Onko tässä tonnikalan haastaja? Nurmeslainen särkikalasäilyke on suomalainen vastine suositulle purkkiruualle

Säilykkeessä on muun muassa säynettä, lahnaa ja pasuria.

särkikalat
Luonnonkalasäilyke kuvassa.
Särkikalasäilykepurkin hinta on noin puolitoista euroa enemmän kuin tonnikalapurkin, mutta hintaero vaihtelee valmistajien kesken. Meri Remes / Yle

Särkikalasta toivotaan haastajaa tonnikalalle.

Tonnikalan kotimaiseksi haastajaksi on ilmestynyt hiljattain Nurmeksessa valmistettu särkikalasäilyke.

Säilyke on kuin tonnikalaa, mutta monet syövät sitä nyt ilman tonnikalan epäeettisyyteen liittyviä tunnontuskia.

Tuote on lisäaineeton ja se sisältää järvikalaa, muun muassa säynettä, lahnaa ja pasuria.

Kysymys kuuluukin, että miksei tätä tuotetta ole valmistettu jo aiemmin?

Tuotteen mahdollinen kysyntä on tiedostettu jo vuosia, mutta sen valmistus on vaatinut tuotekehittelyä ja investointeja.

Markkinointi-ihminen kuvassa.
Juha Halonen. Meri Remes / Yle

– Meidän on pitänyt laajasti uusia tuotantolaitteistoa. Puhutaan miljoonainvestoinneista, kertoo markkinoinnista vastaava Juha Halonen Pielisen kalalta.

Investointeihin yritys on saanut EU-tukea.

Tähän asti Pielisen kalalla kalasäilykkeet kuten esimerkiksi muikut on purkitettu käsin, mutta nyt kalajalostamon käytössä on tuotantolaitteisto, jonka avulla purkitus onnistuu koneellisesti.

Maun löytyminen vaati lukuisia tuotetestejä

Tuttua tonnikalaa muistuttavan maun löytymiseen käytettiin oma aikansa.

– Maun suhteen versioita on ollut älytön määrä. Kolmen kalan eli muun muassa lahnan, säynen ja pasurin sekoitus valittiin maun perusteella, Halonen avaa.

Rasvana säilykkeessä on suomalainen rypsiöljy.

– Tiedostamme rasvakeskustelujen paineet ja risteävät mielipiteet. Rypsiöljy kuitenkin maistuu hyvältä ja on kotimaista. Kotimaisuus ja maku painoivat valinnassa eniten, Halonen perustelee.

Luonnonkalasäilykettä esitellään Pielisen kalajalostamolla.
Luonnonkalasäilykepurkkeja. Meri Remes / Yle

Tuote on kypsennettyä, mutta kypsennyslämpötiloja tai tarkkaa prosessia Pielisen kalasta ei kerrota.

Säilykkeessä on nyt joitakin mausteita, kuten kurkumaa, maustepippuria ja valkopippuria, jotka voivat estää tuotteen käytön mausteallergisilta. Sen yritys on tiedostanut.

– Tämän tuotteen kanssa ollaan vasta alussa. Katsotaan, tuleeko tuotteelle rinnalle muita samantapaisia, Halonen pohtii.

Kalatalousyrittäjä.
Pielisen kalan työnjohtaja Joosua Tolvanen kertoo, että uudesta tuotteesta on haluttu ekologista ja kotimaista tuotetta. Meri Remes / Yle

Kalatalousneuvoja: särkikalat ovat alikalastettuja

Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskuksen Taina Ahosola kertoo, että kalasäilykkeessä käytetyt särkikalat ovat alikalastettuja.

Ahosola näkee särkikalojen uuden käytön positiivisessa valossa.

– Ne eivät ole tulleet tähän asti käyttöön, vaan heitetään yleensä pois, kun niitä tulee muiden kalojen mukana. Särkikalat ovat vaikeampi käsitellä ruuaksi saakka, Ahosola kuvaa.

Kalastajia Pielisellä.
Kalastajat Jouko Timonen ja Arto Turunen Pielisen järvellä. Meri Remes / Yle

Luonnonkalasäilykkeessä käytetystä kalasta suurin osa tulee Pielisen järveltä.

Pielisellä on Ahosolan mukaan runsaasti särkikaloja, jotka eivät ole uhanalaisten lohikalojen kilpailijoita.

– Lohikalat eli järvitaimen ja järvilohi on otettava aina Pielisellä kalastaessa huomioon, mutta rysillä kalastettaessa se onnistuu hyvin, Ahosola toteaa.

Kalastaja Jouko Timonen Pielisen rannalla.
Kalastaja Jouko Timonen esittelee kalasaalista. – Me kalastajat ukkoudumme. Nuorta väkeä tarvittaisiin kännyköiden ja tablettien ääreltä kalalle, ettei harrastus meidän vanhempien poismenon jälkeen häviä, Timonen pohtii. Meri Remes / Yle

Vastaanotto yllätti valmistajan

Pielisen kala edustaa sekä ammattikalastajia että kalatuotteiden jalostajia. Yrityksessä kalastetaan rysillä tälläkin hetkellä huomattava osa kalasäilykkeen kalasta Pielisen järvestä. Osa kalasta ostetaan ympäri Suomen muilta kalastajilta.

Pielisen kalan uusin tuote, tonnikalan kotimainen korvaaja kiinnostaa ja puhuttaa.

Suositussa Kemikaalicocktail-blogissa (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin maanantaina teksti, jossa esiteltiin uutta suomalaista elintarviketta, luonnonkalasäilykettä. Postauksessa kuvailtiin luonnonkalasäilykkeen makua ja sitä, miten se maistuu lapsille.

Pielisen kalasta sanotaan, että tietoisuus uudesta tuotteesta on levinnyt suusta suuhun ja somen kautta.

Kemikaalicocktail-blogilla ja Pielisen kalalla ei ole maksettua mainoskumppanuutta.

Kuluttajien kiinnostus on yllättänyt yrityksen täysin.

– Vastaanotto on tähän asti erittäin hyvä. Meidän iloksi muutkin pitävät tästä tuotteesta, Halonen summaa.

Aiheesta voi keskustella 1.2. kello 23:een saakka.

Juttuun lisätty 3.2 klo 9.06 tarkennus Juha Halosen roolista Pielisen kalajaloste Oy:ssa.

Jutun aloituskuvan kuvatekstiä tarkennettu 4.2 klo 12.28, lisätty tarkenne siitä, että kyseessä on yhden säilykepurkin hinta.

Lue myös:

Madekeitolla ja mateenmädillä herkuttelevat tänä talvena vain onnekkaimmat – madesesonki on parhaimmillaan, mutta madetta ei tahdo saada mistään

Syö särkeä, siinä on järkeä – kolme hyvää syytä särkikalojen syömiseen

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista villikalaa – Kalasta vastaus ruokamurrokseen?