Turkiseläinten vienti ulkomaille jakaa alueen kansanedustajia: iso osa kieltäisi, mutta tunnistaa vaikeudet

Huolenaiheet ovat samat, vaikka vastaukset vaihtelevat.

turkistarhaus
Kettu turkistarhalla.
Elävien turkiseläinten vienti ulkomaille on kansanedustajien mielestä uhka sekä eläinten hyvinvoinnille että elinkeinolle Suomessa.Kalle Niskala / Yle

Vaasan vaalipiirin kansanedustajien näkemykset elävien turkiseläinten viennistä ulkomaille jakautuvat Yle Pohjanmaan kyselyssä. Vastanneista edustajista valtaosa eli kahdeksan on kuitenkin kiellon kannalla.

Perusteluissa nousevat esiin huoli eläinten hyvinvoinnista ja elinkeinon tulevaisuudesta Suomessa. Samoista asioista ovat huolissaan myös ei-vastauksen antaneet. He näkevät kuitenkin kieltämisen vaikeaksi esimerkiksi kauppasuhteiden vuoksi.

Vienti uhkaa eläintä ja elinkeinoa

Kiellon kannalla ovat keskustan Pasi Kivisaari ja Antti Kurvinen, kokoomuksen Janne Sankelo ja Paula Risikko sekä perussuomalaisten Mauri Peltokangas ja Jukka Mäkynen, SDP:n Matias Mäkynen ja kristillisten Peter Östman.

Antti Kurvinen(kesk.) haluaa selvitettävän mahdollisuudet, miten vienti voitaisiin lainsäädännön avulla kieltää.

– Mielestäni ei ole oikein, jos suomalaisia turkiseläimiä viedään maihin, joissa on heikompi eläinsuojelulaki kuin meillä. Turkiselinkeino on erittäin tärkeä ja sitä pitää kehittää Suomessa.

Myös Janne Sankelo (kok.) haluaa, että mahdollisuudet viennin kiellolle tutkittaisiin.

– Eläinten olosuhteista kohdemaissa ei ole riittävää tietoa. Elinkeinon kannalta Suomessa ei ole järkevää siirtää osaamista muualle.

Jukka Mäkynen (ps.) näkee viennin uhkaavan viedä koko elinkeinon pois maasta.

– Uskooko joku tosiaan, että Kiina ei ole ottamassa näiden eläinten siirtojen kautta haltuun koko Suomen kettutarhoja ja -teollisuutta? Vaikuttaa siltä, että kotimaista turkistuotantoa ollaan kokonaan ajamassa alas.

Peter Östman (kd.) on periaatteessa kiellon kannalla, jos kilpailulainsäädäntö sen mahdollistaisi. Hänen mukaansa täytyisi tutkia, miten esimerkiksi rajaaminen onnistuisi.

– Kokkolan tapauksessa nähtiin, että työkaluja on muitakin. Rehukeittiöiden sertifiointijärjestelmien kautta vientiä pystytään osittain rajaamaan.

Kaupan esteitä ei pidä lisätä

Ei-linjalla ovat RKP:n Anders Norrback ja Mikko Ollikainen sekä keskustan Mikko Savola.

He tuovat esiin kieltämisen vaikeuden kauppasuhteiden ja juridiikan näkökulmasta.

– Suomi on avoin, vientiriippuvainen talous, jonka ei pidä luoda kaupalle esteitä. Sen sijaan pitää varmistaa eläinten hyvinvointi ja kasvattajien oikeus jalostuksen tuloksiin, sanoo Norrback (r.).

Mikko Savola (kesk.) ei kannata kategorista kieltoa, vaan viennin välttämistä. Hänen mukaansa tuottajien omavalvonta toimii hyvin. Joskus viennille voi olla perusteitakin.

– Kaikki vienti ei välttämättä ole paha asia, riippuen kohdemaasta, johon kauppaa tehdään. Sen takia asia ei ole niin mustavalkoinen.

Elinkeinoministeri hakisi tapoja rajoittaa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) epäilee olisiko yhden alan vientikielto juridisesti mahdollinen. Lisäksi kauppasopimukset ovat herkkä asia, jossa vastapuoli voi reagoida omilla siirroillaan.

Lintilä hakisikin mieluummin mahdollisuuksia rajoittaa turkiseläinten vientiä.

– Olisi parempi, jos löydettäisiin tapa nostaa kynnys vientiin niin korkealle, että sitä ei käytännössä tapahtuisi.

Kiinan-vientiä hän ei hyväksy:

– Lähtökohtana on oltava eläinten hyvinvointi, eikä tiedossani ole, että Kiinassa pystyttäisiin todentamaan ja takaamaan yhtä korkealaatuinen hoito, ruoka ja yleensä olosuhteet kuin Suomessa on.

Juha Mäenpää (ps.) pitää kysymystä hankalana, koska omistajalla pitää olla oikeus omaisuuteensa. Hän näkee silti vääränä suomalaisen jalostuksen tuloksen "kenkkäämisen" ulkomaille.

RKP:n Anna-Maja Henriksson ja Joakim Strand sekä SDP:n Kim Berg eivät vastanneet kyselyyn.

Lue myös:

Eläviä kettuja on viety säännöllisesti Kiinaan koko 2000-luvun ajan – yhteistyö pahimman kilpailijan kanssa on turkisalalle kipeä ja kimurantti asia

Pohjalaiset jättivät kiinalaistarhaajalle ostotarjouksen kohun keskelle joutuneista siniketuista

Sinikettujen kuljetusautot lähtivät tyhjinä kokkolalaistarhalta – kettujen vientiä Kiinaan protestoineet tarhaajat: "Eivät ketut täältä ihan helpolla lähde"

Pelastaako mikromuovipelko turkisalan? Turkisten vienti romahti hetkessä puoleen, mutta nyt ala odottaa jälleen trendien käännettä