1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus esittää helpotuksia kotihoidon pysäköintiin – ministeri Timo Harakka: "Kun pysäköinti helpottuu, jää hoitotyölle enemmän aikaa"

Muutoksia esitetään uuteen tieliikennelakiin, joka tulee voimaan kesäkuun alusta.

kotihoito
Pysäköintikieltoalue-merkki
Kotihoitajat voisivat lakimuutoksen myötä pysäköidä tunnuksilla myös kieltomerkityillä alueilla.Mikko Savolainen / Yle

Hallitus esittää tieliikennelain muutamista niin, että kotihoidon ja vastaavien kotiin tuotavien palvelujen työntekijöiden pysäköintiä helpotetaan.

Asian taustalla on eduskunnan lausuma, joka annettiin tieliikennelain hyväksymisen yhteydessä. Eduskunta edellytti, että kotihoidon pysäköinnin helpottamiseksi valmistellaan tarvittavat lakimuutokset.

– Kotihoito tuo koteihin apua. Lakimuutoksella tehostetaan kotiin tuotavan avun tuottamista. Kun pysäköinti helpottuu, jää hoitotyölle enemmän aikaa, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ministeriön tiedotteessa.

Yle kertoi viime lokakuussa, että kotihoitajalta voi kulua pysäköintipaikan etsimiseen enemmän aikaa kuin kotikäyntiin, ja että eduskunnan enemmistö teki pysäköintiä helpottavan aloitteen jo 12 vuotta sitten.

Merkittäviä helpotuksia esitetään

Lakia esitetään muutettavaksi niin, että kotihoidon työntekijöille annettaisiin mahdollisuus poiketa pysäköinnin rajoituksista kaikkialla Manner-Suomen alueella.

Pysäköintimahdollisuuksia parannettaisiin pääosin samalla tavalla kuin vammaispysäköinnistä on tällä hetkellä säädetty.

Esitetty sääntely mahdollistaisi esimerkiksi pysäköinnin ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla. Lisäksi olisi mahdollista pysäköidä kadulla, jossa pysäköinti on kielletty liikennemerkillä C38 (pysäköintikielto) tai liikennemerkillä C39 (pysäköintikieltoalue), kerrotaan liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Kotihoidon pysäköintiin tarvittaisiin jatkossa kunnan myöntämä pysäköintitunnus, joka myönnettäisiin kotihoidon työntekijälle tai kotihoitoa tarjoavalle yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle kunnan lakisäänteisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toteuttamista varten.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een asti.

Lue lisää:

Kotihoitajalta voi kulua pysäköintipaikan etsimiseen enemmän aikaa kuin kotikäyntiin – lakimuutos tuomassa erikoisluvan

Lue seuraavaksi