Työnantaja tyrmää opettajien Olli Luukkaisen ulostulon: "Virheellisiä väittämiä", kiky-tunnit ovat yhä sopimuksissa

Opetusalan ammattijärjestö OAJ tviittasi eilen, että kiky-tunnit ovat nyt poissa julkisalojen työehtosopimuksista.

työehtosopimukset
Olli Luukkainen
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen neuvottelee parhaillaan kunta-alan palkankorotuksista.Mikko Koski / Yle

Sivistystyönantajat arvostelee Opetusalan ammattijärjestö OAJ:ta ja Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestöä JUKOa virheellisen tiedon esittämisestä julkisuudessa.

Sivistystyönantajien mukaan virheellisiä väittämiä ovat esittäneet ainakin OAJ ja sen puheenjohtaja Olli Luukkainen. Hän kertoi Twitter-sivuillaan julkisen sektorin työntekijäpuolen yhteiseksi tulkinnaksi, että kiky-tunnit ovat nyt poissa sopimuksista.

Joukko julkisalojen järjestöjä irtisanoi työ- ja virkaehtosopimuksensa keskiviikkona, mikä on tavallinen, sopimusten umpeutumista edeltävä käytäntö alalla.

Sivistystyönantajat huomauttavat, että työehtosopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun asti.

– Työehtosopimukseen kirjattujen määräysten poistaminen tai muuttaminen edellyttää sitä, että muutoksista sovitaan työehtosopimusosapuolten kesken. Näin menetellään myös kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksen osalta, työmarkkinajohtaja Anne Somer toteaa Sivistystyönantajien tiedotteessa.

Somer sanoo, että työajan pidennystä pitää noudattaa niin sanotun jälkivaikutuksen perusteella myös sopimuksettoman tilan aikana, mikäli uusia työehtosopimuksia ei saataisi maaliskuun loppuun mennessä neuvoteltua.

Sivistystyönantajat ilmoitti lähettävänsä OAJ:lle ja JUKO:lle erityisen valvontakirjeen virheellisten väitteiden johdosta.

OAJ:n Luukkainen moittii työnantajaa saivartelusta

Luukkainen kiisti Ylelle torstaina, että hänen ilmaisunsa olisi liian räväkkä. Luukkainen moittii työnantajia saivartelusta.

– Tiedotteessamme on sanottu selvästi, että katsomme sopimusten irtisanomisen myötä myös sopimuskirjaukset kiky-tunneista irtisanotuiksi. Katsomme, että kiky-tunnit eivät voi jäädä meille, kun ne poistuvat muilta sopimusaloilta.

Luukkainen sanoo, että palkansaaja- ja työnantajapuolella on sama käsitys asioista eikä ristiriitaa ole.

– Se on totta, että sopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun saakka ja siihen asti kirjaukset ovat voimassa, näin olemme kertoneet. Ja on tietenkin totta, että jälkivaikutus on voimassa niin kauan kunnes uudet sopimukset ovat voimassa, Luukkainen sanoo.

Hän korostaa, että epäselvyyttä ei ole myöskään siitä, että työrauhavelvoite poistuu alalta huhtikuun alussa, kun sopimukset umpeutuvat.

Lue lisää:

Kaikkien aikojen lakkokevät tulossa? – Perjantaina umpeutuu lisää sopimuksia, keväällä vuorossa julkiset alat opettajista pappeihin ja hoitajiin

Kunta-alan tes-keväästä tulossa repivä – vastakkain palkkakuopan täyttämistä vaativat työntekijät ja rahaton kuntatyönantaja