Pohjavesitilanne on parantunut viime syksystä huomattavasti

Vielä viime syksynä pelättiin kaivojen kuivumista.

vesistöt
Aurinkoinen talvimaisema Kallavedellä
Monien järvien pinnat ovat nyt tavallista korkeammalla. Kuva Kallavedeltä tammikuulta. Keijo Salokangas / Yle

Leuto talvi ja sateet ovat parantaneet Pohjois-Savon pohjavesitilanteen hyväksi. Ely-keskuksen mukaan maastossa on runsaasti imeytymistä odottavaa pintavettä eikä maa ole roudassa. Vielä viime syksynä pelkona oli kaivojen kuivuminen, koska etenkin pienissä pohjavesimuodostelmissa veden pinta oli puoli metriä tavallista alempana.

Monissa järvissä vedenpinta on nyt tavallista korkeammalla. Kallaveden pinta on 40 senttiä tammikuun lopun keskiarvoa ylempänä, minkä takia Konnuksen tulvajuoksutuskanavan juoksutusta on lisätty ja myös Naapuskosken patoa on avattu. Säännöstelypatojen alapuolisten alueiden jäät ovat heikkoja.

Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat myös tavanomaista korkeammalla ja juoksutus on kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä veden pinta on 20–30 senttiä tavallista korkeammalla.

Iisalmen reitillä Kiuruveden pinta on vaihdellut tavoiteylärajan molemmin puolin. Poro- ja Onkivedellä on otettu käyttöön uusi säännöstelylupa, jossa uutta on pakollisen kevätalenemisen poistuminen. Sen takia pintojen alentamista ei aloiteta ainakaan helmikuun aikana.

Ennusteet odottavat pintojen nousun pysähtyvän pakkaskauden myötä. Tosin vuodenvaihteessa odotettiin samaa, mutta nousu ei pysähtynyt.