntapoliitikon korvaussummaa selvästi pienemmäksi

Iisakki Kiemungin maksettavaksi koituvaa vahingonkorvaussummaa pienennettiin yli puoleen käräjäoikeuden määräämästä.

Sunny Car Center
Asianomaisia Sunny Car Center -tapauksessa Turun hovioikeudessa odottamassa istunnon alkua.
Turun hovioikeuden pääkäsittely käytiin marraskuussa 2019.Petra Ristola / Yle

Turun hovioikeus on antanut ratkaisunsa Sunny Car Center -jupakan suurimmassa vahingonkorvauskanteessa.

Sen mukaan Sunny Car Centerin toimitusjohtajalle, hallituksen puheenjohtajalle sekä pääomistajalle Markku Ritaluomalle käräjillä määrätty vahingonkorvaussumma, noin 6,2 miljoonaa euroa, pysyi ennallaan. Hovioikeuden mukaan Ritaluoma on yhtiölle rahoitusta etsiessään toiminut huolimattomasti ja riskialttiisti ja rikkonut osakeyhtiölakia varojen siirroissa ulkomaille.

Hovioikeus katsoi, että hallituksen jäsenenä ollut entinen Hämeenlinnan kunnallispoliitikko Iisakki Kiemunki on edelleen vastuussa lähes viiden miljoonan euron vahingoista. Ne aiheutuivat huolimattomuudesta, kuten jo käräjäoikeus totesi. Jatkamalla yhtiössä hän mahdollisti hallituksen ja yhtiön toimimisen.

Hovioikeus sovitteli korvaussummaa

Kiemunki sai kuitenkin hovioikeudelta soviteltuun maksuosuuteensa selvän huojennuksen. Hänet tuomittiin maksamaan konkurssipesälle 150 000 euroa korkoineen. Käräjäoikeuden määräämä soviteltu summa oli selvästi korkeampi, 350 000 euroa.

Kiemunki joutuu myös korvaamaan yhteisvastuullisesti Ritaluoman kanssa konkurssipesän oikeudenkäyntikuluja 30 000 eurolla.

Kiemunki vaati hovioikeudelta käräjäoikeuden tuomion kumoamista ja vahingonkorvausvelvollisuudesta vapauttamista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Ylen tietojen mukaan ainakaan pesän julkisselvittäjä Jorma Tuomaala ei aio hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun) Iisakki Kiemunki kertoo aikovansa käydä asianajajansa kanssa lävitse, onko ratkaisussa aineksia valitusluvan hakemiseen.

Sunny Car Centerin toiminta oli erittäin riskialtista ja vastuutonta

Turun hovioikeus piti Kanta-Hämeen käräjäoikeuden useiden miljoonien korvaustuomiot ennallaan, mutta lisäsi siihen vielä omat perustelunsa. Niiden mukaan Sunny Car Centerin rahoitusjärjestelyt oli toteutettu ilman etukäteen tehtyä selvitystyötä. Menettely on ollut erittäin riskialtista ja vastuutonta.

Hovioikeus ihmettelee, että yhtiön pääomistaja Markku Ritaluoma ei vaatinut rahoituksen hakemisessa vakuuksia ja varoja luovutettiin epämääräisille tahoille ilman mitään saamisen turvaa.

Hovioikeus jatkaa ihmettelyä: Ritaluoma lähetti rahaa ulkomaille vielä senkin jälkeen, kun polisi oli ilmoittanut epäilevänsä rahanpesua.

Ritaluoma korosti oikeudessa, että hän toimi hyvässä uskossa ja oli joutunut taitavien huijausten uhriksi.

Turun hovioikeus ei huijauksiin uskonut. Se katsoi, että mikäli huijaus olisi tapahtunutkin, se ei poistanut Ritaluoman vastuuta asiassa eikä huijauksella ole merkitystä asian oikeudellisessa arvioinnissa.

Kiemungin passiivisuus pahasta

Hovioikeuden mukaan Iisakki Kiemunki oli tiennyt viimeistään marraskuussa 2010, että autokauppayhtiön taloudellinen tila on erittäin heikko. Tätä hovioikeuden mukaan tukee toisen ex-poliitikon Kari Ilkkalan heinäkuussa 2012 muun muassa Kiemungille lähettämä sähköpostiviesti, jossa Ilkkala nosti esille yhtiön heikon taloudellisen tilan.

Tämä viesti oli hovissa uutena kirjallisena todisteena.

Kiemunki oli myös havainnut, että yhteistyö Ritaluoman kanssa on hyvin hankalaa, johon hän viittasi myös omassa puolustuksessaan.

Hovioikeuden mukaan huolimatta näistä tiedoista Kiemunki oli pysynyt passiivisena, luottanut Ritaluoman antamiin tietoihin, eikä ollut itse pyrkinyt selvittämään tarkemmin yhtiön taloudellista tilannetta ja rahoitusjärjestelyjä.

Turun hovioikeus muistuttaa perusteluissaan, että yhtiön hallituksen jäsenillä on sitä tiukempi velvollisuus valvoa yhtiön toimintaa, mitä riskialttiimpaa toiminta on ja mitä heikompi on yhtiön taloudellinen tila.

Lue myös:

Sunny Car Centerin Markku Ritaluoma hovioikeudelle: Päähuijarina venäläinen oligarkki ja lainanhaku päättyi aseelliseen ryöstöön

Sunny Car Centerin korvausoikeudenkäynti pitkittyy – liikemies Markku Ritaluomakin valitti miljoonakorvauksistaan hovioikeuteen

Kaikki Sunny Car Center -jutut

Lue seuraavaksi