Kuka rakensi salaperäiset jatulintarhat?

Suomessa näitä kivilabyrinttejä on eniten Euroopassa

Suomen rannikoilla pesii mielenkiintoinen arvoitus.

Kuka rakensi näitä jatulintarhoiksi kutsuttuja kivilabyrinttejä?

Miksi niitä tehtiin? Tästä on olemassa useita teorioita.

Suomessa on noin 150 säilynyttä jatulintarhaa, eniten Euroopassa. Jäkälämittauksen ja kivien rapautumisen perusteella ne on myös pystytty ajoittamaan.

Rannikkoseutujen vanhimmat jatulintarhat ovat 1300-luvulta ja nuorimmat 1800-luvulta.

Jatulintarhat sijaitsevat aina rannoilla ja kalastuspaikkojen läheisyydessä, meillä Suomessa Merenkurkun lisäksi Pohjanlahden rannikolla. Klobbskatan jatulintarha Mustasaaressa on Merenkurkun alueella yksi harvoista mantereella sijaitsevista kivilabyrinteistä.

Näistä kiehtovista muinaisjäännöksistä on meillä ja maailmalla tehty useampikin väitöskirja, mutta yksimielisyyttä siitä, miksi niitä on rakennettu, ei ole syntynyt. Tehtiinkö niitä ajankuluksi?

Haluttiinko niillä kenties taata kalaonni? Tai suotuisat ilmat?

Yleensä jatulintarhassa on seitsemän kehää. Tyypillistä niille on myös yksi sisääntuloaukko. Kun labyrinttia lähtee kävelemään, päätyy aina sen keskelle, josta ei sitten olekaan ulospääsytietä.

Suomenkielinen nimitys ”jatulintarha” on peräisin Kemin seudulta. Jatuli tarkoittaa jättiläistä. Niiden uskottiin asuvan pohjoisessa ennen saamelaisten tuloa.

Näitä kivikehiä on kutsuttu myös Nunnantarhaksi, Jerusalemiksi ja Pietarin leikiksi. Jatulintarhojen kuvia maalattiin 1400-luvulla myös kivikirkkojen seinille. Luultavasti niiden uskottiin torjuvan pahaa.

Ruotsiksi jatulintarhoja kutsutaan nimellä jungfrudans eli neidontanssi.

Perinne rakentaa labyrinttejä on ikivanha ja niitä on tavattu kaikkialta maailmasta. Suomen lisäksi jatulintarhoja on muuallakin Euroopassa: Skandinaviassa, Islannissa, Virossa, Saksassa, Englannissa, Kuolan niemimaalla ja Vienanmerellä. Maailman tunnetuin labyrintti on Kreetalla. Siellä asui häränpäinen Minotauros-hirviö.

Usein labyrinttien on tulkittu liittyneen hedelmällisyysriitteihin.

Ties vaikka niin olisi ollut Pohjolassakin ja vihje siitä olisi jäänyt nimeen Neidontanssi?

Tekijät

Toimittaja

Regina Rask

Kuvaaja

Jari Pussinen

Julkaistu 23.2.2020