Tämä koronaviruksesta tiedetään nyt: Lähes 10 000 tartuntaa, kuolleita 213 – Ruotsissa vahvistettiin ensimmäinen tartunta

Kokosimme tähän juttuun olennaisimmat kysymykset tämänhetkisestä tilanteesta.

koronavirus
Hengityssuojaimiin pukeutunut lääkäri ja hänen potilaansa.
Koronaviruksesta parantunut potilas ja lääkäri Kiinan Jilinissä. Kiinassa on vahvistettu lähes 10 000 koronavirustartuntaa. AOP
  • Koronavirus lähti leviämään Kiinan Wuhanista joulukuun lopussa.
  • Tartuntoja on todettu maailmanlaajuisesti lähes 10 000, joista valtaosa Kiinassa.
  • Perjantaina raportoitiin viruksen levinneen Britanniaan ja Venäjälle. Tartuntoja on ollut yhteensä 24 maassa. Myös Ruotsi ilmoitti ensimmäisestä tartunnasta.
  • Finnair ilmoitti perjantaina peruvansa kaikki lennot Manner-Kiinaan.

Paljonko sairastuneita ja kuolleita on?

Virus leviää nopeasti ja uusia tartuntoja todetaan jatkuvasti lisää.

Perjantaiaamuna Kiinan viranomaiset raportoivat 2 000 uudesta vahvistetusta tartunnasta. Manner-Kiinassa todettuja tartuntoja oli perjantaiaamuun mennessä ainakin 9 692. Muualla maailmassa tartuntoja on yli 130.

Virukseen on kuollut yhteensä 213 ihmistä, kaikki Kiinassa.

Tartuntoja voi olla myös paljon virallisia tietoja enemmän. Maanantaina Hongkongin yliopiston tutkijat arvioivat South China Morning Post (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, että Wuhanissa sairastuneita olisi jo viikko sitten ollut yli 44 000.

Mihin maihin virus on levinnyt?

Koronavirusta on perjantaihin mennessä todettu 24 maassa. Manner-Kiinan ulkopuolella tartuntoja oli todettu yli 130.

Perjantaina uutistoimistot kertoivat viruksen levinneen Britanniaan ja Venäjälle, joissa kummassakin on todettu kaksi tapausta. Kummatkin Venäjän tapaukset todettiin Siperiassa ja sairastuneet ovat Kiinan kansalaisia, kertoi Venäjän apulaispääministeri Tatjana Golikova venäläismedia RT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Euroopassa vahvistettuja tartuntoja on ollut Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Britanniassa ja Suomessa. Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa virustartunta vahvistui keskiviikkona.

Ruotsissa vahvistettiin perjantaina ensimmäinen tartunta. Ruotsin viranomaisten mukaan kyseessä on nainen, joka on vieraillut Wuhanissa. Nainen sai oireita sen jälkeen kun hän saapui Ruotsiin. Häntä hoidetaan eristyksessä sairaalassa eteläisessä Ruotsissa.

Suurin osa vahvistetuista tartunnoista Kiinan ulkopuolella on todettu ihmisillä, jotka ovat vierailleet Kiinan Wuhanissa. Vain muutamissa tapauksissa virus on tarttunut ihmisestä toiseen.

Koronavirustapaukset eri maissa, tilanne 31.1.2020
Koronavirustapaukset eri maissa, tilanne 31.1.2020Lähde: AFP, Reuters, grafiikka Leena Luotio / Yle

Miten Kiina on reagoinut virukseen?

Kiina on asettanut karanteeniin miljoonia ihmisiä estääkseen koronaviruksen leviämisen. Lähes 60 miljoonaa ihmistä on käytännössä saarrettu Hubein maakunnassa.

Viruksen torjunta Wuhanissa on edelleen vaikea ja monimutkainen tehtävä, totesi Wuhanin pormestari Zhou Xianwang perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiinalaisten lomia on pidennetty ja Kiinan pörssit ovat suljettuna. Rahoitusmarkkinoiden piti uudenvuoden lomien jäljiltä avautua uudelleen perjantaina, mutta ne pysyvät suljettuina maanantaihin asti.

Shanghai on rajoittanut yritysten liiketoimintaa 9. helmikuuta asti. Myös Pekingissä yritykset pysyvät suljettuina helmikuun kymmenenteen päivään asti, kertoo sanomalehti Beijing Daily.

