1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rakentaminen & kiinteistöt

Mikkeliin nousee oululaisen julkkisrakennuksen 14-kerroksinen "pikkuveli" – esikuva on päätynyt useaan kirjaan ja mediahuomion kohteeksi

Idea 14-kerroksisen rakennuksen ulkonäköön tuli Oulun viljasiilojen tilalle nousseesta kerrostalosta.

Rakentaminen & kiinteistöt
Havainnekuva Mikkelin tulevista siilorakennuksista.
Mikkeliin nousee paikalta purettuja viljasiiloja muistuttava tornitalo. Havainnekuva. Pave Arkkitehdit Oy

Mikkelin keskustaan kohoaa kerrostalo, jonka inspiraationa on ollut oululainen julkkisrakennus. Samalla 14-kerroksinen tornitalo jäljittelee Mikkelistä purettua siilorakennusta.

Jalon Rakentajien hallituksen puheenjohtaja Heikki Toivakka kertoo, että ajatus siilon hahmoa jäljittelevästä rakennuksesta syntyi viitisen vuotta sitten, kun hän oli käymässä Oulussa. Kaupungissa räjäytettiin silloin viljasiiloja, mikä herätti kaupunkilaisten ja median huomion ensi päivästä alkaen.

– En vielä silloin ollut rakennusurakoitsija, mutta kiinnostuin siitä projektista ja arkkitehtuurista. Minua kiinnosti ajatus, että ei hävitetä teollista muistumaa kaupunkikuvasta.

Oulun rakennusprojekti jäi vuosiksi kytemään Toivakan mieleen. Ennen siilotontin rakennuttamista Toivakka ehti osallistua kauppakeskus Akselin ja Mikkelin toriparkin rakennushankkeisiin.

Oulun Toppilansalmen siilotalo
Oulun siilotalojen ulkomuoto herätti mikkeliläisen Heikki Toivakan mielenkiinnon. Rakennuksen pikkuveli nousee parhaillaan Mikkeliin. Hannu Karjalainen / Yle

Mikkeliläinen Heikki Toivakka ei ole ainoa, joka on seurannut oululaisen julkkisrakennuksen vaiheita. Oulussa viljasiilotontin purkutöiden haasteet ja uuden rakennuksen nousu tontille ovat keränneet runsaan mediahuomion 2010-luvulla. Rakennusaikana syntyi myös talousrikosepäilyjä, josta syyteharkinta valmistunee kesään mennessä.

Samaan aikaan Oulun uudisrakennuksen ulkomuoto on kiinnittänyt huomiota eri puolilla maailmaa ja se on päätynyt useaan arkkitehtuuria esittelevään kirjaan.

Sekä Mikkelin että Oulun rakennukset ovat syntyneet oululaisen arkkitehtitoimiston ja pääsuunnittelija Pave Mikkosen piirtopöydällä.

– Nämähän ovat kaupunkikuvallisesti hyvin tärkeitä rakennuksia. Aiemmin paikalla olleet Mikkelin viljasiilot näkyivät hyvin kauas ja olivat tärkeä maamerkki. Haasteena on, että tällainen pystytään säilyttämään muistumana, sanoo Mikkonen.

Mikkelin tornitalon 54 asunnosta kaksi kolmasosaa on jo myyty. Rakennuksen on tarkoitus valmistua kesän 2021 lopussa. Tornitalon viereen on suunnitteilla paikalta purettua Valssimyllyä muistuttava rakennus. Sen rakennuslupakuvia valmistellaan parhaillaan. Jalon Rakentajien on tarkoitus hakea rakennuslupaa vielä tämän kevään aikana.

Laaja näkymä siiloista ja sen ympäristöstä satamasta päin otettuna. siilo nousee muita rakennuksina korkeampana katseenvangitsijaksi.
Mikkelin viljasiilot olivat muusta kaupunkikuvasta erottuva maamerkki. Arkistokuva. Esa Huuhko / Yle

Arkkitehti Pave Mikkonen kokee, että uudisrakennuksen suunnittelussa paikalta purettujen siilojen muodon ja korkeuden jäljittely oli innoittavaa. Mikkoselle tärkeintä oli samanlaisen maamerkkimäisyyden luominen.

– Siinä joutuu oikeasti laittamaan mielikuvituksen liikkeelle. Tarkoitus ei ole tehdä feikkiä kopiota, vaan kunnioitusta puretun rakennuksen muodoille. Kaarevuus luodaan parvekevyöhykkeillä.

Tehdas- tai varastorakennusten muovaamista asumiskäyttöön kutsutaan loft-rakentamiseksi. Kun rakennetaan uutta ja suunnittelussa jäljitellään samaa avaraa ja teollista tunnelmaa kuin loftissa, suuntausta nimitetään uusloftiksi.

– On historioitsijoiden työtä keksiä tyylisuunnille nimiä. Teemme tätä innolla kehittääksemme lopputuotetta ja sitä, mitä asukas kokee siellä.

Nostokurki purettujen vanhojen siilojen rakennuspaikalla Mikkelissä.
Korkea nosturi on herättänyt huomiota Mikkelissä.Sari Ursin / Yle

14 kerroksellaan Mikkelin uudisrakennus edustaa myös suuntausta, jossa kaupunkikeskustoissa rakennetaan yhä korkeammalle, koska tonttitilaa on yhä vähemmän. Mikkonen kieltää, että meneillään olisi korkeuskilpailu. Arkkitehti painottaa, että jos kaupunkikeskustoihin halutaan asukkaita, elämää ja matkailijoita, siellä pitää olla kiinnostavia rakennuksia.

– Suomalaisten kaupunkien keskustoihin tarvitaan lisää asukkaita. Peltomarketit ovat vieneet keskustojen vetovoimaa pois. Keskustoihin tarvitaan myös lisää työpaikkoja, Mikkonen pohtii.

Myös Mikkelin viljasiilojen purku vuonna 2018 ja tontin rakennustyöt ovat herättäneet kiinnostusta. Korkea nosturi on puhuttanut kahvipöydissä ja toimittaja Anssi Mehtälä on Länsi-Savon kolumnissaan 8.2.2020 (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savon verkkosivut) nostanut käynnistyneet rakennustyöt toiveikkuuden merkiksi koko kaupungin kannalta.

Vastaava mestari Asko Kuukka ja Jalon Rakentajien hallituksen puheenjohtaja Heikki Toivakka
Vastaava mestari Asko Kuukka ja Jalon Rakentajien hallituksen puheenjohtaja Heikki Toivakka seisovat uuden Mikkeliin rakennettavan 14-kerroksisen talon työmaalla.Sari Ursin / Yle

Lue myös:

Mikkelin viljasiilotontille aiotaan rakentaa 14-kerroksinen asuintalo

Viljasiilot olivat aikansa muotiluomuksia, ja niiden ulkonäköä ihailtiin – Mikkelin murskatessa betonijättiäisensä palasiksi, monet kaupungit miettivät, mitä niille pitäisi tehdä

Mikkelissä vanhan viljasiilon purkaminen on aloitettu

Lue seuraavaksi