Hyppää sisältöön

UM: Suomalaiset pääsevät kotiutuslennoille Kiinasta mahdollisesti viikonlopun aikana

Kotimatkaa voi mutkistaa karanteeni palautusta järjestävässä maassa.

Turvallisuushenkilökunta mittaa metromatkustajien lämpötilan metron sisäänkäynnillä Pekingissä. Kuva: Wu Hong / EPA

Kiinassa olevia suomalaisia pyritään viikonlopun aikana kotiuttamaan muiden Euroopan valtioiden järjestämillä kotiutuslennoilla, kerrotaan Suomen ulkoministeriöstä STT:lle.

Ulkoministeriön mukaan kaikkiin matkustusilmoituksen tehneisiin suomalaisiin on oltu yhteydessä sekä tiedusteltu heidän halukkuuttaan ja suostumustaan lähteä pois Kiinan Hubein maakunnasta.

Ministeriön konsuliasioiden yksikön vastuuvirkamies Raimo Pahkasalo kertoo, että alueella on yhä kourallinen suomalaisia, jotka hyvin todennäköisesti pääsevät kotiutuslennoille loppuviikon aikana. Pahkasalon mukaan lennot keskittyvät tällä hetkellä Wuhanin kaupunkiin.

Ulkoministeriön tiedossa ovat ainakin Ranskan, Saksan ja Britannian järjestämät kotiutuslennot.

– Toki voi tulla muitakin maita, mutta katsotaan, miten tilanne etenee, Pahkasalo sanoo.

Suomi ei ole järjestämässä omaa lentoa, sillä Kiinan koronavirustapausten polttopisteenä olevassa Wuhanin miljoonakaupungissa ja Hubein maakunnassa on vain vähän suomalaisia.

Pahkasalo kertoo, että kymmenkunta ihmistä on tehnyt ulkoministeriölle vapaaehtoisen matkustusilmoituksen Hubein maakuntaan. Osa heistä on jo ehtinyt poistua alueelta.

Kotiutettavia voi odottaa karanteeni Euroopassa

Ulkoministeriön mukaan Euroopan valtioiden järjestämät kotiutuslennot ovat jo käynnissä. Kiinasta kotiutettavista suomalaisista UM ei voi paljastaa, milloin he tulevat ja minne he menevät. Palautuksia mutkistavat lisäksi myös mahdolliset karanteenit, jotka voivat odottaa palautusta järjestävässä maassa.

– Jokaisella maalla on omat karanteenimääräyksensä, jotka perustuvat maan omaan lainsäädäntöön ja tartuntatautimääräyksiin, Pahkasalo kertoo.

Ulkoministeriöstä on aikaisemmin kerrottu, että kotiutuslennolle pääsevät ainoastaan oireettomat matkustajat. Ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että Hubein maakunnassa olevilla suomalaisilla olisi ollut koronavirukseen viittaavia oireita.

Lue aiheesta lisää:

Huojentunut suomalaisopiskelija pääsee kotiuttamislennolle Wuhanista – "Pois päästyäni elämä voi taas jatkua"

Savonian hoitajaopiskelijat keskeyttivät harjoittelun Shanghaissa koronaviruksen vuoksi – sairaala ei voinut taata turvallisuutta