1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkin hallitus kiistää metsitystempauksensa epäonnistuneen – ammattiliitto arvelee lähes kaikkien istutettujen puuntaimien kuolleen

Turkin maa- ja metsätalousalan ammattiliiton mukaan taimet istutettiin maahan vääränä ajankohtana ilman kunnollista asiantuntemusta.

Turkin maa- ja metsätalousalan ammattiliitto on eri mieltä maan hallituksen kanssa siitä, miten hyvin marraskuussa istutetut taimet voivat. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Turkissa kiistellään siitä, miten menestyksekäs on maassa viime vuuden lopussa suurin otsikoin lanseerattu metsitysohjelma.

Turkin maa- ja metsätalousalan ammattiliitto nimittäin on esittänyt arvion, jonka mukaan marraskuussa istutetuista 11 miljoonasta puuntaimesta yli 90 prosenttia on kuihtunut.

Liiton johtaja Şükrü Durmuş kertoo Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että syynä tähän on paitsi kuivuus myös se, että taimet istutettiin maahan vääränä ajankohtana ilman kunnollista asiantuntemusta.

Turkin hallitus julisti marraskuun 11. päivän kansalliseksi metsityspäiväksi. Tuolloin vapaaehtoiset istuttivat kaikkiaan 11 miljoona puuntaimea yli 2 000 paikalle eri puolilla maata.

Tempauksella rikottiin myös Guinnessin maailmanennätys (siirryt toiseen palveluun), kun yhden tunnin aikana Çorumin kaupunkiin istutettiin yhteensä 303 150 taimea.

Lapion käteensä ottivat myös Turkin eturivin poliittiset johtajat, muun muassa presidentti Recep Tayyip Erdoğan sekä parlamentin puhemies Mustafa Şentop.

Turkin maa- ja metsätalousalan ammattiliitto kertoo, että sen edustajat ovat käyneet kartoittamassa taimitilannetta tähän mennessä kuudessa Turkin 81 maakunnasta. Liiton mukaan lähes kaikki istutukset ovat kuihtuneet vain kaksi kuukautta niiden istuttamisesta.

Turkin maa- ja metsätalousministeriö tyrmää liiton väitteet. Ministeriön mukaan ”95 prosenttia taimista on terveitä ja ne jatkavat kasvamistaan.”

Ammattiliiton johtaja Şükrü Durmuş pitää ministeriön väitettä epäuskottavana. Durmuş korostaa, että onnistumisprosentti jää normaalisti 65–70 prosentin välille, vaikka taimet istutettaisiin tavallisilla valmisteluilla oikeaan istutusaikaan.

Lue myös:

Guardian: Most of 11m trees planted in Turkish project 'may be dead' (siirryt toiseen palveluun)