Näin kaupungin valtava rahapula konkretisoituu asukkaille: uimahallit ja kirjastot kiinni viikkokausiksi kesällä Kouvolassa

Opettajien ammattijärjestö OAJ on vastustanut opettajien lomautuksia tiukasti.

lomautus
mielenilmaus Kouvolan kaupungintalolla
Kouvolassa on järjestetty useita mielenilmauksia viime aikoina. Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunki on lyönyt lukkoon mittavia lomautussuunnitelmiaan.

Talousvaikeuksissa kamppaileva kaupunki lomauttaa tämän vuoden aikana lähes koko henkilökuntansa pääsääntöisesti kolmeksi viikoksi. Poikkeuksena ovat esimerkiksi opettajat sekä päiväkotien hoitajat ja lastentarhanopettajat, joiden lomautus kestää kaksi viikkoa.

Ennen peruskoulujen syyslukukauden alkua kaikki opettajat ovat lomautettuina viikon. Kun koulu on alkanut, opettajat ovat pakkolomalla vuorotellen niin, että paikalla on aina puolet opettajista.

Opettajien ammattijärjestö on vastustanut lomautuksia tiukasti.

– Kouvola painii valtakunnassa lomautuksissa aivan omassa sarjassaan, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi Ylelle joulukuussa.

Kouvolan kaupunki on laskenut, että työntekijöiden pakkolomat tuovat sille yhteensä 5,5 miljoonan euron säästöt.

Suomessa on Kouvolan lisäksi muutama muukin kunta, joka lomauttaa työntekijöitään tänä vuonna. Reilun 83 000 asukkaan Kouvola on niistä selvästi suurin.

Sairaalakoulu pysyy auki

Kouvolan kaupunki pyrkii takaamaan oppilaiden turvallisuuden myös opettajien lomautusten aikana.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Veikko Niemi sanoo, että vaikka lomautussuunnitelmat on nyt tehty, niitä voidaan tarvittaessa muuttaa lennosta lomautusten aikana.

– Jos asiakasturvallisuus vaarantuisi tai lomautus johtaisi lain rikkomiseen, hän sanoo.

Koulunkäynninohjaajat, opot ja laaja-alaiset erityisopettajat joutuvat pakkolomalle eri aikaan kuin opettajat. Sen ansiosta he voivat työskennellä luokissa lasten ja nuorten tukena, kun opettajat ovat lomautettuina.

Osa opettajista jätetään kokonaan lomautusten ulkopuolelle. Esimerkiksi vaativaa, kuntatasoista erityisopetusta antavat opettajat tekevät töitä normaalisti, samoin sairaalakoulun opettajat sekä kouvolalaisen lastensuojeluyksikön Kotkankallion opettajat.

Kirjastot ja liikuntapaikat kiinni

Kouvolan kaupungin työntekijöiden pakkolomat näkyvät ja tuntuvat muuallakin kuin koululaisten arjessa.

Esimerkiksi kirjastot menevät juhannuksen tienoilla kiinni kolmeksi viikoksi. Myös omatoimikirjastot suljetaan, eikä kirjastoauto kulje.

– Meiltä jää tuona aikana noin 42 000 käyntiä toteutumatta. Ikävintä on kuitenkin se, että kirjaston tärkeä tehtävä aineiston tarjoajana, lukutaidon edistäjänä ja oleskelutilana jää pois, kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu sanoo.

Kouvolan kaupunginkirjasto
Antro Valo / Yle

Myös Kouvolan museot menevät kiinni, samoin monet liikuntapaikat. Jäähallien sulut saattavat alkaa jo huhtikuussa. Lisäksi kaupungin kaikki uimahallit suljetaan kesällä kymmeneksi viikoksi.

Kouvolan kaupunki jättää myös järjestämättä tapahtumia, joita se on aiemmin järjestänyt. Esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten yleisurheilukilpailuja ei tänä vuonna todennäköisesti pidetä.

Myös suljettavien päiväkotien määrä kasvaa Kouvolassa normaalikesään verrattuna.

Päiväkotien työntekijöiden lomautukset sijoitetaan kesäaikaan, koska silloin ei järjestetä esiopetusta ja päivähoidon tarve on vanhempien kesälomien vuoksi pienempi kuin muulloin.

Keskustelu suljetaan perjantaina kello 23.