Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan museon näyttely kertoo kirkkojen alle haudatuista vainajista ja mukaan laitetuista tavaroista

Vainajien mukaan on haudatessa sujautettu muun muassa rahoja.

Tornionlaakson maakuntamuseon arkeologi Titta Kallio-Seppä ja Oulun yliopiston akatemiatutkija Sanna Libkin tutkimassa näyttelyn aineistoa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Pohjois-Pohjanmaan museossa on avattu näyttely, joka kertoo kirkkoihin haudatuista vainajista ja ihmiskohtaloista keskiajalta 1800-luvulle. Huolella haudatut -näyttelyn aineistoa on koottu arkeologisissa tutkimuksissa Oulussa, Hailuodossa, Iissä sekä Torniossa ja Keminmaassa.

Akatemiatutkija Sanna Lipkin Oulun yliopistosta kertoo, että esimerkiksi Hailuodossa vainajien mukaan on haudattu rahaa.

– Hailuodosta on löytynyt sadoittain kirkon alle sujautettuja rahoja. Osa on kääritty joko lumppupaperiin tai tekstiiliin ja oikein vielä kiedottuun kääreeseen, kertoo Lipkin.

Osa esineistä on Lipkinin mukaan mahdollisesti taikakaluja. Mitä niillä on tarkalleen haluttu, ei vielä tiedetä.

– Täytyy perehtyä vielä enemmän historiallisiin lähteisiin asian tiimoilta, kertoo Lipkin.

Oulun näyttely on kolmas osa näyttelysarjaa, jonka kaksi aiempaa osaa olivat vuonna 2019 esillä Kemin historiallisessa museossa ja Tornionlaakson museossa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.