1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itärajan tankkaajat huolestuivat bensarallin jatkosta – Venäjä ottaa käyttöön uuden lomakkeen rajalla

Tankkaajat pelkäävät bensanhakureissujen Venäjälle vaikeutuvan. Asiantuntija rauhoittelee huolia.

Venäjän tullin uusi lomake herättää huolta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Nuijamaan rajanylityspaikalla vietetään tavallista arki-iltapäivää. Suomeen aikaisin aamulla ostoksille saapuneet venäläiset ovat jo pääosin palanneet itänaapuriin Lappeenrannasta. Nyt Venäjän suuntaan meneviä autoja saapuu enää tipoittain eikä suurempaa jonoa rajalle pääse syntymään.

Aika ajoin venäläisten autojen joukossa Venäjälle suuntaa myös suomalaisessa rekisterissä oleva auto. Yksi niistä on punainen Volkswagen, jonka kuljettaja on menossa nopealle käynnille Venäjän puolelle tankkausreissulle.

– Kun on eläkkeellä niin ehtii näitä reissuja tekemään, lappeenrantalainen Heikki Ikäheimonen kertoo Vokswagenin ratin takaa.

Heikki Ikäheimonen käy hakemassa bensaa Venäjältä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Tullikaavakkeen muutos herättää huolta

Auton tankkaaminen Venäjän puolella on yleistä itärajalla. Syynä on Venäjän noin puolet halvempi polttoaine.

Monella on juuri tankkausmatkojen vuoksi Venäjän monikertaviisumi.

Nyt tankkaajien joukkoon on kuitenkin levinnyt huoli, koska Venäjän tulli on ilmoittanut ottavansa käyttöön uuden tulli-ilmoituskaavakkeen.

Huoli johtuu siitä, että yleensä kaikki muutokset Venäjän tullin ja rajavartiolaitoksen käytännöissä merkitsevät vaikeuksia ja jonoja rajanylityksessä ennen kuin uusi käytäntö on omaksuttu.

Tankkajat pelkäävät jonoja rajalla. Kuva: Yle

Rajanylittäjien verkkofoorumeilla keskustelu on käynyt vilkkaana.

Esimerkiksi Nuijamaan rajanylittäjien Facebook-foorumilla keskustellaan siitä, onko Venäjä kieltämässä niin sanotun kannubensan kuljetuksen Venäjältä. Kannubensa tarkoittaa kymmenen litran bensakanisteria, jonka saa viedä autossa Venäjältä rajan ylittäessä.

– Siellä on kaikenlaista huhua liikkeellä, esimerkiksi että ei saisi enää tuoda bensaa. Mitä tällä viisumilla sitten enää tekisi, Heikki Ikäheimonen puuskahtaa.

Venäjä-asiantuntija ei usko suuriin muutoksiin

Uusi tulli-ilmoituskaavake on jo Venäjän tullin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Kaavake on pääosin samanlainen kuin aikaisemmin käytössä ollut. Venäjän tulli ei ole myöskään ilmoittanut, että tullaukseen olisi tulossa merkittäviä muutoksia.

Luottokortteja Venäjän tankkaajille tarjoavan yrityksen toimitusjohtaja ei usko, että muutos aiheuttaa suuria ongelmia rajanylityksessä.

– Ei tässä kovin suuria muutoksia näy, Beoscan-yrityksen toimitusjohtaja Vesa Kaukonen sanoo tutkiessaan uutta lomaketta.

Beoscan-yhtiön toimitusjohtaja Vesa Kaukonen. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

– En jaksa uskoa, että tämä kovin paljon vaikuttaisi rajanylitykseen.

– Paljon riippuu tietysti siitä miten tullivirkailijat suhtautuvat mahdollisiin pieniin virheisiin kaavakkeen täytössä. Että pitääkö pienestä virheestä täyttää kokonaan uusi kaavake, Kaukonen huomauttaa.

Tulli parantanut toimintaansa

Kaukosen mukaan rajan ylittäminen saattaa hidastua ja jonoja syntyä, jos venäläisiltä tullivirkailijoilta puuttuu joustavuutta.

Viime vuosina Venäjän tulli on kuitenkin parantanut toimintaansa.

– Asiakaspalvelu Venäjän tullissa on parantunut. Siellä joskus jopa hymyillään, Vesa Kaukonen sanoo.

Ahkeraan Venäjällä käyvien suomalaisten tankkaajien on tosin pitänyt tottua myös pitkiinkin jonoihin.

– Välillä olen kuusikin tuntia joutunut seisomaan jonossa. Silloin kyllä jo mietiskelee, että mitä tässä on järkeä, kun bensat kuluu rajajonossa seisomiseen, Heikki Ikäheimonen sanoo.