1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Topias-saimaannorppa saa kuin saakin oman altaansa Korkeasaareen – Yleisö pääsee jo katsomaan norppaa, mutta ei lähietäisyydeltä

Korkeasaari päästi median ensimmäistä kertaa kuvaamaan viime kesänä Puumalasta löydettyä norppaa.

saimaannorppa
Topias-saimaannorppa saa oman altaansa Korkeasaareen
Topias-saimaannorppa saa oman altaansa Korkeasaareen

Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoidossa olleen saimaannorppa Topiaksen tuoreimmat kuulumiset kuultiin tänään perjantaina, kun eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoi norpan tähänastiset vaiheet ja antoi arvionsa tulevasta. Samalla media pääsi ensimmäistä kertaa kuvaamaan norppaa.

Trontti kertoi tiedotustilaisuudessa, että Tobias-nimellä aiemmin tunnettu saimaannorppa on nyt nimetty yhdessä löytäjien kanssa Piitsniemen Topiakseksi.

Trontin mukaan Korkeasaaren hallitus teki maanantaina periaatepäätöksen, että eläintarhaan aletaan rakentaa tilaa Topiakselle. Hyljeallas olisi valmis aikaisintaan loppukesästä 2020.

– Pääosan kustannuksista maksaa Korkeasaari, mutta harkitsemme myös joukkorahoitusta, Trontti kertoi.

Norpalle suunniteltu allas olisi 200 neliömetrin kokoinen, ja sen keskisyvyys olisi kolme metriä. Hyljeallas on tarkoitus rakentaa Hylkysaaren salmeen.

Topias sai väliaikaiset tilat saukkoaltaasta – yleisö pääsee katsomaan norppaa

Eläinsairaalassa hoidossa ollut norppa siirrettiin eilen torstaina väliaikaisesti saukkotarhassa olevaan saukkoaltaaseen. Saukkoaltaassa ei ole tällä hetkellä saukkoja, sillä tilat ovat olleet remontissa.

Topias on siis jo yleisön nähtävillä. Tiedostustilaisuudessa kuitenkin kerrottiin, että saukkoaltaan ympärillä on vielä toistaiseksi suoja-aidat. Norppaa ei siis vielä pääse seuraamaan aivan lähietäisyydeltä, sillä se voi vielä tässä vaiheessa jännittää vieraita ihmisiä ja ääniä.

– Meillä on esimerkiksi nyt viikonloppuna päivystävät ihmiset siellä paikalla varmistamassa, että norpalla on kaikki hyvin. Voi olla, että tilaa pitää rajata enemmän tai rajausta vähentää. Se riippuu siitä, miten eläin tottuu ihmisiin. Ihan altaan viereen ei pääse, mutta kauempaa sitä voi jo seurata, Trontti sanoi.

Urosnorppa löytyi loukkaantuneena viime kesänä Puumalasta. Se siirrettiin hoitoon Korkeasaaren villieläinsairaalaan, missä norppa edelleen on. Varsinais-Suomen ELY-keskus päätti viime elokuussa, että norpan palauttaminen takaisin Saimaaseen ei onnistu tautiriskin vuoksi. Topiaksen mukana voisi kulkeutua tauti, joka sairastuttaisi koko saimaannorpan luonnonpopulaation.

Saimaannorpat elävät ainoastaan Saimaalla, ja niitä on kaikkiaan vajaat 400. Laji on erittäin uhanalainen.

Korkeasaari sai tällä viikolla luvan Topiaksen pitoon Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.

Lue seuraavaksi