Hämeenlinnan pääkirjaston perusteellinen remontti on valmistunut etuajassa

Hämeenlinnan kirjasto palvelee Wetterillä juhannukseen asti.

kirjastot
Peruskorjatun kirjaston aula.
Hämeenlinnan pääkirjaston peruskorjaus on valmis. Avajaisia vietetään syyskuun alussa.Hämeenlinnan kaupunki

Hämeenlinnassa kaupungin pääkirjaston kaksi vuotta kestänyt remontti on nyt valmis. Perusteellinen kunnostus valmistui reippaasti etuajassa ja kirjaston vastaanottotarkastus pidettiin 31. tammikuuta. Alun perin luovutuspäivän piti olla huhtikuun lopussa.

Lukiokadun kupeeseen vuonna 1983 valmistuneen kirjaston peruskorjauksessa uusittiin muun muassa koko talotekniikka viemäröinnistä sähkötöihin, ilmastointiin ja automaatioon. Myös rakennuksen ikkunat uusittiin ja akustiikkaa parannettiin puisella akustisella sälekatolla.

Kirjaston ensimmäisestä kerroksesta rakennettiin portaikko pohjakerroksessa olevaan kirjavarastoon, joka avataan asiakkaiden käyttöön. Kirjastoon rakennettiin myös toinen hissi.

Hämeenlinnan pääkirjaston peruskorjauksesta vastasi Skanska Talonrakennus oy.

Ennen muuttoa on vuorossa kalustaminen

Uutuuttaan kiiltävän kirjaston kalustaminen on iso urakka. Koko kirjaston kalustus ja laitteiden asennus kestää noin puoli vuotta.

Sen jälkeen vuorossa on aineiston muutto. Hämeenlinnan pääkirjaston lainattavat aineistot kuljetettiin remontin alta väliaikaisiin tiloihin Wetterille, mutta osa tavaroista vietiin varastoihin. Muutettavaa on noin 200 000 kirjaa tai muuta nidettä eli tuhansia muuttolaatikollisia tavaraa.

Töitä riittää myös kirjahyllyjen purkamisessa ja siirtämisessä uusiin tiloihin. Lisäksi työntekijöiden työpisteet muuttavat takaisin pääkirjastolle.

Pääkirjasto toimii Wetterillä vielä kesäkuun

Kirjasto jatkaa toimintaansa Wetterillä vielä juhannukseen asti, mutta muuttorumba vaikuttaa aukioloaikoihin ja palveluihin.

Tarkoituksena on, että kirjaston muutto pääkirjastolle alkaa vapun jälkeen, jolloin Wetterin kirjastopalveluja supistetaan. Vapusta juhannukseen Wetterin ensimmäisessä kerroksessa voi kuitenkin edelleen tehdä varauksia, hakea saapuneita varauksia ja palauttaa aineistoa. Myös lehtisali on avoinna Wetterillä juhannukseen asti.

Juhannuksen jälkeen Wetterin kirjasto sulkee ovensa. Tässä vaiheessa laina-ajat pitenevät.

Kesäkuun ja elokuun välisenä aikana asiakkaita palvelee kirjastoauto, josta voi lainata ja palauttaa aineistoa. Lisäksi sieltä voi hakea saapuneita varauksia. Pääkirjaston autotallissa toimiva "tallikirjasto" on auki arkisin. Kirjaston väki ilmoittaa "tallikirjaston" tarkemmat päivämäärät ja aukioloajat myöhemmin.

Wetterin kirjaston sulkeuduttua on osa kirjaston lehdistä luettavissa Kumppanuustalolla.