Lohjalla todettu 18 hinkuyskätapausta parin kuukauden sisällä – tapauksia myös muualla Länsi-Uudenmaalla

Apulaisylilääkärin mukaan hinkuyskästä on vaaraa lähinnä alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille ja viimeisillään raskaan oleville naisille.

hinkuyskä
Läkare undersöker patient med stetostop.
Yle/Jessica Edén

Lohjalla on todettu joulu- ja tammikuun aikana tavallista enemmän hinkuyskää. Laboratoriotestillä todettuja tapauksia oli viime vuoden loppupuolella 10 ja tänä vuonna 8.

Vuodelta 2018 ei ole tilastoituja testein varmennettuja tapauksia, ja vuodelta 2017 vain muutamia.

Apulaisylilääkäri Kaisa Sotamaan mukaan hinkuyskä ei ole erityisen herkästi tarttuva tauti eikä käynnissä ole varsinaista epidemiaa.

– Yksi epidemiaksi määritelty tilanne oli joulukuussa 2019 , jolloin päiväkodin ryhmässä oli viisi kuusi tartuntaa, mutta tämänkin seuranta-aika on nyt ohi eikä uusia tartuntoja ole ollut.

Rokotuskattavuus Länsi-Uudenmaan alueella on hyvä, mutta rokotteen antama suoja ei Sotamaan mukaan ole sataprosenttinen.

Lohjan tapaukset ovat tulleet ilmi kouluissa ja päiväkodeissa sekä yhdessä vapaa-ajan harrastuspaikassa. Joulukuussa hinkuyskätapauksia on tullut ilmi myös muulla Länsi-Uudellamaalla, ainakin Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissa sekä Tammisaaressa (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Uusimaan artikkeli, maksumuurin takana).

Sotamaan mukaan ei voida sanoa, että tapaukset liittyisivät toisiinsa.

– Me ollaan selvitelty niitä tartuntaketjuja, mutta ei olla löydetty selvää yhteyttä näiden kanssa.

Hinkuyskä on vaarallinen alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille sekä raskauden loppuvaiheessa oleville naisille. Perusterveelle ihmiselle tauti näyttäytyy Sotamaan mukaan lähinnä kiusallisen pitkänä yskänä.

Koko Suomessa vuonna 2018 hinkuyskätapauksia ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 474. Vuonna 2017 tapauksia ilmoitettiin 399.