Myös Kiinan kansallisen jalkapalloliigan alkua on lykätty epidemian vuoksi. Lue lisää Kiinan varotoimista täältä.

Miten muut maat ovat reagoineet virukseen?

Yli 20 lentoyhtiötä eri puolilla maailmaa on keskeyttänyt tai perunut lentoja Kiinaan ja sieltä pois.

Suomessa Finnair ilmoitti perjantaina peruvansa kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 6.–29. helmikuuta. Jo aiemmin Finnair on keskeyttänyt lentonsa Pekingin Daxing-lentokentälle ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti.

Muun muassa Yhdysvallat, Kanada, Japani, Singapore, Etelä-Korea, Indonesia, Australia ja EU ovat evakuoineet tai aikeissa evakuoida kansalaisiaan Kiinasta.

Perjantaiaamuna Suomen aikaa evakuointilentoja saapui Kiinasta Britanniaan, Etelä-Koreaan ja Japaniin.

Monet maat aikovat myös asettaa kansalaisensa evakuoinnin jälkeen karanteeniin mahdollisen tartuntavaaran poissulkemiseksi.

Esimerkiksi Australia on ilmoittanut eristävänsä koronavirusalueilta evakuoitavat kansalaisensa kahden viikon karanteeniin Joulusaarelle 1 400 kilometrin päähän mantereesta.

Venäjä ilmoitti torstaina sulkevansa Kiinan vastaisen rajansa varotoimena ja lisäsi perjantaina listaan Mongolian vastaisen rajansa. Monien maiden, myös Suomen, ulkoministeriöt ovat kehottaneet kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan tai Wuhanin maakuntaan.

Singapore ilmoitti perjantaina estävänsä maahanpääsyn sellaisilta matkailijoilta, jotka ovat matkustaneet Kiinassa viimeisten kahden viikon aikana. Lisäksi Singapore keskeyttää viisumien myöntämisen kiinalaisille.

Myös Mongolia estää kiinalaisten ja Kiinasta tulevien ulkomaalaisten pääsyn maahan lauantaista alkaen. Vietnam on keskeyttänyt uusien turistiviisumien myöntämisen Kiinan kansalaisille ja Kiinasta tuleville turisteille.

Maailman terveysjärjestön jäseniä istuu pöydän ääressä tiedotustilaisuudessa.
Maailman terveysjärjestö WHO julisti viruksen kansainväliseksi terveysuhkaksi kokouksessaan torstaina. AOP

Kuinka vaarallinen virus on?

Koska virustyyppi on uusi ja sen leviäminen on alkanut vasta vähän aikaa sitten, kaikkea viruksesta ei vielä tiedetä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan pahin uhka on viruksen leviäminen maihin, joiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat heikkoja. WHO:n mukaan kansainvälistä kauppaa tai matkustamista ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa viruksen vuoksi.

Torstaina WHO julisti viruksen kansainväliseksi terveysuhkaksi.

Useimmat sairastuneet saavat flunssan oireita, kuten yskää, kuumetta ja hengenahdistusta.

Tämänhetkisten tietojen mukaan koronavirus ei ole yhtä tappava kuin vuosisadan alussa levinneet sars- ja mers-virukset. Sars-virus tappoi maailmanlaajuisesti noin 800 ihmistä.

Kuolleisuus koronavirukseen on tämän hetken tietojen mukaan noin kahden prosentin luokkaa. Luku todennäköisesti laskee huomattavasti, kun viranomaisten tiedot täsmentyvät siitä, kuinka paljon virukselle altistuneet ihmiset ovat saaneet vain lieviä oireita tai ei oireita lainkaan.

Toisin kuin sars, koronavirus saattaa olla tarttuva jo ennen kuin potilaalla on oireita, mikä voi nopeuttaa viruksen leviämistä. Koronavirustapauksia onkin todettu enemmän kuin sars-tapauksia.

Lue myös:

Vertasimme koronavirusta maailmalla riehuneisiin tauteihin – katso, mitä virus ihmisessä aiheuttaa

Koronavirus on aiheuttanut paljon huolta, vähän kuolemantapauksia – STM: Vielä ei ole tietoa, onko tauti ärhäkkä vai lievä

Lähteet: Reuters, AFP