1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matti Nykänen

Otava julkaisee syksyllä Matti Nykäsen elämäkerran

Elämäkertaa varten haastatellaan muun muassa Nykäsen läheisiä, ystäviä ja kilpakumppaneita.

Matti Nykänen
Matti Nykänen.
Ville Paso / Yle

Kustannusyhtiö Otava julkaisee ensi syksynä kirjan Elämä oli laiffii – Matti Nykänen 1963–2019.

Nykäsen elämäkerran tekevät yhteistyössä toimittaja-kirjailija Marko Lempinen sekä muusikko Jussi Niemi, joka toimi keikkalavoja vuosikymmeniä kiertäneen Matti Nykäsen yhtyeessä kitaristina ja lauluntekijänä.

Kirjaa varten haastatellaan niin Nykäsen läheisiä, ystäviä, kilpakumppaneita kuin yhteistyötahojakin. Mukana on myös runsaasti arkistomateriaalia.

Matti Nykäsestä on julkaistu kirjoja aiemminkin, mutta Otavan mukaan hänen elämäänsä ei ole tätä ennen paketoitu yksiin kansiin näin kattavasti.

Marko Lempinen toteaa, että Nykäsessä oli ihmisenä monia erilaisia puolia, joista osa pysyi julkisuudelta piilossa.

– Matti puhutteli kansaa vuosikymmenten ajan lähes viikosta toiseen, hyvine ja huonoine puolineen, mutta paljon on jäänyt kertomatta. Uutta tietoa ja tarinoita on luvassa, sanoo Lempinen.

Jussi Niemi ystävystyi Nykäsen kanssa 1990-luvun alussa.

– Kun minua pyydettiin mukaan kirjaprojektiin, mietin jonkin aikaa vastaustani. Halusin tutkiskella suhdettani Mattiin, omia motiivejani. Tulin siihen lopputulokseen, että haluan ehdottomasti olla mukana tekemässä Matista sellaista kirjaa, joka kuljettaa lukijan totuudenmukaisesti mäkitornien juurelle ja keikkalavojen taakse, kuvailee Jussi Niemi.

Jyväskyläläislähtöinen mäkihyppylegenda Matti Nykänen kuoli helmikuussa 2019. Hän oli kuollessaan 55-vuotias.

Lue seuraavaksi