1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähkölentokone

Merenkurkun sähkölentokonehanke nytkähti eteenpäin

Sähkökäyttöiset lentokoneet voisivat liikennöidä Vaasan ja Uumajan lisäksi alueen muillakin pienillä kentillä.

Sähkölentokone
Valkoinen sähkölentokone ilmassa. Havainnekuva.
Havainnekuva ruotsalaisen Heart Aerospacen kehittelemästä sähkölentokoneesta.Heart Aerospace

Merenkurkun neuvosto on yhdessä useiden yhteistyökumppaneiden kanssa jättänyt rahoitushakemuksen kaksivuotisen sähkölentokonehankkeen toteuttamiseksi. Hankkeessa pyritään laatimaan aikaisen ja tehokkaan kaupallistamisen malli sähkölentokoneiden käytöstä Merenkurkun alueella.

Rahoituista haetaan EU:n aluekehitysrahasto Interreg Botnia-Atlanticalta, Pohjanmaan liitolta ja Region Västerbottenilta.

Vision mukaan sähkölentokoneet voivat mahdollistaa uusia alueellisia lentoreittejä Merenkurkussa ja luoda alueen lentoasemille uusia kehitysmahdollisuuksia.

Suomessa on tällä hetkellä vain yksi sähkölentokone. Tilanteen odotetaan kuitenkin muuttuvan nopeasti.

– Markkinoille odotetaan seuraavan viiden vuoden kuluessa tulevan useita alueelliseen lentämiseen tarkoitettuja sähkölentokonemalleja. Merenkurkun alueen toimijoiden tulee olla aikaisin liikkeellä, jotta ne voivat hyötyä kehityksen mahdollistamista myönteisistä vaikutuksista ja innovaatioista, kertoo Jonne Sandberg. Hän on yksi hankkeen alullepanijoista, Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja ja FAB Kronoby Flyghangarin puheenjohtaja.

Nyt tehty hankehakemus on seurausta sähkökäyttöisten lentokoneiden esiselvityksestä, jolle myönnettiin rahoitusta Interreg Botnia-Atlantican kautta.

Lue seuraavaksi