1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opettajat

Kainuun huono vetovoima syynä opettajapulaan? Opettaja: "Kainuu skipataan ensimmäisenä"

Vielä 15-20 vuotta sitten Kainuussakin opettajat joutuivat taistelemaan työpaikoista.

Kuva: Mostphotos

Muuntokoulutuksen saaminen Kainuuseen ei välttämättä ratkaisisi opettajapulaa, sanoo luokanopettaja ja OAJ Kajaanin varapuheenjohtaja Erika Mankinen.

– Muuntokoulutus on tärkeä ja se tarvitaan pikaisesti, mutta sitten törmätään ongelmaan siinä, että mistä ne koulutettavat saadaan. Maalaisjärjellä voisi ajatella, että varhaiskasvatuksen opettajista, mutta kun meillä on niistäkin pulaa,Mankinensanoo.

Hänen mukaansa paras lääke opettajapulaan olisi Kainuun vetovoimaisuuden lisääminen.

– Mielestäni virkoihin haetaan kyllä, mutta nämä ovat sellaisia hakijoita, jotka laittavat verkot vesille moneen kuntaan. Kun paikka aukeaa jostain muualta, Kainuu skipataan ensimmäisenä, Mankinen sanoo.

Syy ei Mankisen mukaan piile myöskään siinä, että opettajilla olisi Kainuussa huono työolot, vaan tilanne on päinvastoin.

– Koen, että opettajilla on hyvä olla Kainuussa ja meillä on työnantajan kanssa hyvät välit. Mutta Kainuun väestörakenne ja vetovoima ei vaan riitä.

Kajaanissa lähes 20 vuotta opettajana toiminut Mankinen näkee, että OKL:n lopettaminen aiheutti suuren muutoksen opettajien saatavuudessa.

– Vielä 15–20 vuotta sitten täälläkin opettajat tappeli työpaikoista. Jossain vaiheessa Kajaaniin olisi saatu esimerkiksi muutama lääkäri, mutta kun heidän opettajapuolisoilleen ei ollut töitä, päätyivät he muualle Suomeen,Mankinen muistaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)