1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

"Poliisi on pihalla kuin lumiukko", kirjoitti viranomaisia pakoillut Janne Tranberg muistikirjaan – mutta sitten hän paljasti itse piilopaikkansa

Tranbergiä syytetään toiseksi päätekijäksi historiallisen suuressa "Katiska"-huumevyyhdissä.

rikokset
Moottoripyöräkerho MC Cannonball jakoi 1000 joulukinkkua ja -kalkkunaa ilmaiseksi Myllypuron metroaseman edessä Helsingissä 7. joulukuuta 2016.
Janne Tranberg tuli tunnetuksi Suomessa Cannonball-moottoripyöräjengin johtajana. Hän oli pitkään yksi Suomen etsityimmistä rikollisista ulkomailla.Mikko Stig / Lehtikuva

Poliisi selvitti vuosia virkavaltaa pakoilleen Janne "Nacci" Tranbergin sijainnin tämän itse lähettämien kuvaviestien perusteella.

Tranberg otettiin 7.10. kiinni Espanjassa muun muassa epäiltynä osallisuudesta poikkeuksellisen suureen "Katiska"-huumevyyhtiin. Syyttäjä vaatii hänelle 13 vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huume- ja dopingrikoksista.

Tranberg ehti pakoilla lain kouraa lähes kaksi vuotta. Häntä odotti kotimaassa tuomio veropetoksista sekä nippu uusia, raskaita syytteitä.

Poliisin aiemmin julkaisematon esitutkintamateriaali valottaa tapahtumia ennen julkkisrikollisen kiinni jäämistä. Asiakirjojen mukaan keskusrikospoliisi teki valeostoja Tranbergin käyttämältä Hesburgerking-nimimerkiltä.

Poliisi tilasi Hesburgerkingiltä amfetamiinia ja kokaiinia sekä ehdotti myöhemmin "oikeaa kauppaa".

– Onko maastokätköt mahdollisia? Posti on ihan kiva juttu mutta jossain vaiheessa turha riski, poliisi kirjoitti Hesburgerkingille.

Huumekauppias oli vastaillut tunnollisesti poliisille, mutta viimeiseen ehdotukseen vastausta ei enää tullut. Tranberg oli jäänyt kiinni päivää aiemmin.

"Tina Hamburg, Anders Johansson, Markku Hannikainen"

Tutkinnanjohtaja, Helsingin poliisin rikoskomisario Jari Nikosen mukaan Tranbergin sijaintia ei selvitetty valeostojen avulla. Rikollinen paljasti sen itse lähettelemällä Telegram-viestejä tuttavilleen ja rikostovereilleen kotimaahan.

Poliisin mukaan Tranbergillä oli Espanjassa useita eri puhelimia, joissa oli keksittyjä käyttäjänimiä, kuten "Tina Hamburg", "Anders Johansson" tai "Markku Hannikainen".

Hän lähetti Suomeen muun muassa kuvan, jossa oli huumevelkalista. Taustalla näkyi golfkenttä. Siihen ja muihin viesteihin päästiin käsiksi, kun poliisi oli ottanut niiden vastaanottajat kiinni kotimaassa. Tranberg oli "Katiska"-vyyhdin viimeinen kiinni jäänyt päätekijä.

Laite-etsinnässä poliisi tutki lähetettyjä kuvia ja päätteli niissä näkyneiden yksityiskohtien perusteella Tranbergin sijainnin. Helsingin poliisi ilmoitti asiasta Espanjan poliisille, joka tavoitti pitkään etsityn suomalaismiehen.

Tiesi itse jäävänsä ennen pitkää kiinni

Poliisi takavarikoi kuvassa olevan kassin vuokramökin piharakennuksesta huhtikuussa 2019. Kassissa oli useita kiloja kokaiinia ja hasista.
Poliisi takavarikoi kuvassa olevan kassin vuokramökin piharakennuksesta huhtikuussa 2019. Kassissa oli useita kiloja kokaiinia ja hasista.Poliisi

Paria kuukautta ennen kiinni jäämistä yksi Tranbergin epäillyistä rikoskumppaneista oli neuvonut tätä olemaan varovainen. Muut epäillyt päätekijät, kuten liikemies Niko Ranta-aho, olivat jääneet kiinni.

