1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Kokkola ei ole enää maakuntakeskusten kovin verottaja

Halsua on ykköspaikalla kaikkien kuntien vertailussa, keskituloinen halsualainen pariskunta maksaa veroja liki 4 900 euroa enemmän kuin verrokkiperhe Kauniaisissa.

Kokkola
Kokkolan kaupungintalo talvella.
Kaupungintalolla on toivottu pitkään, että kireimmän verottajan maineesta päästään.Ida-Maria Björkqvist / Yle

Kokkola on menettänyt vuosia pitämänsä tittelin maakuntakeskusten kovimpana verottajana. Tilaston kärkipaikan otti Mikkeli, joka kiristi tuloveroaan tälle vuodelle 1,5 prosenttiyksikköä. Kokkola puolestaan laski verotustaan 0,25 prosenttiyksikköä 21,5 prosenttiin. Mikkelissä veroprosentti on nyt tasan 22.

Mikkeli on myös maakuntakeskusten kovin verottaja kun mukaan lasketaan tuloveron lisäksi kiinteistö- ja kirkollisverot

Kokkola oli maakuntakeskusten kovin verottaja vuosina 2015–2019. Sitä ennenkin Kokkola on piikkipaikalla ollut, esimerkiksi Iltasanomat otsikoi räväkästi vuonna 2008, että Kokkola on Suomen verohelvetti. (siirryt toiseen palveluun) Vuonna 2008 keskituloinen kokkolalaisperhe maksoi 1525 euroa enemmän kuin vastaava helsinkiläisperhe. Tänä vuonna ero on jo liki tuplaantunut 2856 euroon.

Erot kuntien verotuksessa ovat revenneet suuremmiksi kuin koskaan aikaisemmin, ja kuntien välisen verokuilun odotetaan jatkavan syventymistään lähivuodet.

Keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Kokkolassa tulo-, kiinteistö- ja kirkollisveroa 15 952 euroa vuonna 2020. Mikkeliläinen pariskunta maksaa tänä vuonna noin kaksisataa euroa enemmän veroa kuin kokkolalainen.

Kokkola perusteli veronlaskua tälle vuodelle muun muassa imago- ja vetovoima-asioilla, lisäksi veronalennusta pidettiin 400 vuotta täyttävän kaupungin lahjana kansalaisille.

Myös koko maakuntaa koskevassa tarkastelussa Etelä-Savo nousi Keski-Pohjanmaan edelle.

Halsua on puolestaan koko maan kovin verottaja kun tarkastellaan kaikkia kuntia. Se nosti tuloveronsa tälle vuodelle Suomen ennätyslukemiin 23,5 prosenttiin.

Mediaanituloisen halsualaisperheen ero keveimmin verottavaan Kauniaisiin on peräti liki 4 900 euroa.

Tarkista tästä listasta asutko sinäkin himoverottajakunnassa: Kalleimmassa kunnassa maksat veroja tuhansia euroja enemmän kuin halvimmassa

Lue seuraavaksi