Useimmat kesätyöpaikat ovat haettavana lähiviikkoina

Lapissa kunnat tarjoavat nuorille ison joukon kesätöitä, osan suoraan ja osan yritysten tai yhdistysten kautta.

kesätyö
ung kvinna står bakom disk i glasskiosk och håller i en glass.
Omatoimisimmille nuorille maksetaan tukea omasta yritystoiminnasta, esimerkiksi 4H-yhdistyksen kesäyritystoiminnasta.

LappiNyt alkaa olla nuorten aika hakea kesätöitä. Lapissa useat työnantajat odottavat hakemuksia jo helmikuussa. Vain harva ottaa vastaan kesätyöhakemuksia enää maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Lapissa kunnat ovat merkittävä työnantaja koululaisille ja nuorille opiskelijoille. Joka kunnassa on omat kriteerit siitä, minkä ikäisille hakijoille kesätöitä välitetään. Ainakin Sallassa ja Sodankylässä siihen voi liittää myös oppisopimuskoulutusta.

Esimerkiksi Rovaniemen kaupunki tarjoaa kesätyötä suoraan tai välillisesti noin 150 nuorelle, jotka ovat syntyneet vuonna 2003 tai 2004.

Inarin kunnassa on ainakin 50 kesätyöpaikkaa haettavana. Enontekiöllä on jopa tavoite, että kaikki 15 vuotta täyttäneet nuoret saisivat kesätöitä. Tosin se tarkoittaa vain noin 20 kesäduunaria.

Osa kuntien tuesta yrityksille

Monet kunnat maksavat yksityisille yrityksille tukea nuorten palkkaamiseksi. Esimerkiksi Kittilässä ja Utsjoella kesätöitä haetaan ensi sijassa matkailuyrityksistä, ja kunnan oma tarjonta on vähäistä.

Muun muassa Ranualla ja Torniossa tukea voidaan maksaa yritysten lisäksi myös yhdistyksille. Rovaniemellä kesätyöpaikan voi tarjota jopa yksityinen henkilö, mutta tuen saamiseksi se tulee tehdä henkilöstövuokrausfirman kautta.

Omatoimisimmille nuorille maksetaan tukea myös omasta yritystoiminnasta, esimerkiksi ns. kevytyrittäjyydesta ja 4H-yhdistyksen kesäyritystoiminnasta. Tällaisia Lapin kuntia ovat muun muassa Rovaniemi, Salla, Sodankylä ja Ylitornio.

Yksityisellä sektorilla lisää tarjontaa

Yrityksistä yksi suurimpia yksittäisiä kesätyöllistäjiä on perinteisesti Metsähallitus. Perinteiseen kesätienestiin puuntainten istuttajaksi pääsee Lapissa tänä kesänä noin 150 nuorta.

Tänä vuonna Sodankylässä otetaan Kevitsan kaivoksellekin yli 80 kesätyöntekijää.

Myös seurakunnat työllistävät kohtuullisen paljon nuoria kesäisin. Määrät vaihtelevat Rovaniemen lähes sadasta nuoresta pikkuseurakuntien alle 10 kesätyöntekijään.

Lisäksi on paljon yrityksiä, jotka palkkaavat yhden tai muutaman kesätyöntekijän esimerkiksi palvelualoilla.