– Ja otahan nyt varovasti. Kaiken tapahtuneen jälkeen laita se sun superhyvä "vaino" päälle. En rupea opettaa, tiedät sen. Ystävänä sanon. Ettei hommat pala, nimimerkki "JJ" viestitti.

– Oon ollu aika varovainen kyllä mut koskaan ei voi olla liikaa, "Markku"-nimimerkkiä käyttänyt Tranberg vastasi.

"JJ" on liikemies, kansainvälisen tason kilpapurjehtija Janne Järvinen. Häntä syytetään jutussa törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Huumepoliisi pyörtyisi, jos tietäisi, takaan sen.

Merkintä Janne Tranbergiltä takavarikoidussa muistivihkossa.

Esitutkintamateriaalin perusteella Tranberg tiesi itsekin, ettei pysty pakoilemaan virkavaltaa loputtomiin. Hän vihjasi tähän viesteissään tyttöystävälleen Suomeen.

– Mä tuun linnasta niin pitkän ajan päästä, hän viestitti.

Syyte: Tranberg oli netin huumemarkkinoilla tunnettu "Hesburgerking"

Tranberg on kiistänyt syytteet. Hänen asianajajansa Jaakko Tuutin mukaan Tranberg on vedetty huumejuttuun mukaan "viime metreillä", eikä tällä ole kyseisten rikosten kanssa mitään tekemistä.

Poliisin ja syyttäjän mukaan Tranberg on kuitenkin ollut Tor-verkon huumemarkkinoilla erittäin näkyvä tekijä.

Hän on syytteiden mukaan käyttänyt Hesburgerking-, Heseisbäk- ja Laatutoxic-nimimerkkejä. Ne ovat kaikki olleet viime aikojen suurimpia suomalaisia huumekauppiaita netissä.

Poliisi löysi syyskuussa maastokätkön, josta takavarikoitiin kymmeniä tuhansia ekstaasitabletteja.
Hesburgerking-nimimerkki myi lähinnä katuhuumeita, kuten ekstaasia. Laatutoxic oli keskittynyt apteekkituotteisiin.Poliisi

Netin huumekauppaan erikoistuneen vapaan toimittajan Aarno Malinin mukaan Hesburgerking ja Laatutoxic olivat kolmen suurimman suomalaisen huumeita myyvän nimimerkin joukossa. Niiden katoaminen näkyi kauppapaikoilla nopeasti.

– Yhtäkkiä ne eivät enää vastanneet viesteihin eivätkä reagoineet tilauksiin. Tor-verkossa alettiin välittömästi ihmettelemään ja epäilemään, että ne on molemmat saatu kiinni.

Erikoissyyttäjä Heli Vesaajan mukaan Tranbergin puhelimista takavarikoidut kuvat huumelähetyksistä ja -ilmoituksista todistavat, että hän oli nimimerkkien takana. Oikeudessa selvitetään kuitenkin myös muiden epäiltyjen osuutta nimimerkkeihin.

"Pidä varastot täynnä, taisit saada vakioasiakkaan"

Malinin luonnehdinnan mukaan Hesburgerking myi enemmän amfetamiinin, ekstaasin, LSD:n ja kokaiinin kaltaisia perinteisiä katuhuumeita. Laatutoxic myi apteekkituotteita, kuten huumaavia pillereitä.

– Toki mietittiin sellaistakin, että toinen heistä teki katoamistempun kun toinen jäi kiinni. Mutta on kiinnostavaa, jos he ovat olleet sama henkilö.

Asiakkailta tulleiden palautteiden perusteella myyjä oli hyvin arvostettu. Kiitosta sateli toimituksen nopeudesta ja ammattimaisesta pakkaamisesta.

– Pidä varastot täynnä, taisit saada vakioasiakkaan, yksi huumeidenostaja kirjoitti.

Verijäljet joulupäivänä johtivat paljastumiseen

Poliisi pääsi "Katiska"-vyyhdin jäljille osin sattumalta. Helsingin poliisi sai joulupäivänä 2018 kotihälytyksen Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan asuntoon puukotuksen vuoksi.

Talon pihalta löytyi puukotuksen uhri. Verijäljet johtivat asuntoon, jonka asukkaat paljastuivat sittemmin huumevyyhdin tärkeiksi osallisiksi. Syytteiden mukaan kaksikko nouti, välitti ja myi maahan tuotuja huumeita.

Kuukauden sisällä kotietsinnästä poliisi oli tehnyt lisää takavarikoita ja ottanut seurantaan yhden Ranta-ahon lähimmistä miehistä. Hän hoiti Tampereella varastoa, josta maahan tuotuja huumeita ja dopingaineita levitettiin.

Poliisi löysi heinäkuussa maastokätkön, josta takavarikoitiin useita kiloja amfetamiinia ja tuhansia ekstaasitabletteja.
Poliisi löysi heinäkuussa maastokätkön, josta takavarikoitiin useita kiloja amfetamiinia ja tuhansia ekstaasitabletteja.Poliisi

"Varastomiestä" tarkkailemalla paljastui uusia nimiä. Maaliskuussa 2019 jäi maastokätköltä kiinni kaksi isoa huumekauppiasta. "Varastomiestä" ei kuitenkaan otettu kiinni ennen kuin huhtikuussa.

Tieto kiinniotoista oli kantautunut myös Tranbergille. Hän ihmetteli poliisia, joka jahtasi huumaavien pillereiden ja hormonien myyjiä.

– No siinähän hommaa, Tranberg kirjoitti muistikirjaansa.

Kesällä poliisi kuunteli epäiltyjen puheluita, seurasi heidän liikkeitään ja selvitti verkoston yhteyksiä takavarikoitujen laitteiden kautta. Tutkinta oli edennyt jo niin pitkälle, että päätekijöiden kiinni ottaminen oli vain ajan kysymys. Heinäkuun lopussa pidätettiin toiseksi päätekijäksi epäilty Niko Ranta-aho, ja koko juttu alkoi purkautua julkisuuteen.

"Huumepoliisi pyörtyisi, jos tietäisi"

Poliisin mukaan liikemiehenä tunnetuksi tullut Ranta-aho ja Cannonball-moottoripyöräjengin entinen johtaja olivat tunteneet toisensa jo pidemmän aikaa. Haastehakemuksessa viitataan Ranta-ahon alkaneen "fanittaa" Tranbergiä luettuaan tästä kertovan "Wanted"-kirjan. Ranta-aholla oli omistuskirjoituksella varustettu kirja autossaan.

Ranta-ahon puolisoa, rahanpesusta syytettyä Sofia Belorf-Nousiaista "fanitus" kaikesta päätellen ärsytti. Hän kertoi poliisikuulustelussa "saaneensa raivarin", kun Tranberg oli käynyt heidän luonaan.

– Tänään PYYSIN että veisit mut treffeille, niin halusit vaan puhua sun linnakundeista. Mä en halua pitää kotonani tommosta jengiä, hän valitti Ranta-aholle WhatsAppissa.

Belorf-Nousiainen on kiistänyt tienneensä huumekaupasta.

Jälkikäteen on selvinnyt, että Ranta-aho ja Tranberg ovat kirjoitelleet toisilleen doping-kaupoista ainakin jo keväällä 2016. Syytteiden mukaan huumerinki aloitti nimenomaan dopingaineiden ja huumausaineeksi luokiteltavien lääkkeiden salakuljetuksella ja laajensi sitten koviin huumeisiin.

Mä tuun linnasta niin pitkän ajan päästä.

Tranbergin viesti kumppanilleen Suomessa.

Kun Tranberg lopulta jäi kiinni, häneltä takavarikoitiin muun muassa muistilehtiö, jonka kannessa luki "Kirja 2, Muistiinpanot, Ei saa hävittää". Sen viimeisellä sivulla oli teksti:

"Huumepoliisi pyörtyisi, jos tietäisi, takaan sen. Sen lisäksi poliisi oli pihalla ku lumiukko."

Kuulustelussa poliisi kysyi häneltä muistilehtiöstä, eikä hän vastannut. Poliisi esitti yhteensä 34 kysymystä, kuten "Miten tunnet Niko Ranta-ahon?" tai "Miten olet elättänyt itsesi Espanjassa?"

Yhteenkään kysymykseen Tranberg ei vastannut.

Oikeudenkäynti Tranbergia, Ranta-ahoa ja muita "Katiska"-huumevyyhtiin osallistuneita kohtaan jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina syytteiden lukemisella. Syyttäjä vaatii pääkaksikolle 13 vuoden vankeusrangaistusta. Kumpikin on kiistänyt rikokset.

Lue seuraavaksi